Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mé dcerce je zatím půl roku, takže ještě zdaleka neumí mluvit. Ale vím, že časem přijde období otázek „Proč?“. Jak jste s tím zapásily zkušené matky?
Jen tak cvičně si na procházce v duchu představuju, na co se může moje dítě zeptat a zjišťuju, že na hodně věcí prostě neznám odpověď nebo je odpověď tak vědecká, že tím své dítě asi těžko neuspokojím. ![]()
Ahoj, tak dcera má právě něco málo přes dva roky a slovo proč slyším 100 x denně. Ptá se úplně na všechno. Proč chodíme do práce, proč máme skříň tam kde je, proč chci jít na záchod, když ona ne…a pokud si jí moje odpověď nelíbí, tak se zeptá znovu proč. Ale slovo proč je furt lepší než sama, za to bych vraždila
![]()
jééééééé máme období proč.....právě ted
ale že se mi kolikrát mozek vaří ![]()
Tak můj syn je přesně stejně starý jako tvoje dcerka, ale mám trénink od synovců. Většinou se snažím zplichtit odpověď a tak, aby to pochopilo nebo se doma podíváme do knížky, na net a když to je něco technického, tak se ptáme táty, dědy, strejdy. Nebo když je to ten starší, tak se ho zeptám, proč si myslí on, že to tak je a doma pohledáme.
My mame zatim obdobi „co to je?“ … mno ale taky nekdy tapu, co ji rict, aby to nebylo moc slozite a pochopila podstatu. Na „a proc?“ se vylozene tesim ![]()
Můj bráška, když byl malej, říkal ploč na všechno, na každou odpověď přišlo další a ploč
naše malá to nedělala vůbec, ale teď perlí, jak vznikla země, jak vznikl vesmír, jak vzniklo slunce, jak napadlo živočicha opustit moře a vylézt na souš, jak opice poznala, že nemá být opice a má z ní být člověk.....a další a další perly, co jedí bakterie a viry a my s manželem, abychom celé noci vyhledávaliy nevyhledatelné odpovědi. A odpověď, že prostě to tak je, ta jí neuspokojuje, včera s vytáhla i na logopedii, že maminka neví, co žerou viry, jestli by nevěděla logopedka ![]()
Snažím se dceři odpovědět přiměřeně věku.Ale je schopná rozebrat danou otázku do detailů.Např.viděla na zemy na zastávce papír.:
dcera:mami,kdo to tam vihodil?
já:nevím.Asi nějaká holčička nebo kluk
dcera:a proč to tam vyhodil?
já: asi byl zlobivej a nepořádnej.
dcera:To se nedělá ,viď? A kam ten kluk jel?
já: Asi domů nebo někam na návštěvu.
Zdaleka to neb konec rozhovoru.Ale jeli jsme zrovna autobusem a úplně jsem cejtila pohledy cestujících,jaká odpověď za mě vypadne.A takových situací a otázek máme spoustu.
U nás frčí „jak“ a „jaké“
A takhle pořád a pořád dokola. Snažím se jí odpovídat na všechno, ale někdy mi slova dojdou. Prý jsem bývala stejná ![]()
Syn byl expert na otázky, na které jsem neměla odpověď, tak jsem se přiznala a doma jsme vytáhli encyklopedie a hledali odpovědi. Těch encyklopedií máme fůru. Tehdy ještě nebyl Google ![]()
Madla mě drtila „A jak dělá?“
Mamíí, co to jé?
Bobr.
A jak děláá?
![]()
Bobr, liška, hroch, antilopa, veverka, velbloud, uááá, to bylo na hlavu období
Naštěstí ne moc dlouhé.
@laducha píše:
U nás frčí „jak“ a „jaké“A takhle pořád a pořád dokola. Snažím se jí odpovídat na všechno, ale někdy mi slova dojdou. Prý jsem bývala stejná
- Mami, kdo to je?
- To je Jana.
- Jaká Jana?
- Ode mě z práce.
- Z jaké práce?
- A má děti?
- Má, kluka a holčičku.
- Jakou holčičku?
- Kristýnku.
- Jakou Kristýnku?
Syn byl expert na otázky, na které jsem neměla odpověď, tak jsem se přiznala a doma jsme vytáhli encyklopedie a hledali odpovědi. Těch encyklopedií máme fůru. Tehdy ještě nebyl Google
Tak takhle to vypadá u nás, snažím se odpovídat na vše, a neodbývat, ale pokud se už po 10té ptá na stejnou věc, tak se zeptám: a co myslíš ty? a on si odpoví ![]()
Já bych mu řekla pravdu, ale tak nějak přiměřeně věku… Jinak můj syn teď bude mít rok a půl a má období „Co to je?“ a když mu to řeknu, tak někdy to zopakuje a jindy se zeptá 10 krát. To je radost. ![]()
To je chytrý s tím „A co myslíš ty?“. ![]()
Jinak se při čtení bavím. Děti jsou úžasné.
ted už asi půl hodiny jedeme.....
a celkem síla…
kolikrát fakt nevím,co odpovědět ![]()