Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, všude tady čtu, jak maminky při péči o jedno, dvě, tři… děti zvládají bravurně domácnost, vaří, pečou, případně podnikají či studují VŠ a ještě mají čas a energii na svoje koníčky. Mám devítiměsíčního chlapečka (všude lozí, stoupá, budí se tak třikrát za noc - kojím), malý byt, manžela, který pracuje z domu (občas pomůže i přes den, chodí s malým ven, akorát teda pro něj občas vařím oběd, někdy zajdeme do hospody), rodiče, kteří mi pomáhají… A připadám si, že nic moc nezvládám. Doma nic moc pořádek, uvařeno jen občas, já pořád unavená (přemýšlím, že zajdu na odběry, zda nemám např. málo železa), koníčky nicmoc - nechodím nikam cvičit, ač bych chtěla, večer zvládám akorát kouknout na nějaký film, u knížky se mi klíží oči. Připadám si děsně nevýkonná, bez energie… Má to některá taky tak? Nebo jsem jediná chcíplá matka mezi řadou supervýkonných? ![]()
@zzuza Vybodni se na srovnání a žij v klidu. Co se stihne, to se stihne. Hlavně se nestresovat ![]()
Já se s jedním dítětem taky takhle cítila, s narozením druhého se to zlepšilo, víc sem se hýbala. začla sem chodit do posilovny večer tak 3× do týdne. Upravila sem jídelníček, vysadila sem cukr.Ted chodím do práce a cítím se líp.
@zzuza a co robis cely den? mam dve deti a dvoch velkych psov, vzdy navarene a napecene a v dome relativne poriadok. U mna je nevykonnost sposobena lenivostou a hlavne internetom
nemas podobny problem? Inak ked si unavena moze to byt i zdravotny problem, stitnu zlazu mas v poriadku?
@-Sára No možná jde o to vybočit trochu z toho stereotypu - kdybych třeba začla cvičit, cítila bych se líp. Asi dost dělá i to, že jsem věčně nevyspalá, malý se dost budí, tak je možná nejvyšší čas přestat kojit - aspoň v noci.
Malo prace je horsi nez moc prace…
Kolikrat vecer padam na hubu po celodennim lezeni… ![]()
Doporucuju dlouhe vychazky s kocarem ![]()
Nesmíš věřit všemu, co ty ženský píšou nebo říkaj. Vsadím se, že většina o tom mluví, protože by takové chtěly být, ale také nezvládají. Nelze dělat vše na 100%, to se za chvíli zblázníš. Péče o děti je náročná a když tě potřebují, tak musí jít stranou domácnost a ostatní věci. A pokud někdo tvrdí, to co píšeš, tak bych mu prostě nevěřila. Dnešní doba je taková, že od nás vyžaduje být dokonalá ve všem, ale to akorát vede k podobným myšlenkám, které nás akorát stresují. KAŠLI NA ŘEČI SUPERMATEK, VĚTŠINOU SE JEN VYCHLOUBAJÍ A ZDALEKA NEJDOU TAK SUPER JAK O SOBĚ MLUVÍ
@zzuza Ale nejseš
, kde máš jisté že to ty matky opravdu tak skvěle zvládají, ono napsat můžeš cokoliv, skutečnou pravdu nevíš, obzvlášť tady bych to nebrala zas až tak vážně. Dělej jak umíš a neřeš okolí. Buď ráda, že ti manžel pomůže a že je syn zdravý. Na odběry si klidně zajdi, je dobré mít jistotu že jsi v pořádku.
@cuttysark No, ráno vstaneme kolem sedmé, uvařím si kafe, obstarám malého, pak si hrajeme, mezítím uklízím, peru apod., pak jdeme ven - nakoupit, malý spinká, pak chystám oběd, případně jdem na oběd, krmím malého, hrajeme si, pak malý opět spinká (většinou v kočáru, přes den jinak neusne), jdeme do města něco zařídit, pak si doma hrajeme, večeře apod., malý jde kolem osmé spát, pak si sednu k netu na chvíli, díváme se s manžel na film nebotakněco, kolem jedenácté jdu spát. Někdy jdeme na návštěvu, ven na delší procházku, s kamarádkama na kafe, případně s malým na cvičení…
Unavená jsem tak nějak pořád. Štítnou žlázu jsem zatím netestovala, díky za tip, zeptám se na to doktorky.
Možná to chce omezit i ten internet…to máš asi pravdu.
Pokud se srovnáváš s ostatními, je to nesmysl - každý je jiný. A realita bývá často jiná než vychloubání.
Jestli máš ale pocit, že nezvládáš, co bys chtěla, tak asi ano, asi bude problém v Tobě. Přetížená zjevně nejsi - jedno malé dítě, malý byt, pomáhající manžel, pomáhající prarodiče. Pokud i přesto nezvládneš ani koníčka typu cvičení jednou týdně nebo něco podobného, tak bych popřemýšlela, kde je problém.
Může to být paradoxně v nedostatku pohybu (toho skutečného, aktivního - ne jen tak běžného plácání se s miminem od ničeho k ničemu) - chybějící tělesná aktivita únavu ve skutečnosti prohlubuje. Nebo to může být nedostatkem železa, jak píšeš, odběrem krve určitě nic nezkazíš. Nebo prostě jen špatným využitím času - zbytečné trávení času u internetu, u televize, vykecávání se po telefonu, leností… to už musíš sama vědět.
Příspěvek upraven 07.01.14 v 10:35
Ale prd. Ať si sáhne každý do svědomí, jestli poté, co napíše, že ale opravdu fakt nic nestíhá, je tomu skutečně tak.
Nebo je to jen špatnou organizací, časem stráveným u nesmyslů atd.
Pokud se nad tím člověk upřímně zamyslí a koukne pravdě do očí, obvykle uvidí skutečný stav věci.
@Virginia píše:
Ale prd. Ať si sáhne každý do svědomí, jestli poté, co napíše, že ale opravdu fakt nic nestíhá, je tomu skutečně tak.
Nebo je to jen špatnou organizací, časem stráveným u nesmyslů atd.
Pokud se nad tím člověk upřímně zamyslí a koukne pravdě do očí, obvykle uvidí skutečný stav věci.
přesně tak.