Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, ráda bych se zeptala Vás zkušenějších na radu. Máme doma 8mi týdenního chlapečka, který je velmi neklidný. Když chce spát musím ho zavinout, na noc je to v klidu, vykoupe se, napapá (Nutrilon, jelikož nekojím) a usne sám v postýlce, budí se na jídlo tak ve 3h, někdy až v 5h. Horší je, že ho musím zavinovat i přes den i v kočárkum ten pokud jede, tak taky spí, horší jem když se zastaví, ale zase přes poledne malý spí i 3 hodiny ve stojícím kočárku. Problém je uspávání doma přes den, ruce musí být utažené a nejlépe spát v náručí, jakmile ho položím, tak je do 10min vzhůru s brekem. Hlavně mě udivuje, že třeba na kolotoč nebo mě se vydrží dívat pár minut a už brečí, raději se nosí obličejem směrem do místnosti a rozhlíží se, přitom si myslím, že ještě nic moc nemůže vidět. Nejvíc mě však trápí jak sebou pořád mrská i u jídla se prohýbá i když je v zavinovačce, pokud teda není totálně unavený. Zkoušela jsem ho smotat do klubíčkam což se nelíbilom pořád se natahovalm ale nedala jsem se odradit nakonec mi tak po dlouhém brečení usnul, ale to už byl 1,5h vzhůru.
Myslíte, že by mohl mít zvýšenou dráždivost? A jak se v takovém případě k němu chovat a zacházet s ním? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji
Tak takhle to dělal náš Mareček, on ale zavinování nesnášel, vždycky se dostal ven se zavinovačky, jak sebou šmikal
Doma mi taky nespal, jen v kočárku, teď(má 8.měs.) spí raději a mnohem déle v postýlce než v kočáře. Když byl úplně maličký, tak jsem ho dávala spát na bříško (přes velký strach), ale jinak prakticky nespal. Tak ho totiž nebudily ručičky, kterýma jinak pořád šermoval.
Ahoj.Matýsek na 3měsíce a jinak než zabalený neusne.já si říkám,že když se mu to líbí tak co..zabalim ho,přikreji dekou a on pak usne.nekdy mu to trvá 10min,někdy půl hodiny.jak kdy.když nebrečí tak ho tak nechávám.a nemůže ho třeba bolet bříško?
JLeono, postřehla jsem, že nejradši má tvé dítě, když ho nosíš čelem do místnosti. V jaké poloze ho tedy držíš, aby viděl směrem od tebe?
Nějak si to nedovedu živě představit, ale napíši ti, že malá miminka by se měla nosit jen v náručí, v klubíčku, ale čelem od rodiče ve svislé poloze opravdu NE! ![]()
A jak s takovým neklidným dítětem zacházet? Neboj se, určitě nic nezanedbáš.
Taky jsem měla doma malého neklidného uplakánka.
Zavinovali jsme snad do půl roku.
Do čeho zavinuješ? Mně se nejvíce osvědčila velká plína složená do trojúhelníku.
Hlavně se na to nedívej jako na problém, který je potřeba nějak radikálně řěšit. Časem to odezní samo, do té doby bych (v rámci možností) se snažila být mu co nejvíce na blízku.
Co třeba nošení? (šátek, vak, ergonomické nosítko ??
) Hlavně né klokanku ![]()
Tak jsem se nakonec stavila u doktorky, jelikož jsem jela nakupovat, poslala nás radši k neurologovi, tak uvidíme, co nám řekne, jestli nějak cvičit. Třeba to nebude tak strašné.
Jinak náš malý na bříšku leží nerad, zavinuji ho zatím do klasické šněrovací zavinovačky, ještě se do ní vleze. Šátek máme taky, tam usne, ale taky se budí docela často. Je fakt, že jsem ho asi chovala špatně, hlavičku měl opřenou o rameno, díval se směrem ven a rukou jsem ho držela mezi nohama, tak tedy začněme klubíčkovat. Děkuji za rady všem
Moc nerozumím tomu termínu dráždivé, ale podle toho, co píšeš mi to příjde normální a do zavinovačky jsme dávali malého, hlavně večer na spaní a při kolice…a že je takový šmejdil? malý měl nožičky a ručičky pořád v pohybu i při kojení, to mi přišlo normální…je takový neposeda i teď v 10 m
tak dej pak vědět, to mě docela zajímá, jestli něco na neurol. zjistí…
A jestli má 8 týdnů, hold se cítí příjemně a jistě v zavinovačce, chybí mu bříško a pocit bezpečí, to mimi dělají…Nemáte koliku?
Zavinovačka mi samozřejmě na noc nevadí, spí v ní krásně, že ho musím vázat v kočáře jsem si taky zvykla (i na ty negativní pohledy okolí), koliku jsme měli asi jen 2×, takže tím to snad taky není. Jen bych prostě nerada něco přehlídla, aby s tím nebyly později problémy. Doufám, že o nic nejde a je to jen má přehnaná péče a až malý kolem těch 3-4 měsíců zjistí, že jsou ručky jeho, tak to bude lepší. ![]()
ahoj mě řekla dr. v poradně pro nedonošence, že mám taky dráždivé dítko - které potřebuje hodně doteku a lásky, chování, nošení, hlazení apod. v šátku už taky vytuhnul, v kočárku naštěstí téměř vždy- jedoucím tedy, a na břiše taky někdy vytuhne, pomáhá mu to i na prdy.
Zdravim vsechny maminky a obnovuji diskusi s prosbou o radu. Mame mesicni holcicku, ktera je v poslednich trech dnech nejaka podrazdena
V noci spi porad krasne, jde spat mezi 7 a 8, pak se vzbudi kolem pulnoci a mezi 3-4. Na ranni kojeni se budi kolem 6. V tech poslednich trech dnech po rannim kojeni nebyla schopna v podstate cele dopoledne usnout, i kdyz zivala a byla unavena. Kdyz nakonec na rukou trosku zabrala, tak v okamziku, kdy ji dam do postylky - rev, rev, rev. Zkusila jsem ji nechat vyrvat, ale to nezabira, breci, az se zalyka. V naruci se za nejakou dobu uklidni, ale dlouho ji trva, nez si najde vychovujici polohu. V tech poslednich trech dnech mam pocit, ze ji vadi klubicko (oprena zadama o muj hrudnik) i vyvysene klubicko (hlava u meho ramene), toleruje jen tygrika (briskem na mem predlokti), popr. kdyz je „hozena“ pres rameno. Podotykam, ze trpi na prdiky a vecer kolem seste miva koliky (bere BioGaia, Espumisan a Babycalm). Jenze na to trpela uz predtim, ale pres den v pohode spala (usnula vetsinou u prsa, nebo chvilku po kojeni). Ted se proste porad krouti, ale ani mi neprijde, ze je to pokazde z boleni briska. Pres den mi zarucene usne jen v satku, obcas pak vydrzi jeste 30-60minut v postylce, kdyz ji v satku uspim.
Je to asi trosku zmatene
, tak se nezlobte. Muj dotaz je, jestli je drazdiva, nebo je to neco jineho. Napadl me rustovy spurt, ale nemam pocit, ze by jedla casteji, ale rozhodne ji dele a zda se mi, ze mam i vic mleka. A nevim, jestli rustovy spurt je spojeny s podrazdenosti.
Diky za rady ![]()
P.S. jeste me napadlo: zda se nam s muzem nejaka „predbehla“ = myslime, ze na svuj vek slusne pase, udrzi dlouho hlavicku a hlavne ma tendenci ji porad zvedat a porad na neco koukat. Ale kdy ji dam treba na zem pod hrazdicku, nebo do lehacky s hrazdickou, tak tam byt nechce.
Vždyť je ještě malinká! Měsíční miminka se nenechávají přece vyřvat!
Jestli se jí líbí v šátku, tak jí tak nos… To co dělá mi příjde normální, buď ráda, že ti tak krásně spí v noci… Při spurtu by chtěla být u prsa třeba každou hodinu..
Miminka se pořád mění, chvíli jsou vzorná a pak zas „na zabití“, nezbývá ti nic jiného, než se přizpůsobovat
Já jsem tři měsíce strávila chováním, nošením a houpáním - a spaním v polosedu pololehu, protože jinak, než na mém břichu to pískle prostě nespalo…A teď mám v podstatě zlatíčko, které si vydrží hrát samo i půl hodiny. A někdy taky celý den prořve ![]()
Já mám mírně dráždivé dítě-taky byl jakoby „předběhnutý“ a od narození zvedal a hlavně zakláněl hlavičku. Ten záklon se nemá dopouštět. V postýlce nechtěl spát a klubíčko nesnášel. Pomohlo mi ho napevno vázat-ručičky k tělu,nožičky pevně zavinout. Do takové „burrito rolky“. V tom spal po počátečních protestech dobře. Vázala jsem do dvou měsíců. A taky se mu líbilo v lehátku s vibrací.
@gabriela82 píše:
Vždyť je ještě malinká! Měsíční miminka se nenechávají přece vyřvat!
Ja jsem to napsala spatne. Samozrejme jsem ji nenechavala vyrvat nekolik minut. Jen kdyz zacala brecet, tak jsem ji hned nezvedla a cekala jsem, co bude. Jinak za ty klidne noci jsem rada. Vim, ze by mohlo byt mnohem hur ![]()
Jinak diky, @Etcetera78 a @Ivus81, za komentare. S tim zavinovanim jsem to zkousela, ale ona pevne zavinuti nerada. V lehatku mi taky nevydrzi, ale je fakt, ze nemame vibracni.