Mám právo něco zdědit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
45689
30.9.22 11:46

Takže teta se o svoji matku vůbec nezajímala, a teď ti nechce nic dát ani na památku? To je strašný. Prostě si tam něco vem a jí to vůbec neříkej, nic nepozná, a kdyby náhodou, tak ti to babička dala za života. Jinak by ti snad mohl dát něco tvůj otec. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
30.9.22 11:46
@Anonymní píše:
@Jannena děkuji, jako plánují tam během víkendu zajít do toho domu a kdyžtak si něco odnést, ještě tam mám nějaké své věci a podívat se, co bych si mohla když tak ještě vzít na památku

Dej jí tam tvarůžky a řekni, že jsi je tam nechala, protože jsou její :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 11:47

@Fee-bee jako ono to bylo takové hodně náhlé to úmrtí, respektive babicka měla sice zdravotní problémy, ale asi si nepriznavala, že by mohla najednou takto umřít a závěť hold neměla, ale asi ji to prostě nenapadlo, třeba děda, který umřel před 3 roky, tak ten závěť měl a mě tam třeba uvedl (když jsem s nimi bydlela teprve rok) a odkázal mi nějaké věci a peníze ze svého účtu tehdy, protože jsem se o ne prý pěkné starala a byla hodna vnučka, ale nevím, nevidím do toho, babi to asi prostě nenapadlo a neměla to připravené jako děda, který taky umřel hodně náhle…

• Citovat
  • Upravit
21275
30.9.22 11:47
@Anonymní píše:
Děkuji všem za odpovědi - nějak jsem to tusila, ale radši jsem se zeptala. Plánují se zkusit domluvit ještě s tátou, zda by třeba mi něco nedal ze svého podílu třeba nebo by se tl nějak nedomluvilo ještě jinak s tetou, protože je to obrovský dům v Praze, má cenu hodně vysokou, takže myslím, že oni dva z toho dostanou každý aspoň par milionu určitě, kdo ví, možná i více, před dvěma roky to odhadli na 20-25 milionu tu hodnotu, takže nevim, proč teta tolik lpí i na těch drobnostech jako jsou šperky nebo obrazy nebo knížky… :nevim: ale děkuji moc za komentáře - zkusím tam něco vzít o víkendu, to teta určitě nepozná, když je furt v Rakousku :nevim:

Protoze je hamty hamty. Prosim te, nic jim nerikej. Tito lide jsou neuveritelni, pred par lety se takto manzelova teta prestala bavit s jednou svou dcerou uplne ze stejneho duvodu. Babicka ji rekla, ze po smrti si ma vzit obrazky - nejake cmaranice, co maloval jeji pritel - a teta andruha dcera, co se s babickou xx let nestykaly, udelaly peklo na zemi :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
30.9.22 11:48
@PaníBovaryová píše:
A teticka ma takovy prehled o knizkach u babicky, kdyz tam 7 let nebyla? 8)

Přesně jsem to chtěla napsat.
Zakladatelko, vezmi si, co je ti milý. A navic jste sdílely s babi jednu domácnost, takže osobní věci, které složily vám oběma, do dědictví nejdou.
Teta je hyena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
30.9.22 11:49
@Anonymní píše:
@Jannena děkuji, jako plánují tam během víkendu zajít do toho domu a kdyžtak si něco odnést, ještě tam mám nějaké své věci a podívat se, co bych si mohla když tak ještě vzít na památku

To určitě udělej a na zbytek kašli. Teta je bohužel pěkná mrcha, jen se naplno projevil její charakter a to se nezmění. Vem si něco pěknýho, ať máš na babi pěkné vzpomínky a na tetu se vys.er. Nic jiného si nezaslouží. Možná bych se ještě s tátou krom toho, že si něco vyberu, jestli by mi část nepřenechal za péči o babi myslím ty obrazy a knížky. On to asi stejně nedocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 11:58

@veria Jakoze ja nechci pomlouvat ani tátu, ale ono to bylo celkově takové, že tam dosadili mě, abych se o prarodiče starala a nemuseli se o ne starat oba dva - což jako mně třeba nevadilo, bydlela jsem zadarmo v Praze, sice trochu dále od centra, ale měla jsem vlastní pokoj, děda s babi byli v pořádku a fajn a jako všechno bylo Ok. Babi jsem podržela v tom nejhorším, když umřel děda, poslední roky se jeji stav zhoršoval, prodělala několik infarktu, ale starala jsem se o ni, jezdila s ni do nemocnice, chodila pro nákupy, vencila pejska, prostě jedna domácnost. Kdežto táta tam chodil jen na návštěvy 1-2× měsíčně, nekdy tedy i třeba jednou týdne, ale jinak veškerá pece padla na me…o to více me třeba mrzelo, ze když babi byla ted 3 týdny v nemocnici a už to nevypadalo moc dobře poslední tyden, tak ani nechtel, abychom za ni šli ji navštívit a když jsem tam stejně šla, tak byl naštvaný, že babičku zbytecne rozptyluji svoji přítomnosti :nevim: a teta radši nic

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.22 12:00

@Zeoli jako ja tetu viděla naposledy asi 10 let zpátky - ani na dědův pohřeb nepřijela. Jen prostě ted najednou se zajímá…

• Citovat
  • Upravit
2978
30.9.22 12:04

Pokud já vím, tak pokud jsi u ní měla trvalé bydliště, případně ti někdo dosvědčí, že jsi tam bydlela a starala se o ní (nevím jaká je minimální doba), tak tam pak nějaké právo na dědictví je a je to na stejné úrovni jako její sourozenci (takže třetí kategorie)
ale jako vnučka jsi již v první kategorii dědiců i kdyby jsi s ní nežila

jestli to chápu správně, tak bys i tak byla dědic jen v případě, že by dědictví odmítly její děti, tedy otec s tetou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
30.9.22 12:06

No a jak se to vyřešilo s dědictvím po dědovi? To přece měla část dědit babička, otec a ta megera chamtivá. Ten byt byl v osobním vlastnictví nebo v nájmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
30.9.22 12:11

Dědictví a jeho právo na něj by se mělo řešit i z hlediska morální stránky. Pokud ty jsi pro ni byla prvním posledním člověkem v péči o ní, a tetka 7 let nikde… :nevim:
Jako nevím no…Jak jsem psala, máš větší morální právo na věci, které pro tebe mají citovou hodnotu než tetka, která beztak stojí o prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2389
30.9.22 12:11

Asi je to pro tebe citlivé téma, ale co táta? Jsi přeci jeho dítě, nemáte spolu dobré vztahy? Nemůže ti taky něco dát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 12:18

@cancerka Jo, na to už jsem se dívala, tak uvidím, jak to dopadne ještě

@Jannena děda měl sepsanou závěť narozdíl od babičky, takže tam to bylo jasné kdo co zdědil, jinak ten dům je to osobní vlastnictví, oni tam bydleli/babicka tam bydlela prakticky od 70. let - takže nějakých 50 let

@Zeoli no ja vím, pravé proto se ptám, zea mám nějaký nárok; ale vypadá to, že ne

@Roxy ivka s tátou to budu ještě řešit - zkusím se s nim domluvit

• Citovat
  • Upravit
1334
30.9.22 12:18

Tatínek s maminkou i teta jsou pěkní vykukové. Starost žádná a dědictví celé. Měla byste si vzít věci, které vam nikdo nemůže dokázat. Peněžní hotovost a tak Ovšem pokud si to nastěhujete k rodičům, tak se na to přijde. To tatínek nepřehlédne. Takže na to pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
30.9.22 12:19

A proc v tom dome uz nebydlis?
Jinak jak budou dokazovat, ktera knizka je tvoje a ktera byla jeji?
Nekdy je lepsi se neptat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová