Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Opakuju jim to a vysvětluju furt. A připomíná to mojí babičku, když mým klukům vypráví, jak já přijela k ní a ona volala na (mého) dědu táto, a já reagovala, babi, to není táta, to je děda! A dneska by to byl praděda
tak třeba jednou budeš taky svám pravnoučatům vyprávět, jak…
Pochopil tak v 3 letech, říkám mámě jak jsem zvyklý, syn se s tím musí poprat ![]()
Pětiletý už to chápe, mluvíme o tom, teď má období, že se na to sám ptá - co je moje teta tvoje…? Řekla bych tak od 4,5-5, dřív mě na to třeba upozornil, že to není taťka, ale děda, já jsem mu řekla, že je to můj taťka a zároveň jeho děda, ale přehnaně jsem to neřešila - jen co ho zajímalo a zeptal se.
Třeba někdy se s někým bavím a řeknu „taťka říkal…“ a on na to hned - můj taťka, nebo tvůj taťka? ![]()
Mladší dcera to zatím neřeší, spíš opakuje, co říká brácha.
@Kili22 5letý to ví, 3letý to asi ještě nechápe. Ale opravují mě oba, chtějí, aby oslovování bylo po jejich. ![]()
Já říkám máti mami, a kluci se nad tím nijak nepozastavujíjinak jsem jim to vysvětlovala, statší chápe, mladšími je to šumák. když mluvím na děti, mluvím o ni jako o babi, ale ji oslovuju mami
Dcera se začla vyptávat kolem toho 3r. a jak kolovrátek furt dokola se vysvětlovalo než pochopila. Mladší ta pochopila dřív jak starší.
Největší oříšek pro ně je, když u našich je na prázdninách otec mého otce, čili starší děda, pak mají trošku guláš ve všem, že taková situace nastaně párkrát do roka.
Já od narození nejstarší rodiče oslovuji automaticky dědo babi.
Nejstarší to pochopila někdy před třetím rokem. Ani jsem jí to nijak moc nevysvětlovala, vzala to jako fakt. Dneska se snažila vysvěttlit dvouleté, že až bude mít děti, tak ona bude jejich teta. Tak to ale myslím, že dvouleťačka nepobrala
Ale možná ji podceňuju
Svým rodičům normálně říkám mami a tati, tak asi to ty děti tak nějak přirozeně pochopí ![]()
Rodicum rikam mami a tati. Jen kdyz jdem s detmi se treba spolecne na neo zeptat tak oslovuju babi a dedo.
ze ma kazdy nejake rodice pochopil starsi asi kolem 4 roku.
Jinak mame babicky rozdeleny… babi a deda „novakovi“ babi a deda „svobodovi“ a moje babicka (prababicka deti) je stara babicka
pak jeste mame kamaradky maminku a to je babí ![]()
Synovi jsou 4 a tak rok to vysvětlujeme, protože se samo ptá, proč říkám babičce mamko. Ale stále to nechápe ![]()
Po tom čtvrtém roce… A když třeba můj chlap na mě z legrace volal „mamko“, tak hned dostal kartáč, že nejsem jeho mamka, že jeho mamka je babička XX! ![]()
Teď jí bude 6 a už chápe celkem všechny příbuzenské vztahy - že její teta je sestra taťky a že babi je taky tety mamka.
Jen nechápe, proč některým návštěvám u babi a dědy (bydlíme v dvougeneračním) vykám
. - Mami, a teta Dáša není tvoje kamarádka, když jí říkáš „dobrý den“?
(jsme zas vysvětlovali, že dospělým se neříká ahoj, to může jen takovým, co známe, co jsou kamarádi)
Dceři jsou necelé tři a zatím v tom má trošku bugr, ale myslím, že jí to začíná docházet. Ale nijak echt na to netlačím. Když je u toho dcera, oslovuju většinou „babi“, ale nehlídám se a občas nějaké to „mami“ taky proběhne.
3,5 letý to pochopil nedávno při ukazování starých fotek, kde jsem byla jako miminko. Ale už nechápe vztah mezi mojí mámou a mojí babičkou
A svojí mamče normálně říkám mami, babičce babi, jenom když mluvím s klukem tak o nich mluvím jako o babičce/ respektive babičce s kocourem (stará babi mi nešlo přes pusu a prababička je moc dlouhý). Ale on si sám pojmenoval a odlišil všechny babičky a dědy ![]()
Ale teĎ byl zase úžasný, když u nás byla na návštěvě švagrovka se svým synem. Ten na ní samozřejmě volal mami a kluk to na ní občas použil taky ![]()
@Kili22 píše:
Ahoj, zajímalo by mě, kdy vaše děti pochopily to, že babička je vlastně vaše matka, nebo matka manžela. Kdy pochopily to že když třeba řeknu: moje mamka, tak se jedná o jejich babičku?? Babičky oslovuji babičko, ale někdy se přeřeknu a říkám mami a dceři to vadí, protože to je přece babička.Jak je to u Vás? Vysvětlovali jste to svým 3-4 letým dětem?
Ahoj, zajímalo by mě, kdy vaše děti pochopily to, že babička je vlastně vaše matka, nebo matka manžela. Kdy pochopily to že když třeba řeknu: moje mamka, tak se jedná o jejich babičku?? Babičky oslovuji babičko, ale někdy se přeřeknu a říkám mami a dceři to vadí, protože to je přece babička.
Jak je to u Vás? Vysvětlovali jste to svým 3-4 letým dětem?