Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, můžeš zkusit ještě nějaké Speciálně pedagogické centrum, věnují se převážně dětem předškolního věku, bývá tam kromě speciálního pedagog i psycholog. Mohou ti lecos poradit už teď. Čekací lhůty bývají mnohem kratší, cca měsíc. ![]()
@Saffiraa když mě se ji nechce vlacet po různých doktorech a vysetrenich…ten Nautis me připadá jako sofistikované zařízení ale popremyslim.
@Saffiraa Ale u spc většinou nebývá klinický psycholog, už jsem se na to ptala i u našeho SPC, musí to být klinický psycholog, kdo dává diagnózu. Nechci hanět SPC, ale oni by dali diagnózu PAS mnoha dětem. Jen poznámka, musí to být SPC pro autismus, bývá jich víc třeba pro vady řeči, mentální retardaci aj.
Ano, v SPC není klinický psycholog, ale každopádně tam dokáží poradit a pomoct s různým problémem. Navíc dle popisu, mi dívenka na PAS moc nepřipadá. A než čekat rok na Nautis, tak bych raději zašla i jinam, ať trochu vím, co a jak. ![]()
@Saffiraa Přesně tak, také bych tak dlouho nečekala a sehnala pro dítě nějakého dobrého odborníka, který může říci, na co se zaměřit, dá rady apod.
@mumisek79 to ale není PAS..Je to normální zdravé dítě a tvé nároky.
@mumisek79
Pár otázek…
6 ) má problém se změnou? Venku musí chodit stejnou trasou, doma musíte dělat podobné úkony?
8 ) čuchá je všemu? Zejména k jídlu?
U každé otázky ano nebo ne
Pokud jde o PAS musí být narušena tzv triada… tedy 3 složky osobnosti… komunikace (nejen mluva, ale i třeba porozumění, celkově reakce a potřeba komunikovat), sociální chování a hra…
může jít jen o nějakou dysfázii, dítě s dysfázií, má většinou problém v komunikaci, ale lační po všem novém, je zvědavé, stojí o kontakt, ale dítě s autismem většinou tohle nemá, tam se ty nůžky strašně rozevírají.
A ještě jedna věc, žádné dítě není stejné, už jen pokud není uplne standardní, může se to jevit jako autismus. Je potřeba to dítě vzít jako celek, aby ho posoudil psycholog. Navíc ani žádný autista není stejný, to postižení je tak rozsáhlé, že dva stejné nenajdeš.
Mně přijde, že máš úplně normální dítě, jen ty vysoké nároky ![]()
@mumisek79 já myslím, že jsi toho napsala příliš málo a taky dítě je příliš malé na to, aby se daly dělat nějaké závěry. Mezi čtyřletými dětmi jsou pořád obrovské rozdíly. Já bych to nechala být, pokud vás extémě netrápí něco konkrétního, co nezvládáte.
Můžeš se i s dítětem objednat k dětskému psychologovi a konzultovat to tam s ním. To bych udělala na prvním místě. I třeba jenom proto, abys měla komu říct, co tě trápí a on ti dá zase na to jiný názor.
Já mám syna, už většího - který od mala vykazoval určitě nestandardní prvky chování. Ale jen lehce, dost často jsem slýchala poznámky o nevychovaných dětech a podobně. Sama od sebe jsem cca od těch třech let cítila, že prostě „něco“ není v pořádku. Jenže nikdo mě neposlouchal. Neustále jsem slyšela, že je mladý jenom rozmazlený a nejsme k němu dostatečně důslední. Teď jsme se dostali právě k psycholožce, která jeho chování mohla posoudit a řekla nám, že je to zatím jen její „podezření“, ale že tak jisté prvky typické pro PAS vidí, ale že je potřeba delšího zkoumání dítěte. A víš co, já po diagnozách neprahnu, vím, že pokud se tam nějaká forma „autismu“ skutečně ukáže, že bude jen mírná. Budeme k ní chodit na pravidelné terapie a učit se všichni dohromady, jak s dítětem pracovat tak, aby se nám všem žilo líp. Hlavně tedy dítěti. Prosím o ponechání anonymu, jinak smazat.
@mumisek79 Me prijde, ze jsi narocna a neumis mut dite rado takove, jake je, a hl edas „poruchu“. Backory i pres neustale upominani nenosi anu jedno moje dite. Použití kapesníku staršího evidentne zdržuje, použije rukáv čí nudle olizuje
, v některých situacích je hysterický stydlivě, neexistuje, nezpiva, kreslit ho mic nebaví, při rozdávání empatie chyběl. Přesto vím, ze je „normalni“, jen možná není ditetem ze zurnalu.
@Svistice hmmm dekuji za názor, své dite miluju takove jaké je, jen mam o ni hrozny strach. Nepocala jsem samovolne, bylo to pro mě náročné a ja chci pro ni udělat to nejlepší Asi opravdu půjde o me přehnané nároky a její tvrdohlavost Ale uňudlane deti se me nelíbí proto to možná tak resim A backurky, jsme ve studenejsim byte a ja musím chodit do práce a proste nechci aby byla nemocna Ale obrnim se větší trpelivosti, dik
@mumisek79 Ještě jednou jsem si pročetla tvoje příspěvky. Tvoje dítě opravdu není v ničem divné. Jen nesplňuje asi tvoje očekávání. Každý chce ideálně dítě, které je roztomiloučeké jak z reklamí, inteligentní, mezi dětmi oblíbené a společenské, ideálně zpívá, recituje na školních besídkách, jeho obrázek či jiný rukodělný výrobek nikdy nechybí na výstavce, zvládne nějaký hudební nástroj, přičemž zároveń exceluje na okresních sportovních přeborech. K tomu všemu jí slušně, nezanechává za sebou žádný nepořádek, automaticky zdraví a děkuje, hračky vrací vždy na místo a neničí je, s dospelými i vrstevníky jedná vždy asertvně bez přehnaných emocí, reagje na první výzvu, vše si nechá vysvětlit a plně akceptuje naše výchovné snahy.
No, to je ideál, skutečné děti do něj mají více či méně daleko. Mě se unudlané děti taky nelíbí, doma máme taky studeno od nohou a raději bych vděla děti s bačkorama, pochopením a trpělivostí pro opakovanou selektivní hluchotu také nedisponuji, tu mladší bych ráda viděla v noci spát ve své postýlce a ideálně přikrytou či pojídat s nadšením maso. Starší by mohl doma obecně víc jíst a odpustit si ofrky u jídla, nedělat hysterické scény kvůli kravinám, tulit se a být empatičtější, sám od sebe nám říct, že nás má rád. Nemusel by nenechávat oblečení kde mu do ruky odpadne, mohl by chodit se koupat bez 10 minutového držkování a případně následující scény, mohl by si odpustit papouškování starších „kamarádů“ a používání nevhodných výrazů. Ve školce by se mohl snažit víc se prodat a mohl by být ambicioznějšá a snaživější. Taky by mohl prokázat výtvarný či hudební talent, ke kterému by měl z otcovi strany mít predispozice. Bylo by super, kdyby nebyl tak tvrdohlavý, vznětlivý a urážlivý.
Jak vidíš, do značky ideál, která by se mnou byla plně kompatibilní a nepřiváděla mě pravidelně do vývrtky, má zvláště můj starší model vcelku daleko. Ale fakt by mě nenapadlo kvůli tomu potřebovat ujištění, že nemá PAS.
Koukni se, co psala @Malike. Protože je velký rozdíl, když dítě nefunguje přesně jak chceš ty a když není schopné fungovat v běžném životě a společnosti.
Přítel/manžel udělá vždy na první dobrou co po něm chceš a přesně jak si to představuješ? Neoponuje Ti, nemá vlastní názor? Nosí bačkory nebo se oblíká dle tvých představ? Je lvem salónů a bavičem společnosti, umí balit ženské? Pokud ne, pošleš ho na diagnostiku PAS?
Já chápu, že je to kolikrát na palici, pokud je dítě povahově komplikovanější nebo prostě není povahově či zájmově zcela kompatibilní s povahou a zájmy rodiče. Ale to není důvod k tomu, považovat dítě za nemocné. A i kdyby nemocné bylo, diagnóza je v podstatě nepodstatná. Podstatné je naučit se s tím dítětem vzájemně fungovat a respektovat, aniž by jste se doma sežrali nebo jedna či duhá strana přišla o nervy. ![]()