Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, nezakládám tohle téma proto, abych nechala rozhodnout za sebe někoho jinýho. Potřebuju názory. Mě je 20cet let, mám o 12 let staršího přítele. Naše finanční situace není úplně nejrůžovější, ale máme se dobře. Chceme si pořídit miminko, hlavně kvůli příteli, aby až si přítel neužil dospělost dítěte ve stáří. Co myslíte vy, je to rozumné pořizovat si dítě v situaci, když po tom, co vše poslatíme a máme v pohodě co jíst, mám zbydou navíc 4tisíce? Díky moc za názory.
Ty 4 tisíce Ti zbydou i až budeš na mateřské? Mě to snažení teď moc rozumné nepřijde, raději min. rok pracuj, šetřete a pak se snažte.
Přítel není tak starý, abyste nemohli klidně do jeho 35 let počkat.
A počítáš ty „zbylé peníze“ s mateřskou (rodičákem)a nebo s nynějším platem?
to je asi důležitější otázka.
Jinak pokud by vám po zaplacení všeho včetně jídla zbývala čtyřka, tak je to celkem v pohodě. Tolik tu nemá polovina mamin ![]()
My jedeme z výplaty do výplaty (vysoké splátky), taky sme se hodně rozmýšleli, jestli do toho jít a nakonec sme se rozhodli, že pořád bude na co čekat a pak bysme se nemuseli dočkat nikdy…
Myslím, že pokud to sama chceš a po miminku toužíte oba, tak určitě do toho jděte. A kdybych se měla vyjádřit k částce 4000 kč - myslím, že oproti jiným jste na tom až až dobře. Takže směle do toho
![]()
Sem ráda, že v tom nejsem sama. Já se hlavně bojím, aby tím třeba netrpělo dítě. Na mě tolik nezáleží, jako na tom kolik je jemu. Jak to zvládate u vás? Ani nemám ponětí, co dítě měsíčně stojí.
Mno beru to po odečtení všeho a ani do toho nepočítám mateřskou ani rodičák. Právě, že si chceme pořídit byt, máme jednu větší splátku a za rok bysme platili nízkou hypotéku a i po odečtení všeho když vezmu nejhorší možnost, tak míň, než 3tisíce jsme v plusu. Už se nějakou dobu snažíme, ale zatim se nedařilo. Teď, když řešíme ten byt, tak se to příteli začlo zdát ne moc rozumný.
@Ssmajlik počkej, takže to počítáš jen z platu chlapa? nebo jak?
jinak kolik stojí mimčo, těžko říct, záleží jak a kde nakupuješ, jestli budeš kupovat mlíko nebo budeš kojit atd. ale řekla bych, že v průměru tak trojku měsíčně.
Na druhou stranu ale ušetříš jinde, já třeba hodně ušetřila na svačinkách do práce, na kávičkách, na hospodách atd.
Jestli budes cekat, az budes mit penize na dite a aby jeste zbylo, muze se stat, ze si poridis dite az ti bude treba 48?!
Určitě bych počkala než bude lepší finanční situace,, mě je 23 a příteli 34 a o dítě se taky snažíme takže se neboj že by byl přítel už včil moc starý,
pokud si ale myslíš že t zvládnete tak se není čem bavit ![]()
Jde oto, jestli ti zbývají 4000 z obou vašich platů nebo jestli jsi počítala stím, že až budeš pak na rodičáku (a rodičák je almužna), tak budeš mít mnohonásobně menší přijmy a třeba ani vyjít nemusíš. Musíš si uvědomit, že až budeš doma, tak se zvýší náklady a změnší se příjmy. Jestli i stim počítáš.
jinak já mám 3 měsíční miminko. Všechno má poděděné. Výbavička nás vyšla na 20 tisíc a měsíčně mě mimi stojí 2500, zatim. Stim teda, že malej pije umělý mlíko a nekojim a nekupuju značkový pleny, ale ty levnější za cca 250 kč a je zdravej jak řípa, takže za lékárnu a drogerii dám měsíčně max 300. Tenhle měsíc třeba nic, jak kdy.
jinak ti řeknu, že my s přítelem máme hovnajs, ani jeětě nemám rodičák (táhne se to vyřizování a žijem z platu 18000 a jen tak tak). Jsme v nájmu a ten platíme 9400. Já nevim no. Podle mě se už ten rok nezblázní a ty by jsi mohla ještě v pohodě počkat. Myslím že i přítel. Taky záleží jak dlouho jste spolu.
přídej mi, že mimi chce hlavně tvůj přítel a ty to milostivě uděláš, protože mu už je 32. Nemyslim to zle, ale podle toho co píšeš a jak to píšeš, mi přijde ža ty by jsi klidně ještě počkala, ale chceč to kvůli němu.
Ahojky tak jsem na tom stejne az na to ze me je 20 a příteli 22 bydlíme u mých rodiču a máme samozrejmě své bydlení ale co se peněz týče tak jsme na tom stejne a o miminku uz se taky bavíme. jsem rada ze si tuhle diskuzi zalozila že ji nemusím zakládat já a že jsou tu i pozitivní nazory protoze je fakt ze kdyby jsme porad cekali az bude víc penez tak by jsme se taky nemuseli dockat ze ano
jinak drzim palecky a pak me kdyztak do zpráv informuj jak jste se rozhodli celkem me to zajimá
jinak preji hodne stesticka ![]()
No tak mě je 25 a přítelovi už 39
a teprve se začínáme snažit… a to jen proto, že jsem já po pěti letech konečně dospěla do bodu, kdy se cítím být připravená a miminko sama chci… jinak ta finanční stránka mě trochu děsí taky… i když příjmy ted máme docela slušný tak až budu doma tak to půjde rapidně dolu… vzhledem k pozici v práci totiž beru víc než přítel, takže hlavní zroj je můj příjem… už teď lítám po internetu a hledám jak divá co budu moct dělat doma abych pak měla nějakou kačku navíc
![]()
Jestli se bojis ze pritel je ve 32 letech moc stary tak to ja jsem baba. Je mi 34 skoro 35 a teprve ted budu mit prvni dite. A to jsem porad premyslela ze na dite jeste nejsem pripravena.
Financni situace se muze zmenit temer ze dne na den. Takze je sice urcite dobre ze se na to takhle divas ale stat se muze cokoli. Nechci te samozrejme strasit. Ale vidim to u sebe. Jenze kdyby clovek furt premyslel kdy bude mit opravdu dost penez tak by nemel deti nikdy.
@Ssmajlik grrrrrrr, resis, aby pritel nebyl moc stary??? ja jsem o 12 let starsi nez ty a ted se snazime o prvni dite (a jeste musime pres IVF…uz 3. pokus):cert:
Ne, ze bych driv nechtela, ale nebyl „tatka“
Manzelovi bude 38 a rozhodne neresi, jestli bude starej, az bude junior dospivat…nebude starej, protoze se toho na 90% nedozije (geneticka nemoc)…takze omlouvat touhu po diteti vekem, je nesmysl
Kazdopadne, finance je treba zvazit, to ano, nadruhou stranu, jak uz tady zaznelo, taky by se mohlo stat, ze na „dostatek“ financi budete cekat dalsich 20 let ![]()