Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, po dlouhé rozvaze zakládám téma. Mám pocit, že je můj muž hypochondr, jednak mě to rozčiluje, jednak mám o něj obavu. A teď nemyslím to, jak chlap „umírá na rýmičku“. Když ho sužuje nějaká nemoc, tak u mě najde podporu i politování.Jenže poslední dobou si pořád stěžuje na nějaké bolesti a už ho ani neberu vážně. Např. tuhle ho bolí noha, pořád si pomačkává stehno, že teď to bolí nejvíc, za dva dny už o ní neví, ale stěžuje si, jak nemohl spát, že ho hrozně bolelo rameno. Víc už si nestěžoval, když jsem se za pár dní o tom zmínila, tak „Když s rukou takhle hýbu, tak to vlastně bolí pořád.“. Tuhle po obědě pronesl, že ho z toho kousání bolí čelist.
A to je pořád něco, nějaká ukrutná bolístka, o které mluví jeden až tři dny, potom se najde jiná a na tu původní asi zapomene. Takhle je to pár měsíců, jedna bolest střídá druhou a já už ani nevím, jak na ty jeho stížnosti reagovat. Mám tisíc chutí protočit panenky, ale radši se na něj usměju/ušklíbnu a kolikrát nijak nekomentuju. Je tohle případ hypochondra? Nemyslím si, že by si nemoc vymýšlel, aby ho každý litoval, ale mohou být cestující bolesti psychického rázu? A co s ním?
Ještě dodám, že je mu 40, sice není extra starý, ale taky už není nejmladší a říkám si, že se stářím přichází různé bolesti pohybového aparátu. Když si představím naše rodiče, co se ztěžka rozhýbávají ze sedu, z lehu a kdyby si pokaždé měli stěžovat, tak jeden druhého zastřelí. A ten můj by stoprocentně pokaždé skuhral.
Zeptala bych se ho jestli to nechce pofoukat
a pohladila bych ho…
Nadměrné obavy o zdraví, nebo jakékoliv jiné nadměrné obavy jsou jen cesta, jak se projevuje obecně vyšší hladina úzkosti.
Cestou jak to ošetřit není dotyčného zkusit přesvědčovat, že je 100% zdravý, popřípadě omezovat jeho vyjádřené obavy tím že ho za to člověk sjede, protože tím může o fous snížit frekvenci stěžování si na to jak určitě brzo umře, ale v tom člověku to jen zvýší úzkost, že ani jeho nejbližíš - tedy partnerka ho neakceptuje.
Cílem by mělo být nějak dotyčnému napomoci, že jádro pudla je v tom, že prostě je zaplavený úzkostí a že namísto hledání kde se vzala, jak funguje a jak ji dostat pod kontrolu řeší to, co mu úzkost našeptává - tedy že je nemocný a brzo velmi bolestivě umře.
Hlavní kořen takových úzkostí bývá částečně v dědičnosti, ale primárně v tom, jak rodiče tvého muže ne-naučili pracovat z úzkostí a případně nakolik mu ještě nandali dostatečnou dávku neurotizace.
A pokud člověk dělá to, co mu říká úzkost - tedy řeší onen obsah co mu cpe do mozku, tak tím úzkost krmí.
Někde zkus sehnat tuhle knihu (vypadá to, že bude třeba zajít do knihovny) - je praktická, racionální a z člověk co je zaplavený úzkostí nedělá debila - mohla by vám obou pomoci porozumět tomu co se děje.
https://www.kosmas.cz/…vy-o-zdravi/
Jinak to co úzkost mírní není nucení k výkonu a síle a efektivnitě, ale přijetí i se slabostmi, strachy a chybami. Což ostatně víceméně budeš i ty chtít od svého muže, ne? Aby tě bral takovou jaká jsi, ne jen takovou, jakou by tě chtěl mít.
Příspěvek upraven 29.01.20 v 09:51
Ten můj je to samý a to je mu 27. U nej je ale horší že než mě poznal furt běhal pro antibiotika, respektive vždy si je nechal dát, takže imunita nulová. Až já mu ukázala jak se léčit i jinak a najednou ani rak často nemocný není. Ale pořád záda, nohy, tamhle ho píchne… chápu jak ti je, radu bych potřebovala sama ![]()
No, nevím, jakou má Váš muž povahu, zda je lenoch nebo aktivní člověk. Z mé skutečnosti například vím, že když mě často něco poboliva lo, ať to byly klouby, svaly, kosti i čelist dokonce, tak to trvalo pár dní a začalo to jinde. No, poté se přidaly další příznaky a měla jsem toxokaru jak vysitou, boreliózu v časně fázi a mírně i plicní chlamydie. Dále mi zjistili vysoké ASLO, to mám doteď, to měří streptokovou infekci někde v těle. Měla jsem toho tolik, že se divím, že jsem na tom nebyla stokrát hůř. Ale mohu Vám říct, že to trvalo rok než mě pořádně proklepli a v rodině už jsem po nejakem čase také neměla oporu, vlastně v nikom. A uvažovala i o tom nejhorším… Aby si zašel na testy, za to nic nedá.
Mně taky každou chvilku bolí něco. Tu si prelezim krk, tu nakopnu prst, jindy se špatně vyspím a bolí mě záda, o něco se prastim, skočí na me dítě… to je pořád něco. My si to s manželé normálně hlásíme, vždy se pobavime nad neschopnosti toho druhého, nebo si děláme legraci typu „Jo, ty starnes, tak co bys chtěla“… pokuds každou tou bolesti nelita k lékaři nebo nechce, abys ho obskakovala, nevykupuje lékárny apod, tak bych to asi neřešila.
Jo znám od příbuzné, pokaždý když začne tak řeknu super jedeme do nemocnice, jdeme balit věci pár dní tam určitě budete a následuje zázračné uzdravení, pak to dělá ještě obráceně s nějakou blbostí jako že má rýmu vyžaduje odvoz do nemocnice že si jí tam určitě nechají a brečí, na to odpovídám že nenechají že s takovýma kra, vi, nama tam nenechávají a opět následuje zázračné uzdravení
Možná bych se optala, jestli ho něco netrápí, třeba v práci, v rodině atak.
Můj chlap si takhle dlouho stěžoval na jednu věc. On teda jen na jednu. Tak jsem asi po půl roce řekla, že to poslouchat nebudu, ať si zajde k doktorovi a do té doby nechci nic slyšet. No dokopal se, problém se našel a začal řešit.
Zkusila bych po dobrém, ať jde k lékaři a když na to nebude slyšet, tak jak já. Dokud si nezajdeš k doktorovi, tak mě tvoje bolístky nezajímají.
Mám chlapa to samé (taky už mu čtyřicet bylo)tu ho bolí zuby, tu migréna, jindy rameno, jindy svaly, nebo kotník co měl operovaný když ho pošlu k doktorovi tak nejde
a tak mu vždycky povím jaká je to chudinka a jdu si po svým
až mu opravdu něco bude půjde k doktorovi je dospělej však on si poradí ![]()
Všechny příspěvky mi právě mluví u duše, tedy od pocitu, že je jen fňukna až k tomu, co když v těle fakt něco má. Ale jak ta bolest cestuje, tak jsem spíš sázela na tu psychiku. Přitom doma máme relativně pohodu, v práci nezažívá žádný teror ani jinde. K doktorovi asi jen tak nepůjde, už jednou jsem ho tam poslala a on uznal, že co by mu řekl? Že ho každou chvíli bolí něco jiného?
Mám jednoho takového známého. Jeho paní obdivuji, že to vydrží poslouchat. Až na to že ten její je starší, kolem 53 a na netu si vždy najde k jaké nemoci by to mohlo být, naposledy si myslel že má rakovinu tlustého střeva, ale k dr nikdy nejde
Ahoj, po dlouhé rozvaze zakládám téma. Mám pocit, že je můj muž hypochondr, jednak mě to rozčiluje, jednak mám o něj obavu. A teď nemyslím to, jak chlap „umírá na rýmičku“. Když ho sužuje nějaká nemoc, tak u mě najde podporu i politování.
Jenže poslední dobou si pořád stěžuje na nějaké bolesti a už ho ani neberu vážně. Např. tuhle ho bolí noha, pořád si pomačkává stehno, že teď to bolí nejvíc, za dva dny už o ní neví, ale stěžuje si, jak nemohl spát, že ho hrozně bolelo rameno. Víc už si nestěžoval, když jsem se za pár dní o tom zmínila, tak „Když s rukou takhle hýbu, tak to vlastně bolí pořád.“. Tuhle po obědě pronesl, že ho z toho kousání bolí čelist.
A to je pořád něco, nějaká ukrutná bolístka, o které mluví jeden až tři dny, potom se najde jiná a na tu původní asi zapomene. Takhle je to pár měsíců, jedna bolest střídá druhou a já už ani nevím, jak na ty jeho stížnosti reagovat. Mám tisíc chutí protočit panenky, ale radši se na něj usměju/ušklíbnu a kolikrát nijak nekomentuju. Je tohle případ hypochondra? Nemyslím si, že by si nemoc vymýšlel, aby ho každý litoval, ale mohou být cestující bolesti psychického rázu? A co s ním?
Ještě dodám, že je mu 40, sice není extra starý, ale taky už není nejmladší a říkám si, že se stářím přichází různé bolesti pohybového aparátu. Když si představím naše rodiče, co se ztěžka rozhýbávají ze sedu, z lehu a kdyby si pokaždé měli stěžovat, tak jeden druhého zastřelí. A ten můj by stoprocentně pokaždé skuhral.