Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím o jakékoliv zkušenosti s novorozencem s podprůměrnými mírami hlavičky, bez dalších prokázaných vad, jak se Vaše děťátko vyvýjelo? Přidružily se problémy později? Je tu nějaká maminka, jejíž miminko to během prvního roku naopak dohnalo?
Dcera byla rozena v 40tt, problemy v tehotenstvi, rozena s nizkou vahou a velmi malym obvodem hlavicky. Doted (skoro rok a trictvrte) je obvodem kolem nulteho percentilu, nikdy to nedohnala. Vyvoj snad zatim ok, hruba motorika celkem v poradku, ale zatim teda vubec nemluvi. Cekame co bude.
Anonym, nemusi to kazdy vedet.
Jaky percentil mate v?
Zkušenosti mám ryze pracovní, ale nezažila jsem vyrazné zlepšení… ale ani vyrazné zhoršení stavu. Záleží hodně na tom jak se vyvýjí mozek, kolik má místa… držím vám palce! Prosím o anonym - pracovní.
A jak vypadají vaše hlavy? Tohle bývá dědičné a vývojově to nemusí mít na nic moc vliv (leda tak velikost čepice)
EDIT: ještě jsem zapomněla-my jsme měli opačný problém, tak jsem to studovala a zjistila, že je to fakt většinou dědičnost a kdyby bylo něco blbě, zjistilo by se to většinou nejpozději na screeningu ve III. trimestru
Příspěvek upraven 05.10.16 v 16:22
@malavelka píše:
Maminky prosím o jakékoliv zkušenosti s novorozencem s podprůměrnými mírami hlavičky, bez dalších prokázaných vad, jak se Vaše děťátko vyvýjelo? Přidružily se problémy později? Je tu nějaká maminka, jejíž miminko to během prvního roku naopak dohnalo?
moje první dítě prý mělo malou hlavičku - říkala mi to tchýně, býv. porodní sestra, že měla strach, abyy bylo dítě v pořádku, že si ho nechala v porodnici změřit.
No dnes je z tohoto dítka úspěšný dospělák s vš technickým vzděláním, hlavu teda má spíš menší stále, ale nijak zvlášt vzhledem k ostatním tělovým proporcím, ale rozhodně to není žádná obří prasačí hlava ![]()
I mě na screeningu ve 22.týdnu (asi)plašili mikrocefalií, já jak de..l doma mě i chlapovi měřila obvod, zda to je možná dědičné, a já mám obvod 55cm a chlap 51cm!!! dítě se narodilo zdravé, vývin v pořádku a nyní v 6 letech má obvod stále jen 48cm a je plnohodnotná školačka!!!
Vždy doufej a věř, v co věřit chceš, ne vždy je vše tragedie. Třeba bude dítko pomalejší, ale časem může vše dohnat..držím palce ![]()
Zalezi, co je podrumerna mira, Starsi dcera je narozena 37+6, a hlavicku mela pry jak nedonosenec (32cm, museli hledat extra pidi cepicku). Hlavu ma dodnes lehce mensi, ale je to velmi chytra skoro 7mi letá prvnacka (obvod hlavy nyni 51cm) ![]()
@Aliik píše:
Zalezi, co je podrumerna mira, Starsi dcera je narozena 37+6, a hlavicku mela pry jak nedonosenec (32cm, museli hledat extra pidi cepicku). Hlavu ma dodnes lehce mensi, ale je to velmi chytra skoro 7mi letá prvnacka (obvod hlavy nyni 51cm)
Partner má taky obvod hlavy 51cm a má doktorát
A vypadá normálně. ![]()
Ahoj a jaky má prcek obvod hlavicky? Dcerka se narodila v terminu a při narozeni hlavicka 32 cm je celkove drobnější chodime kvuli tomu na neurologii, ale dle doktorky je to zdrave dítě nyni má 8 měsíců a vyvíjí se dle tabulek tak. taky doufam, ze bude i nadale vše ok byli jsme na sonu mozku a ten byl v poradku. Já sama mám obvod hlavy 52 cm takže predpokladam, ze bude mít hlavu po mě:-) chapu ze te to zneklidnuje urcite bych trvala na tom sonu, ale predpokladam ze vás budou hlidat i tak preju ať je vše v pořádku
prosim o zachovani anonymity kvuli zdravotnímu stavu…Nikol
Ahoj a jaky má prcek obvod hlavicky? Dcerka se narodila v terminu a při narozeni hlavicka 32 cm je celkove drobnější chodime kvuli tomu na neurologii, ale dle doktorky je to zdrave dítě nyni má 8 měsíců a vyvíjí se dle tabulek tak. taky doufam, ze bude i nadale vše ok byli jsme na sonu mozku a ten byl v poradku. Já sama mám obvod hlavy 52 cm takže predpokladam, ze bude mít hlavu po mě:-) chapu ze te to zneklidnuje urcite bych trvala na tom sonu, ale predpokladam ze vás budou hlidat i tak preju ať je vše v pořádku
prosim o zachovani anonymity kvuli zdravotnímu stavu…Nikol
Jinak hlavičku má pořád menší v 8 mesicich 40cm, ale roste tak jak má, rovnoměrně jako u deti s normálním obvodem jen má logicky pořád obvod mensi o ty cm co ji chyběli po narozeni
ještě jednou Nikol
@redbulka a nepamatuješ si rozměr hlavičky? Já jsem z toho opravdu velmi, velmi nervozní, minimum informací o podobných případech, a to, co je k nalezení, není nic hezkého
Screeningy negativní, sono v pořádku, ale má problém se svalovým napětím, je hubenější…
Nikol moc děkuji za povzdbudivou zprávu.
Mám dvě dcery jedná 12 let premiantka ve škole závodně hraje volejbal druhá dva roky řekla bych že taky dost inteligentní na svůj věk a obe mely při narození obvod hlavy 31 cm furt je někdo premeroval jestli je to normální a naštěstí bylo.