Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@NatalieSofie píše:
Ja bohuzel musim odstrikavat,tak vim kolik mleka mam…krmim asi tak po 2 hodinach a to kolikrat nejde ani kapka…nutrilon davam teda zatim jen 2× za den
Ale nevíš.
Jsou ženy, které neodstrikaji vůbec nic a přesto mají mléka dost. Já k nim také patřím. Množství odstrikaneho mléka vůbec nemusí být vypovídající. Jinak opravdu hodně pít, doporučuje se melta, piskavice, chmel, jestrabina, malinik… Jak už tu padlo, hodně často přikládat a během kojení několikrát prostridat prsa.
@Katjerina no však říkám - buzerace z porodnice, nic víc. U nás v porodnici nikdo neřeší vážení, kojení po 3h a podobný blbosti. A nevím proč bych 6 týdenní dítě měla zalehnout, syn s námi spal od narození do 14m dokud nechtěl vlastní prostor, od té doby spí v postýlce
a tzv nenutritivní sání - které ty nazýváš žužláním je důležité jak pro dítě, tak pro tvorbu mléka, protože sliny a „manipulace“ s bradavkami je to nejdůležitější pro laktaci
ale samozřejmě každá ať dělá jak uzná za vhodné a jak je jí příjemné
Syna jsem kojila na požádání a nikdy si že mě dudlík nedělal, prostě se napil a když bylo po jídle, tak se odpojil a buď šel spát, nebo si hrál nebo cokoli jiného..
@modravlocka souhlas!
taky jsem téměř nic neodstříkala a mléka bylo víc než dost ![]()
A proc to nejde odstrikat,kdyz tam to mleko je?
snazim se kojit aspon v noci…mam ploche bradavky,tak kojim s kloboucky…malej kolikrat tak strasne rve,ze jdu udelat nutrilon a je klid…pak jdu odstrikat a nic neodstrikam…des
@NatalieSofie píše:
A proc to nejde odstrikat,kdyz tam to mleko je?snazim se kojit aspon v noci…mam ploche bradavky,tak kojim s kloboucky…malej kolikrat tak strasne rve,ze jdu udelat nutrilon a je klid…pak jdu odstrikat a nic neodstrikam…des
Přečti si něco o tvrdodojnych kravach. Fakt to existuje. ![]()
Zkoušelas laktační poradkyni? Mohla by Ti ukázat prisati bez kloboucku i s plochýma bradavkama. Ten klobouček také někdy může být spíš ke škodě.
@Katjerina píše:
@Kristyna.Vechtova krmíme tak už od porodnice, tam jsem z nich šílela, protože nás nutili děti budit, prostě se muselo kojit v tu a v tu hodinu a já z toho byla na palici. Doma kojíme po třech hodinách normálně, dítě nebudím, čekám dokud se nevzbudí samo, v noci si to už občas protáhne i na 5 hodin. Rozhodně to blbost není, pokud se dítě budí po hodině, tak klidně kojit i po hodině. A v posteli 6tt to dítě je blbost, samo se k prsu nedostane, a rozhodně si nerisknu zalehnutí a udušení, navíc si to dítě na prso tak zvykne, že ho bude žužlat jako dudlík a nestihne se to mléko ani tvořit.
Promin, ale posledni veta je totalni blbost a ten konec uplne nejvetsi. Matka dite nezalehne, pokud neni opila, pod vlivem drog, leku apod. Krome osobni zkusenosti mam i pomerne dost nacteno. A ze se mleko nestihne tvorit je jeste vetsi hovadina, mleko se tvori na zaklade poptavky, tedy sani.
Ja chapu, ze spolecne spani neni pro kazdeho, ale nemusime tady sirit bludy.
@beruska9 přesně!!
souhlasím, pak nemají být prvomatky zblbnuté slabým mlíkem, krmením přesně po 3h a podobně a jak už tu padlo když chce někdo srovnávat se zvěří - tak matka má taky mláďata u sebe v noře/pelechu a nezalehne je
![]()
@Kristyna.Vechtova : navic ta zver, ktera odchazi od mladat na dlouhe hodiny, ma udajne podstatne tucnejsi mleko, takze to mladata zasyti na delsi dobu.
Dalsi moje oblibene : „Pouziva prso jako dudlik.“ No, vzhledem k tomu, ze dudlik je umela nahrazka prsa, to si toto dite dovoluje fakt moc, pouzivat opravdove prso misto umeleho
(Ja dudlika detem davam, ale aspon si nic nenalhavam
)
Akorat to predni/zadni mliko je pry castecne pravda a opravdu caste a kratke kojeni muzs ddlat bordel, ale lepsi, nez nasilne casovat je pry krmit opakovane z jednoho prsu, mne to radila laktacni i kdyz jsem potrebovala zregulovat prilisnou tvorbu mleka.
Ale chtela jsem napsat jeste zakladatelce - pokud chces u kojeni zustat, zvaz opravdu tu laktacni poradkyni, pokud bude dobra, mohla by ti pomoct odbourat dokrm i kloboucky, ty jsou nekdy kontraproduktivni, protoze brani v primem kontaktu. Minimalne muzes vyzkouset pridat kontakt kuze na kuzi, at uz pri kojeni, nebo I mimo. Pokud neodsajes, muze byt problem I v odsavacce, vim o zenach, kterym nevyhovuji urcite typy…mas manualni, nebo elektrickou? Mas spravnou velikost tech „prisavek?“ Ja si musela treba sehnat vetsi, nez byly v tom standardnim setu, podle laktacni je to docela bezny problem.
@Kristyna.Vechtova @beruska9 Já nikomu nic nevnucuju, jen sdílím své zkušenosti. S prvním synem jsem taky spávala v posteli a krutě se mi to vymstilo, do postýlky nechtěl vůbec, pak, když začal chodit do školky a musel spát jinde byl horor a naučit na vlastní postel potom taky. Co se týká toho zalehnutí, zas taková blbost to není, kamarádka málem své dítě zalehla a nebyla ani opilá ani na drogách, byla totálně vyčerpaná a tvrdě usnula. Sice vydržíme hodně, ale nejsme stroje a někdy je toho na nás moc. A rozhodně nikomu nevnucuju kojit po třech hodinách, jen jsem podotkla, že nám to tak vyhovuje a rozhodně si nehlídám hodiny, ten čas je pouze orientační, tak laskavě nepřekrucujte vše co zde napíšu. Každá máme jiné zkušenosti a dostaly jsme různé rady, každý si vybere z toho co potřebuje a uzná za vhodné vyzkoušet nebo se toho vyvarovat.
@beruska9
jsem ráda že nejsem jediná, co má takový názor
já jsem dudlík taky dávala, ale měl ho víceméně např v kočárku nebo v autosedačce když jsme jeli sami a opravdu nešlo zastavit a utišit prsem ![]()
@Katjerina no vidíš a syn od narození spal s námi a sám od 14 m spí v postýlce, sám usíná jak po obědě tak večer takže v tom fakt nevidím problém. Ano MALÉM zalehla - ale vzbudila se že? A dítěti nic nebylo a není - tomu se říká instinkt ![]()
@Katjerina : extremni vycerpani riziko je taky…nicmene, vetsi riziko je usnout s ditetem vycerpanim kdekoliv jinde,nezale v posti. Ale ja taky nechci nikomu vnucovat spolecne spani, ani krmeni po hodine, je potreba naslouchat diteti i sobe, jen me rozciluje, ze o spolecnem spani I o kojeni koluje tolik mytu a dezinformaci, ze se toho matky zbytecne boji a v pripade kojeni zbytecne panikari, dokrmuji a prichazeji o mliko (opet,pokud nekdo dokrmuje nebo nekoji z osobni volby, zadny problem). No a tvoje prispevky hodne tech mytu podporuji ![]()
@beruska9 Mýty nemýty, mám dvě zdravé děti, nejsem zmatená prvorodička, co listuje internetem a hltá blbosti, jen bohužel každý máme to svoje osvědčené, pro někoho blbost či mýtus, pro jiného osvědčená metoda. Každé dítě je jiné a co platí na jedno nemusí platit na druhé. Tady se držíte mustru, že vše co se u vás neosvědčilo je špatně, mýtus a blbost a nepřipustíte, že u někoho to může být jinak.