Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Jsem na konci 31.týdnu, čekám druhé mimi,chodím na kontrolní ultrazvuky do Podolí, jelikož jsem od 2.trimestru měla na placentě hematom/cystu (nekrvácela jsem ale), doktoři sami nevěděli, co to přesně je, ale kontrolovali mě, mimi se doposud vyvíjelo v pořádku, bylo jen trošku menší (v 25.percentilu). Posledních 14 dnů mi byl zjištěn mírný oligohydramnion, méně plodovky, ale nikdo to neřešil. Včera na kontrole v 31.týdnu dr zjistil, že mimi je o 2 týdny menší, než má být ( v 9.percentilu). Zase mě pozvali na kontrolu za 14 dní a víc to zatím neřeší. Průtoky pupečníkem jsou v pořádku, ale asi placenta nefunguje úplně, jak má, když mimi moc neroste. Miminko za posledních 14 dnů přibralo jen 170g, mělo by dle tabulek 200g týdně! Průměr hlavičky se zvětšil jen o 2mm (z 7cm na 7,2cm..). Může být chyba měření, ale docela mě to děsí. Nutno říct, že prvního syna jsem přenášela 10 dnů a narodil se s necelými 3kg, takže asi mám predispozici na malá miminka, ale mám přesto trošku strach, aby se růst nezastavil, aby mimi bylo v pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost??
Kobricka píše:
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Jsem na konci 31.týdnu, čekám druhé mimi,chodím na kontrolní ultrazvuky do Podolí, jelikož jsem od 2.trimestru měla na placentě hematom/cystu (nekrvácela jsem ale), doktoři sami nevěděli, co to přesně je, ale kontrolovali mě, mimi se doposud vyvíjelo v pořádku, bylo jen trošku menší (v 25.percentilu). Posledních 14 dnů mi byl zjištěn mírný oligohydramnion, méně plodovky, ale nikdo to neřešil. Včera na kontrole v 31.týdnu dr zjistil, že mimi je o 2 týdny menší, než má být ( v 9.percentilu). Zase mě pozvali na kontrolu za 14 dní a víc to zatím neřeší. Průtoky pupečníkem jsou v pořádku, ale asi placenta nefunguje úplně, jak má, když mimi moc neroste. Miminko za posledních 14 dnů přibralo jen 170g, mělo by dle tabulek 200g týdně! Průměr hlavičky se zvětšil jen o 2mm (z 7cm na 7,2cm..). Může být chyba měření, ale docela mě to děsí. Nutno říct, že prvního syna jsem přenášela 10 dnů a narodil se s necelými 3kg, takže asi mám predispozici na malá miminka, ale mám přesto trošku strach, aby se růst nezastavil, aby mimi bylo v pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost??
mě taky tvrdili, že syn je o dva týdny měnší a nakonec všechno dohonil 14 dní před porodem, to najednou hrozně zrychle vyrostl a přibral
, tak se tím nestresuj, dopadně to dobře ![]()
ve 27+4.tt jsme byli moc malý-920g, včera 34+4 pro změnu moc velký 2800g. přjde mě že ty děti rostou nerovnoměrně ![]()
Ahoj,pokud je vsechno ostatni v poradku,tak bud v klidu ![]()
Moje segra je ted ve 35.tydnu a ve 30.tydnu ji taky na UZ rekli,ze mimco je mensi nez by melo byt a tak jezdi skoro kazdy tyden na kontrolni UZ.
Ale ja ji porad rikam,ze pokud je vse ostatni v poradku,tak at neplasi.
Ona teda prvni mimco porodila s vahou 4700g,tak jsem rikala,ze nemusi pokazdy prece porodit obrika ![]()
Moje holčička byla taky o 2-3 týdny menší a doktorovi se to taky nelíbilo. Narodila se den před TP s mírami 2700g a 45 cm. Byla po všech stránkách v pořádku. Teď je s ní uzlobený šestiletý drobek-105cm a 16kg. A hlavně je zdravá! Tak se zbytečně nestresuj ![]()
Hlavně klid,ono to vážení na UZ je nepřesné. Podle toho,jak to kdo měří. Já ležela od 31tt u Apolináře pro oligohydramnion též a chodila na UZ 3× týdně a pokaždé tam byl někdo jiný a pokaždé měl malý jiné míry-dokonce zapisovatelka musela doktorku upozornit,že minule byly míry větší
. Též byl malý pozadu,nevím přesně jaké měl míry a váhy,ale odpovídal - až 14 dní(měla jsem nepravidelnou MS a tak i početí bylo vypočítáno nepřesně),v době přijetí 31+4 měl cca 1200g. Nakonec jsem měla ke konci těhu těžký oligohydramnion a voda v 35+1 praskla a akutní CS. Den před porodem mu navážili 1980g a při porodu měl 1970,tak se kupodivu trefili. Taky jsem měla hematom,ale nikdo si s tím hlavu nelámal.
Jinak první dcerka se narodila 8 dní po termínu a váha také 3 kg. Malý dohnal k termínu porodu též na 3 kg a dnes je mu 10.měsíců a tak pak sem hodím míru,váhu až se vrátíme od Dr.
Nestresuj se,miminku to nesvědčí. Držím palečky ![]()
Pajule můj první syn měl taky obří míry. 4200g a 52cm. Jak já jsem byla ráda, že je holka malinká
![]()
Ale jdi ty. Který miminko přibírá podle tabulek?
Nepíšeš kolik tedy, dle měření, váží ![]()
Jsou to jen odhady.
Ještě donedávna se děti rodili 2,5 - 3 kg
a úplně zdravé.
Nestresuj se, škodí to i miminku. Hezky ho pohlaď a říkej, jak ho máš ráda ![]()
Zdravim, mam uplne stejnou zkusenost, akorat s tim, ze ja mam zase geneticky dispozice k velkym miminkum, o to vic jsem byla vydesena, kdyz mi doktor rikal od 30.tt, ze mi mala v brisku nepribira. Prikladala jsem to tomu, ze pritel je mensi, a tak to ma zrejme po nem. Odhad porodni vahy byl cca 3 kg, ba i neco pod. Taky jsem se strachovala, jestli funguje vse jak ma, ze je to takovy drobek, prosla jsem rukama nekolikati gynekologu, vsichni se shodovali, a tak bylo pro me velke prekvapeni, kdyz jsem porodila 4 kg dceru
Ale verim, ze kdyby placenta nevyzivovala jak ma nebo nebyly prutoky v poradku, ze by to doktor poznal. Preji pohodovy zbytek tehotenstvi a rychly porod ![]()
Taky bych ti kobřičko řekla hlavně klid - jedno těhu jsem měla v pohodě - holčičku 2dny přenášenou a váhu 3,6kg…druhý těhu od 13tt silný krvácení-týden v nemocnici už jsme dle doktorů jen čekali na potrat, po propuštění domu jsem špinila, našli mi hematom a dokonce v 16tt se mi začla odlučovat částečně placenta - no nervy strašlivý - musela jsem jen ležet, naštěstí mi dovolili doma. Kolem 20tt konečně klid, ale pro změnu mi tvrdlo břiško a začal se zkracovat děložní hrdlo - ve 24tt už jsem měla Cervix Score 1 - no mám pocit že celý ten půl rok do porodu byl adrenalin šílenej. A k těm mírám - tvrdily mi celou dobu od 12tt že je malej větší dokonce o týden a najednou ve 35tt že je akorát a pak dokonce menší, takže každý mimi roste jinak a to měření je jen orientační. Nakonec se narodil 38+3tt a měl rovný 3kg - krásnej zdravej kluk. A pokud už jsi aspon ve 31tt - tak sice by tam opravdu měl aspon 5týdnů zůstat, ale tím jak jsem se pořád připravovala na nedonošenečka tak vím že naštěstí žijeme v zemi kde se i o nedonošenečky dokážou postarat…Určitě bych doporučila Magnesko a polehávat a NESTRESOVAT se !! Když budeš v klidu a odpočívat tak ještě v bříšku pár týdnů vydrží a opravdu po 35tt už máte vyhráno ! TAk opravu hlavně klid, stresem si nepomůžeš
To nic neznamená,uz neměří přesně.Syn se narodil v 37.tt.-porod byl vyvolávaný-měl 2550g a 48 cm.A záleží jak zkušenej doktor sedí u toho uz
ahoj já rodila v 28t.t. 5 minut před porodem doktor řekl, že má 950g narodila se a měla 850g, a ty se nestresuj a odpočívej určitě všechno bude v pořádku ![]()
Děkuji holky moc všem za odpovědi a za uklidnění!! No malá teď váží 1320g (31.týden), před 14 dny měla 1150g. Je pravda, že může být chyba v měření, včera se mi zdálo, že to doktor docela „odbyl“, byla se mnou hotov raz dva. Posledně každou míru doktorka několikrát přeměřovala a percentil tak upravovala. Uvidím, co bude za 14 dní, hlavně, aby aspoň trošku přibírala a růst se úplně nezastavil. Vykrmuju ji hroznovým cukrem a vitamíny, i když jsem se jim zprvu bránila. Minulé těhotenství bylo skoro vzorové a teď si pokaždé návštěvě v Podolí s manželem říkáme, co se zase objeví nového za problém - jednou málo vody, jednou dírky v placentě, jednou hematom, počtvrté malé mimi. ![]()
Kobričko někdy se to stane…jednu těhu ukázkový a druhý skoro šílený…ale neboj, opravdu hlavně klid at nestresuješ i mimi…a bude dobře uvidíš !