Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@PaniBovaryovaaa píše:
ale alimenty dle soudu rozhodně nebudou 16 tis a už vůbec si nepomůžu (tím jsem si jistá) tím, že ho dám k soudu a mu přijde nějaká obsílka nebo co. To ho akorát naštve/zklame/rozzuří, co já vím. Mě samotnou by dost ranilo, kdyby on udělal tohle mě. Slovo dělá chlapa a on vždy VŠECHNO dodržel - jak v bussinessu, tak v osobní rovině. Možná se tomu těžko věří, ale pokud řekne, že bude platit to a to, tak bude. Školku zcela jistě, ví, že já bych ji rozhodně platit nemohla, čili by dítě čekala státní, s čím on nesouhlasí, rád ty peníze za školku dá a bydlení by mohlo být problém pouze v případě, že by žárlil na to, že má podporovat bydlení někomu dalšímu, viz co psal @zoidberg.
Na druhou stranu tvá kamarádka také radí zažádat si o alimenty. Předpokládám, že o tvém bývalém ví o hodně více, než my. Jde o to, jestli si ho moc neidealizuješ ![]()
Já bych po něm v tomto případě alimenty nechtěla, ale určitě bych se s ním rozumně domluvila do budoucna, že by pomohl hradit kroužky, tábory, školní výdaje, sportovní potřeby atd… Prostě (ne)čekané výdaje. Aby o tom do budoucna věděl a pak ho zvyšující se výdaje nezakočily…
@mary.27 píše:
Za mne rozhodně ano, chtěla bych alimenty na základě soudního rozhodnutí. Nikdy nevíš, kdy mu rupne v bedně, nebo potká jinou, která mu dá nůž na krk a ze dne na den ti přestane platit to co hradí.
Takže ano, já radím, mít to oficiálně na papíru…
Tak si představ situaci, kdy jí soud vyměří alimenty 5tisíc. Manžel jí bude na základě dohody poskytovat kompenzaci nájem+školkovné 17tisíc, pak přijde nějaká silikonka, jemu rupne v bedně a bude posílat jen těch 5. To už nevypadá tak dobře, že? Na papíru ano, ale soudně jen se současnou výší alimentů nebo raději vůbec.
@mary.27 No to ona radí spíš z důvodu, že jí přijde lepší vědomí, že chodí měsíčně nějaká částka na účet. Já si reálně myslím, že soudem stanovené alimenty by byly tak čtvrtinové, zahrnovaly by rozbroje (jako ve smyslu, že se nedohodneme jako lidi mezi sebou, ale musí to řešit soud, tak to beru jako projev nedůvěry z mé strany, což by EX logicky nebral dvakrát dobře jak případnou domluvu). Jinak o něm nic špatného neví (ono ani není co), spíš jí přijde normální postup - dva jdou od sebe, řeší se výživné na dítě. Naopak ví, že je docela štědrý, spíš si myslí, že by měl platit školku, byt a k tomu alimenty, protože školku a bydlení za alimenty nepovažuje, dokud něco navíc nechodí na účet nebo to není konkrétní částka na oblečení, jídlo pro dítě, tak to prostě jako alimenty nebere, přitom finanční úspora je mnohem jasnější než mít soudem stanovených pár tisíc.
@Borůvka1990 píše:
Já bych po něm v tomto případě alimenty nechtěla, ale určitě bych se s ním rozumně domluvila do budoucna, že by pomohl hradit kroužky, tábory, školní výdaje, sportovní potřeby atd… Prostě (ne)čekané výdaje. Aby o tom do budoucna věděl a pak ho zvyšující se výdaje nezakočily…
ony ty náklady by ani tak nebyly zvyšující se jako konstantní (nebo nižší) - s nástupem do první třídy (za necelé dva roky) ubyde platba za školku a tím pádem nějaké kroužky, tábory atd. jsou proti platbě 8tis./měsíčně docela nic.
@PaniBovaryovaaa píše:
@mary.27 No to ona radí spíš z důvodu, že jí přijde lepší vědomí, že chodí měsíčně nějaká částka na účet. Já si reálně myslím, že soudem stanovené alimenty by byly tak čtvrtinové, zahrnovaly by rozbroje (jako ve smyslu, že se nedohodneme jako lidi mezi sebou, ale musí to řešit soud, tak to beru jako projev nedůvěry z mé strany, což by EX logicky nebral dvakrát dobře jak případnou domluvu). Jinak o něm nic špatného neví (ono ani není co), spíš jí přijde normální postup - dva jdou od sebe, řeší se výživné na dítě. Naopak ví, že je docela štědrý, spíš si myslí, že by měl platit školku, byt a k tomu alimenty, protože školku a bydlení za alimenty nepovažuje, dokud něco navíc nechodí na účet nebo to není konkrétní částka na oblečení, jídlo pro dítě, tak to prostě jako alimenty nebere, přitom finanční úspora je mnohem jasnější než mít soudem stanovených pár tisíc.
Výživné je plněno nepeněžním způsobem což je zcela legitimní. Naopak, chlapi radši zaplatí více peněz přímo dítěti, než menší částku jejich matce, o které již nemohou rozhodovat.
@PaniBovaryovaaa píše:
ony ty náklady by ani tak nebyly zvyšující se jako konstantní (nebo nižší) - s nástupem do první třídy (za necelé dva roky) ubyde platba za školku a tím pádem nějaké kroužky, tábory atd. jsou proti platbě 8tis./měsíčně docela nic.
Jenže se zároveň zvýší výdaje za jídlo, oblečení, pomůcky… Nemysli si že školní věk není černá díra na prachy
Ono se to postupně s tou školkou vyrovná
Když k tomu připočteš tábor, školu v přírodě, lyžák… Tak to bude celkově za ten rok masakr
Bude si taťka brát dítko? Pravidelně třeba každý druhý prodloužený víkend? To znamená stravování u něj… Myslím že to nějak dáte do kupy. Pokud by jsi finančně nezvládala (v budoucnu), nemusíš dělat hrdinku a můžeš ho požádat o peníze. Jen bych se ho být Tebou nesnažila ždímat, tak jak radí Tvá kamarádka, dokud se budete schopni domluvit v klidu, tak to bude nejlepší pro vaše dítě.
Něco jiného by to opravdu bylo, kdyby jsi byla na mizině a on se nesnažil ![]()
@zoidberg píše:
Výživné je plněno nepeněžním způsobem což je zcela legitimní. Naopak, chlapi radši zaplatí více peněz přímo dítěti, než menší částku jejich matce, o které již nemohou rozhodovat.
Myslím že není..za alimenty se nemůže považovat zaplacení nájmu nebo školky..myslím soudně..normálně ano - když je dohoda..ale jinak kdyby to bylo určeno soudně tak alimenty = peníze, alimenty jsou peníze pro dítě, ne na nájem ( i když tam bydlí dítě )
Jen aby se nenaštval, že chcete něco písemně. Vy ho znáte a víte, je-li to slušný chlap a drží slovo, nebo vás za pár měsíců vyšplouchne. Já bych to nechal jak to je. Zažádat si o aloše zpětně můžete vždycky.
Myslím, že to je ještě hodně dobré. Soud by mohl stanovit výživné daleko nižší, než teď je ochotný platit. Mně není to tak dlouho otec platil výživné od 4 let do 16 - 1500 Kč, od 16 let do 20 - 2500 Kč a od 20 do 23 let 3000 Kč. A to je také podnikatel a daří se mu. Jen u soudu byl šikovný a tvrdil, že vydělává 9000 Kč měsíčně
Přitom… No to je jedno.. Možná bych si to od něj nechala napsat, aby když si najde nějakou kočku, která bude mít na něj vliv.. vás nevyhodil na ulici nebo odmítl platit.
@mary.27 píše:
Na druhou stranu tvá kamarádka také radí zažádat si o alimenty. Předpokládám, že o tvém bývalém ví o hodně více, než my. Jde o to, jestli si ho moc neidealizuješ
Ale o hodne mene, ze ona. Me toho taky radily…
@smurfka píše:
Myslím že není..za alimenty se nemůže považovat zaplacení nájmu nebo školky..myslím soudně..normálně ano - když je dohoda..ale jinak kdyby to bylo určeno soudně tak alimenty = peníze, alimenty jsou peníze pro dítě, ne na nájem ( i když tam bydlí dítě )
Spletl jsem to, první slovo nemělo být výživné, ale výživa. Otec je ze zákona povinen vyživovat dítě, nikoli platit výživné. A výživa může být plněna i nepeněžním způsobem. Jako třeba v úplné rodině, otec zaplatí hypotéku, energie, školku, stravné apod a maminka naplní ledničku a koupí oblečení. Oba se podílí na výživě a peníze jako takové nikdo nikomu nemusí platit.
@Borůvka1990 píše:
Jenže se zároveň zvýší výdaje za jídlo, oblečení, pomůcky… Nemysli si že školní věk není černá díra na prachy![]()
![]()
Ono se to postupně s tou školkou vyrovná
Když k tomu připočteš tábor, školu v přírodě, lyžák… Tak to bude celkově za ten rok masakr
Bude si taťka brát dítko? Pravidelně třeba každý druhý prodloužený víkend? To znamená stravování u něj… Myslím že to nějak dáte do kupy. Pokud by jsi finančně nezvládala (v budoucnu), nemusíš dělat hrdinku a můžeš ho požádat o peníze. Jen bych se ho být Tebou nesnažila ždímat, tak jak radí Tvá kamarádka, dokud se budete schopni domluvit v klidu, tak to bude nejlepší pro vaše dítě.
Něco jiného by to opravdu bylo, kdyby jsi byla na mizině a on se nesnažil
Psmicku navic to ale neni ani kdyby ses na hlavu stavela
@Lama Lama píše:
Psmicku navic to ale neni ani kdyby ses na hlavu stavela
taky si myslím, spíš to bude jednorázově jednou za čas měsíčně pár tisíc navíc (se začátkem školy nákupy potřeb/učebnic), sem tam ty výlety/lyžáky nebo pravidelně kroužky, ale ty nebudou za x tisíc měsíčně.
@Taťulda tří píše:
Jen aby se nenaštval, že chcete něco písemně. Vy ho znáte a víte, je-li to slušný chlap a drží slovo, nebo vás za pár měsíců vyšplouchne. Já bych to nechal jak to je. Zažádat si o aloše zpětně můžete vždycky.
Pro zažádání o „aloše“ zpětně bych ale musela mít něco v ruce ne? Jak bude někdo na soudu za dva roky (např.) vědět, že jsem samoživitelka od tehdy a tehdy. Nebo kdybych byla svině a tvrdila, že nás opustil mnohem dříve? Přece to musí být nějak ošetřené…nejde jen tak nahlásit, že chci zpětně alimenty, to mi přijde docela kruté vůči chlapům, že si ženská vzpomene kdy chce a nechá si výčtovat x let zpětně (zvlášt pokud by to nebyla pravda). Jinak ano, myslím si, že ho znám a že je to slušný a rovný chlap a proto bych se ráda chovala stejně - čili žádný právník, žádné smlouvy, jen dohoda mezi námi. Je teda pravda, že riziko by bylo pro oba stejné, ne? Já bych v budoucnu mohla přijít o jeho „fin. příspěvky“, on naopak riskuje, že bych v budoucnu mohla chtít alimenty zpětně, čili ani jeden není ve výhodě/nevýhodě, ne?