Mám nárok na mateřskou po podpoře?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
mám nárok na mateřskou po podpoře??
mám nárok na meteřskou?
Před prvním dítětem jsem pracovala, ale když jsem otěhotněla, tak mi neprodloužili smlouvu, takže nemám prac.poměr. V červnu mi končí rodičovský příspěvek (tříletá varianta). Jsem nyní těhotná a termín mám na polovinu listopadu. Nejspíš půjdu mezitím na podporu. Kolik budu dostávat peněz? Budu mít nárok na mateřskou?? Jak to budu mít pak s rodičákem? Musím jít automaticky na čtyřletý? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jak je to s podporou nevím, ale nárok na mateřskou nemáš a rodičák buď 4 letý a nebo pokud partner pracuje a vznikne mu nárok na mateřskou, tak si můžeš variantu zvolit dle něj, u dvouleté ale záleží na výši platu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S podporou nevím, ale na mateřskou nejspíš nárok nemáš. Ale rodičák si můžeš zvolit jak sama budeš chtít, už to není tak, že budeš patřit do 4leté varianty. Budeš mít 220t k čerpání a záleží na tobě jak je budeš chtít vyplatit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Januliiik píše:
S podporou nevím, ale na mateřskou nejspíš nárok nemáš. Ale rodičák si můžeš zvolit jak sama budeš chtít, už to není tak, že budeš patřit do 4leté varianty. Budeš mít 220t k čerpání a záleží na tobě jak je budeš chtít vyplatit
Januliiiiku, k volbě je potřeba mít nárok na PPM, což zakladatelka nemá, takže si výši zvolit nemůže, leda dle partnera pokud ten nárok na PPM má, jinak má zakladatelka smůlu a 220 tisíc dostane od porodu do 4. narozenin dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To by si ale pak mohl každý nepracující takhle rychle vyčerpat a jestli si to kamarádka takhle vyřídila, tak zřejmě předložila partnerovy přijmy, jedině tak to lze udělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ani jeden z rodičů neplatil pojistné na sociální zabezpečení, a tedy nesplnil podmínky pro volbu výše a délky pobírání rodičovského příspěvku, výše příspěvku zůstává v pevných částkách - 7 600 Kč do 9. měsíce věku dítěte a poté 3 800 Kč do 4 let věku dítěte podle právní úpravy od 1. ledna 2011.
Pružných 220 tisíc
Většinu změn připravených v rodičovské od roku 2012 oceníte. Samozřejmě s tou výjimkou, měli-li jste v plánu čerpat ji do tří let věku dítěte. V takovém případě na místo dnešních 235 600 korun v úhrnu získáte celkovou rodičovskou ve výši 220 000 korun. Naopak ten, kdo by volil dvouletou variantu, si polepší celkově o 3400 korun.
Novou absolutní výši přitom bude moci vyčerpat drtivá většina rodin. Nezaměstnanou matku, studentku či OSVČ, která si neplatila dobrovolné nemocenské pojištění, nově v získání nároku volby délky pobírání rodičovského příspěvku bude moci zastoupit otec dítěte. Pokud tedy bude plátcem nemocenského pojištění. Pouze rodiče, kteří jsou oba nezaměstnaní, nebudou mít od příštího roku možnost volby a automaticky „spadnou“ do současné čtyřleté varianty.
Tím přijdou v součtu o 3400 korun a hlavně o možnost zvolit si konkrétní dobu čerpání a tu také následně měnit. To nynější pravidla neumožňují, pokud si jednou vyberete, nejde udělat krok zpět. Nová pravidla počítají s tím, že změnu v rychlosti čerpání (a tedy i v měsíční výši rodičovské) budete moci učinit jednou za čtvrt roku.
Pokud jste začali uvažovat nad možností vyčerpat jednorázově celých 220 tisíc, tak to pusťte z hlavy. Svoboda v rozhodování bude mít své mantinely. Tím prvním je maximální výše měsíčního rodičovského příspěvku – 11 500 korun. Zároveň nebude moci být měsíční dávka vyšší než 70 % vyměřovacího základu (ten se počítá jako průměrná hrubá mzda z posledních 12 měsíců). Tím má být zabráněno situaci, kdy by rodičovská přesahovala předešlý měsíční příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřskou už ti holky odpověděly…
Ad podpora, nárok na ni mít budeš, akorát to bude ta malá počítaná z průměrné mzdy, tj. cca 3000,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podporu určo, ale nevím kolik, ale myslím si, že to bude pliv pliv nic plivnutí. Mateřská nee, rodičák jo. Nevěděla jsem přesně jak, to ti už taky zodpověděly (a já jsem taky chytřejší).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Ad podpora, nárok na ni mít budeš, akorát to bude ta malá počítaná z průměrné mzdy, tj. cca 3000,–
na podpoře budu asi 4,5měsíce, to nejspíš každým měsícem klesá, že? Vůbec nemám potuchy, jak to funguje
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, tady http://www.finance.cz/…mestnanosti/ se dá spočítat, kolik to bude, přičemž podle mně se jako základ bere průměrná čistá mzda (t.j. průměr za poslední tři měsíce, kdy jsi pracovala)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kochaa píše:j.a.n.i1 píše:na podpoře budu asi 4,5měsíce, to nejspíš každým měsícem klesá, že? Vůbec nemám potuchy, jak to funguje
Ano,
Výše podpory
Od 1. 1. 2012 se nemění ani výše podpory v nezaměstnanosti, ani délka podpůrčí doby pro její vyplácení. Pro úplnost zde uvádíme:
Výše podpory v nezaměstnanosti činí při výpočtu z průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního ukončeného zaměstnání nebo z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období přepočteného na jeden měsíc:
první dva měsíce – 65 %
další dva měsíce – 50 %
po zbývající podpůrčí dobu – 45 %
Délka pobírání podpory v nezaměstnanosti:
do 50 let věku uchazeče o zaměstnání – 5 měsíců
od 50 do 55 let – 8 měsíců
více než 55 let – 11 měsíců
Uchazeč, jenž ukončí zaměstnání bez vážného důvodu sám nebo dohodou se zaměstnavatelem:
podpora se snižuje na 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu po celou podpůrčí dobu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Emilie píše:
Hele, tady http://www.finance.cz/…mestnanosti/ se dá spočítat, kolik to bude, přičemž podle mně se jako základ bere průměrná čistá mzda (t.j. průměr za poslední tři měsíce, kdy jsi pracovala)
To ale platí pouze pro ty, co za poslední 2 roky pracovali alespoň 12 měsíců, což není zakladatelky případ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kochaa píše:j.a.n.i1 píše:na podpoře budu asi 4,5měsíce, to nejspíš každým měsícem klesá, že? Vůbec nemám potuchy, jak to funguje
Jojo, klesá, ty 3000,– jsou baj oko průměr, ale našla jsem ti přesné hodnoty (ty z hlavy neumím).
- 3559 Kč první 2 měsíce
- 2848 Kč 3. a 4. měsíc
- 2610 Kč 5. měsíc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit