Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, prosím o radu.
Mám 10m holčičku, kterou jsem do nedávna kojila večer, 2× v noci a ráno. Bohužel se mi na to ranní kojení přestalo dělat dost mléka, malá tahala jak o život, ale skoro nepolykala, po 2min se pustila, zlobila se a nechtěla a za chvilku měla hlad. Začala jsem ji teda dávat ráno Nutrilon. Bohužel dneska v noci se mi budila pořád na kojení a když jsem ji kojila po třetí, nenapila se, zlobila se, po kojení skoro hodinu plakala, pak jsem ji dala Nutrilon, vypila 230ml a spala.
Tak nevím, jestli to mám vzdát nebo nějak podpořit tvorbu MM, aby jí to stačilo. Možná se tak budí, že má hlad a mlíčko jí nestačí? Přes den už nekojím.
Děkuju za názory.
Lucka+Klárka
Pokud je ti vážně moc líto, zkončit s kojením tak zkus dva tři dny intenzivně v noci přikládat v krátkých intervalech + něco i přes den. Ale pokud nemáš nějaký hodně závažný důvod ke kojení (např. alergie a pod) tak si s tím nelámej hlavu a ber to jak to je. Já sice ještě kojím svoji dvouletou dceru protože se nechce MM vzdát a já v sobě nemám sílu na nějakou razantní ukončovací akci, takže mě asi čeká od prosince tandem
, ale znám mnoho výborných matek ve svém okolí, jejichž děti se taky kolem 10 měsíce samy odstavily. Kvalita vztahu matka dítě se rozhodně neměří délkou kojení a tu dobu, kdy to bylo skutečně významné, tak tu už máte zdárně za sebou
.
Bludička + Kamča 25 měs. + Škvrček 20+0tt
Ahoj, já jsem nedávno řešila podobné věci. Náš prcek začal vždy tak do hodinky po kojení plakat, nejdříve jsem si myslela, že to jsou prdíky, ale když se to pořád opakovalo tak jsem jednoho krásného dne na:,–(ila hezky Nutrilon (prý je nejlepší) a byl klid. Postupem času jsem ho dávala po kojení, vždy když jsem měla pocit, že MM bylo málo, pak jsem se musela vzdálit na týden pryč (malému bylo 6m) s sebou jsem měla odsávačku) ale MM se tvořilo čím dál méně, až to přirozeně přešlo. Náš prcek roste jako z vody, dneska má Nutrilon jen ráno a večer, spinká celou noc a myslím, že je spokojený. Takže buď v klidu, pokud budeš přikrmovat a částečně kojit tak se vůbec nic nestane. Stejně je nejdůležitější ten začátek a to už jsi zvládla ![]()
Monika a Šimon 9m
Ahoj Lucko. Řešila sem to samé, když byl Nelince bohužel jen půl rok…v noci se budila co hodinu, sála o život a pořád měla hlad…začaa sem tedy přikrmovat…malá začala u prsa hysterčit…takže sem to prostě vzdala a přešla na nutrilon. Teď nám je 8m, Nelinka pije mlíčko na noc, jedno v noci a ráno, jinak papá normoš a je naprosto spokojená…a já taky.
Pokud ale chceš vytrvat v kojení, musíš překonat všechen ten hladovej pláč a neustále přikládat.....pokud to zvládneš, klobouk dolů
. Jo a zkus pít spousty bílýho kafe ![]()
Přeju mnoho zdaru.
Sandra
Ahoj, my tohle měli v 8 měs., jestli netrváš za každou cenu na kojení, tak doporučuji večer dávat Nutrilon s instantní nemléčnou rýžovou kaší, prcek se zasytí a lépe spí. Nám od 20 do 6.30
.
Střídáme s kaší banánovou obojí od Hami.
Klidné spaní !
Ahoj holky,
diky moc za rady, ja na kojeni nijak extra nelpim, jen furt premyslim, co je pro malou nej, vsak to znate. No hlavni je snad to plne kojeni do konce 6m. Vecer davam mlecnou kasi a asi za pul hodky ji nakojim. Uvidim jak to bude dneska, jestli stejny, tak uz nas obe skoro hodinovym knouranim a placem trapit nebudu a pujdu pro UM. Je to lepsi, nez byt obe nevyspaly a protivny ![]()
To jen ze kolem me skoro vsichni koji rok a pul i vic, tak budu za „krkavci“ matku ![]()
Lucka+Klarka
Lucko, houby krkavčí matka, jseš zasloužilá matka, v mém okolí naopak mají holky v tomhle smůlu, kojili třeba jen měsíc nebo jen týden.
Mě se zdá kojit těch 8 - 9 měsíců ideální, podle toho co si kde přečtu, tak holky s tím mají později spíš problémy- mimi se jim budí v noci na kojení, přece takhle velké děti už musí zvládnout spát celou noc, hlady to podle mne není a další věc, velice špatně se pak odstavují,viz třeba tady Bludička nebo viděla jsem na vlastní oči v hyp.marketu asi 3letou holčičku, jak otravovala mamču a lezla po ní tak dlouho, až máma vytáhla prso. To se mi zdá spíš jako vydírání.
Jsem zastáncem kojení, prvního miláčka jsem kojila 9 měs. a druhého 8 měs., tak doufám, že se do mě za moje názory holky nepustí. ![]()
Myslím si že téma zkušenosti s odstavováním v různém věku by vydalo na další diskuzi.
Krásný večer!!
Myslím, že Smailinka to vystihla docela dobře. Je potřeba starat se o to, aby byla spokojená malá a ne o to, cosi myslí okolí. Prostě tvoje beruška je už dost velká na to, aby se odstavila. To je stejný jako někdo zvládne nočník nebo WC po roce, někdo ve dvou letech a někdo je rád, když to zvládne do školky. Zatím jsem neslyšela o dítěti, které by chodilo do první třídy v plenách nebo telefonovalo mobilem matce o velké přestávce, aby ho přišla k svačině nakojit
. Ta hranice pro odstavení je někde mezi 6. měsícem a 3. rokem života a je individuální. tak se přestaň trápit „ptákovinama“. Jsem odpůrcem násilí, takže zastávám násilně neodstavovat, ale ani nenutit takhle velké dítě do kojení.
Bludička
Ahojky, dnes bylo malému 5 týdnů a už týden bojuju s tím, že nejspíš přicházím o mléko, malý se po chvilce začne odtahovat, kroutit a křičet(jinak skoro vůbec nepláče),tak mu dám z druhého, chvilku pije a pak to samé, tak jsem ho začla přikrmovat a to vypije 90ml a je klid…prsa mám uplně vypuštěný a vůbec se mi nenalývají, před týdnem jsem mohla mléko ještě prodávat, teklo proudem…zkoušela jsem odstříkat, abych věděla kolik tam toho cca je a z obou dohromady jsem vymáčkla sotva 10ml, myslíte že je teda konec? snažim se už týden přikládat často, ale je to čím dál horší piju i čaje na podporu a všechno možné…
Nemyslím si, že máš málo mléka, nebudou se ti pořád takhle nalévat, jako na začátku přizpusobily se poptávce kolem 5 až 6 týdne jsem řešila to samé, taky jsem měla strach že mám málo mléka a s tím odstřikáváním to u mně nebyl taky žádný zázrak. Mala mi taky stávkovala, napila se jen když se zrovna probudila, nebo se chtěla uspat, ještě mi hodně pomohlo kojení v noci, to se napila vždy vydatně a z obou, ale pokud si nejsi jistá tak kontaktuj laktační poradkyni, jen nevim jestli sis tip přikrmem neodrovnala saci reflex u mimča
Jak to tady tak čtu, tak všem co kojí fakt klobouk dolů
Je jedno jak dlouho kojíte, já kojila asi 14 dní a o mléko kompletně přišla, takže závidím všem, co kojíte třeba jen 3 měsíce
Nám bude 7 měsíců a jsme vlastně prakticky od porodu na Nutrilonu, teď už samozřejmě papáme i jiné dobrůtky ![]()
Vzteká se, protože jí mlíko neteče. Asi ti déle trvá, než se mlíčko spustí. Zkusila bych jedno, pak druhý, pak zase jedno a zase druhý. Mlíčko se tvoří až při kojení a chvilu trvá, než se sputí. Toť moje zkušenost v roce dítěte, dneska večer jsme otáčeli celkem 6× a mlíko teklo ![]()
@Verunka26 zřejmě šlo o růstový spurt, bohužel dokrmem jsi to kapku zkonila - u růstového spurtu to většinou vypadá tak, že dítě několik dnů visí na koze i co půl hodiny, vzteká se, ječí, ale tím častým přikládáním se po pár dnech laktace zvedne sama. Pokud jsi dala dokrm, dítě ztratí motivaci z prsa tahat a snažit se a kojení jde v tomhle věku sakra rychle do kopru. Můžu jen napsat přikládat, přikládat, pít, jíst, odsávat/odstříkávat po každém kojení (samotný akt odstříkávní je pro prsa informace, že je na mléko zvýšený požadvek, nejde o to, kolik vydojíš, ale že tím dáš prsům signál, že mají zvýšit výrobu. Tělo reaguje se zpožděním několika dnů).
Máš možnost buď zachraňovat kojení a nebo nadále dávat „dokrm“ a zřejmě velice rychle přejít na UM (90ml mi kolikrát nevypilo ani dvouměsíční dítě, takže já bych tomu neříkala dokrm, spíš hlavní chod a prso jako předkrm
).
Záleží na tobě, co preferuješ, spousta žen přestala kojit v šestinedělí právě kvůli tomu, že o spurtech neměla páru a hned dítěti koupili UM, nikdo ti za to hlavu neutrhne, ale popravdě je to trochu škoda, no ![]()
Já jsem přicházela o mléko až bylo malé 3m, takže nevím jestli ti poradím. Přikrmovala jsem ji flaškou (naštěstí neztratila sací reflex), u pěti týdenního mimi bych to neriskovala. Malá byla skoro týden jenom na UM a potom jsem sebrala síly přečetla desítky diskuzí, článků…a povedlo se. Přikládala jsem ji každou hodinu asi týden aby prsa zjistily, že mají pořád tvořit mlíčko a nezlenivěly ještě víc. A po týdnu abych se dopracovala k 3h mezerám mezi kojením, tak jsem ji po každém kojení dokrmila UM. A po pár dnech jsem ji nemusela ani dokrmovat. Prsa měli dost času aby se nalily. Hodně mi pomohly tabletky GS mamavit a sem tam piju Gravimilk a kojící čaje. Kojím do teď a malá má už 7měsíců.
Zahod umělý mliko a zkus krmit co nejcasteji, ono se to ustálí, tvoje tělo zjistí, kolik mléka je potřeba, příkrmem ho jen mateš. Moje malá se takhle odtahuje a vyvádí když ji bolí bříško