Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele moji kamaradkj se dvema detma zmohl demon alkohol a manzelsky trojuhelnik… jednoho dne ji opilou odvezl jeji pritel natvrdo do Bohnic a tam si ji nechali 14 dni. sebrali ji telefon a nemohla s nikym komunikovat. pry to bylo sileny.
myslim, ze to by se pro tvoji zlobivou sestricku docela hodilo. ![]()
Co tříměsíční pobyt ve Středisku výchovné péče?
Nevím teda, jestli to pomůže, když je dítě takový zmetek, tak jím většinou zůstane, ale zkusit to můžete.
Domluvit se na OSPODu s kurátorem pro mládež, ten vám dá další informace a doporučí.
Těžko radit…
ale diagnosták ne, co ještě neumí, to se tam i za ty dva týdny naučí…to už jí radši poslat na nějakej „vojenskej tábor“
Těžko říct, jestli byla chyba už někde mnohem dřív ve výchově, nebo jestli se mladá chytla blbé party nebo co v tom je, ale krást peníze už je přes čáru. TO by zřejmě i patnáctiletá dostala pár facek ![]()
a jak že se sebrala a bez svolení odjela, to jako zdrhla z bytu? MOžná by ji vyškolilo ji nechat hledat policií
by si tu ostudu příště rozmyslela. Ale je to pitomý věk, každý takový krok může mít taky opačný účinek…
Jinak tohle, pokud se nepletu, existuje i v ambulantní formě, ale myslím, že ten pobyt je lepší řešení. Neznám nikoho, koho by ambulantní forma napravila, takhle to bude i s tou separací a třeba si leccos v hlavě srovná.
Děcka tam normálně chodí do školy, mají tam spousty odborníků, různé takové ty skupinky, kde si povídají, určitě je to lepší řešení než ji rovnou šupnout do ústavky.
Určitě bych si v první řadě domluvila schůzku s nějakým odborníkem, psychologem nebo tak, ten určitě bude mít více rad než my tady. Pokud by ten nepomohl, umístila bych ji na nějaký pobyt do nápravného zařízení, bude to samozřejmě těžké, dát jí tam, ale kdyby to pomohlo
Určitě tato zařízení eZxistují a nesou oficiální název - středisko výchovné péče (SVP).
Najdi si některé poblíž svého bydliště, zavolej tam a domluvte se. Některé mají teď prázdniny, ale od půlky srpna začínají zase fungovat, po schůzce normálně nabírají děti (takhle konkrétně v Ostravě - Koblově, ale netuším, odkud jsi).
Samozřejmě diagnostický ústav existuje, nejsem si jistá, jestli návrh na umístění nepodává (nebo nepřikládá k žádosti) psycholog. Ono je důležité zapátrat po příčinách jejího chování a ty příčiny se snažit odstranit nebo zapracovat na jejich zvládnutí. Ty píšeš, že máš sama děti, odhaduji že je ti kolem 25, jí 15 a další sestře 6 let. Je to dost velký věkový rozptyl. Může to znamenat, že na každou z vás měly rodiče dost času, může to znamenat, že naopak teď už je těch sil míň a rodiče její pubertu a dalšího prcka nezvládají… Já to nevím, neznám vás. Máte všechny stejného otce? Žijí rodiče spolu? Měla sestra doposud jasné hranice a vyplnění volného času? Problémy ve škole? Je strašná spousta otázek, na které tu nikdo odpověď nezná. 15 let je blbý čas, sama na toto období nerada vzpomínám, ač jsem toho navenek až tak moc nevyváděla, dobře jsem se necítila. Pokud potíže přerůstají přes hlavu, doporučila bych hledat dobrého rodinného psychologa a snažit se pracovat, neočekávat proměnu sestry, ale začít u sebe (to se týká tedy hlavně rodičů, ne tebe, předpokládám, že s nimi nežiješ), pak jen trpělivost, pevné nervy, pevné hranice, systém odměn, pokud ještě fungují a není ve stavu, že je jí vše jedno, nic si nebrat osobně…
Ja se obavam, ze by se tva sestra zatvrdila jeste vic a po pobytu kdekol bude jeste horsi na truc aby mamce oplatila, ze ji nekam strcila. A take souhlasim s tim, ze v diagnostaku se nauci i to, co zatim neumi.
Ale samozrejme to chce neco udelat. Zacala bych psychologem a tak. Drzim palce at se sestra brzy vzpamatuje a prestane hloupnout. ![]()
Že byhned diagnosťák? Léčba šokem…nevím, na někoho to funguje, na někoho ne. Já bychzašla k dětskému psychologovi. Samozřejmě i se sestrou, když to nepůjde, poradí vám co dál.
Upřímně musím říct že já byla v 15 stokrát horší… a prozatím bych jedině já jako matka zašla k psychologovi a řešila co mám dělat já. Jí tam nedostaneš ani párem volů a do „ústavu“ ji dát to milionkrát zhorší.
Je třeba najít příčinu proč chce být spratek a najít pomalou postupnou cestičku. Mě hodně pomohla starší ségra, brala mě s sebou na koncerty, vodu, akce…prostě do party-mě to bavilo, měla jsem volnost a moc mi medošlo že mě vlastně ségra hlídá abych neprovedla skutečný malér!
Nakonec jsem si vzala jejího spolužáka ![]()
Hlavně netlačit, zatvrdí se ještě víc a bude konec všemu snažení…
@Mar__tanka1983 Chyba byla určitě dřív, mamka se snažila být spíš kamarádka než mamka, byla hodná a takhle to dopadlo…
A také je to z velké části lidma okolo ní- jejíma kamarádama, jsou úplně stejní jako ona a pak se hlavně baví s o dost staršíma klukama (20-30 let) a chodí k nim domů pít, přespává u nich…
Ano, sebrala se a odešla a jela pryč. Mamka o ní nic neví, nebere jí telefon. Už to udělala několikrát, ale vždycky se v noci vrátila. Nepomáhá nic, když jí dá zaracha, ona vyskočí z pokoje (1.patro) a uteče…
Policie dřív než po 24h nic dělat nebude a to se ségra určitě vrátí.
@jiji @Jannnča Ambulantně ne, akorát by se tomu smála a měla to na háku. To středisko výchovné péče zní dobře, zkusím to mamce navrhnout, hned najdu nějaké nejbližší, děkuji. ![]()
@zuzkasim Je mi méně než 25,nechci to psát přesně, pak by mě asi každý poznal. Nejsme o sebe víc jak 6 let. Mamka se ke každé z nás chová stejně, jenže sestra dělala problémy už když jsem bydlela s nima (3 roky už u nich nebydlím) já se s mamkou kvůli ní pořád hádal, protože mi kradla věci, cigarety, rozdala polovinu mého šatníku svým kamarádkám. Mamka mi nevěřila, že je taková s prominutím „svině“.Jednou jsem to už nevydržela a odstěhovala jsem se k teď už manželovi. Co jsem se odstěhovala, mamka mi dala za pravdu a omluvila se, že mi nevěřila. Sestra je opravdu grázl, není jí hanba sebrat mamce z peněženky poslední peníze před výplatou, malé sestře vybere kasičku…
Jiného otce má pouze nejmladší. Naši jsou rozvedení asi 12 let. Jinak mamce je 39,takže sil má dostatek, její muž je o 3 roky mladší než ona-tím to nebude.
Jak jsem psala výše mamka byla spíš naše kamarádka. Problémy ve škole nemá, jen chodila za školu s kamarádama toulat se městem a u toho vyhulovali…
Byla u školního psychologa kvůli záškoláctví a nic. Udělala tam ze sebe chudinku a jen co vyšla ven, měla z toho srandu a nepomohlo to ani maličko.
@BaMaK Nechtěla jsem přímo diagnosťák, ale něco na stejném principu. Nic jiného nepomohlo, rodiče ignoruje, mamka už neví co, sestra pořád vyhrožuje že radši půjde do děcáku, mamka potom brečí. ![]()
Navíc ubližuje mladší sestře a pořád lže, z mamky tahá peníze (např že je potřebuje do školy, mamka zavolá učiteli a on o ničem neví, minule chtěla 1000kč do školy…)
Jen aby měla na chlast a cigára…
Je to těžké, někteří lidé takoví jsou i přes bezproblémové rodinné prostředí a normální výchovu. Tady by částečně psycholog snad pomoci mohl, nevíš, co se jí honí hlavou, proč touží po uznání od starších kamarádů, možná jí chybí právě uznání jejího taťky, ostatně i ty jsi odešla za mužem docela brzy, jenže tys to měla v hlavě očividně dobře poskládané a věděla jsi, co od života chceš, kdežto ona se v tom plácá. Mám asociální sestru, částečně si to umím představit, u té mé ještě hraje roli nižší inteligence, dlouho trvalo, než jsme se všichni smířili s tím, že nebude žít život, který my považujeme za „normální“. Musí hodně chtít mamka, nevím, jaká je spolupráce s taťkou (nebo dělá tatínka její současný muž?), všichni musí být zajedno. S penězi je to těžké, nemít doma téměř žádnou hotovost (na to jsme byli buhužel zvyklí), poslat ji na brigádu něco si vydělat (v patnácti už může, nebude to nic extra, ale když chce hulit a chlastat, ať si na to vydělá), zároveň se jí pokusit nabídnout i pár jiných zážitků - návštěvu aquaparku, lanového centra apod., někdo miluje koně… kde bude mít i jiný druh zábavy.
@zuzkasim Táta je kapitola sama o sobě, já jsem s ním utnula kontakt, sestra ho jen využívá a jede za ním když chce chlastat s kamarádama v tátovo městě, vyžebrala po něm notebook a zase se s ním bavit přestala. Ozve se mu vždy jen pokud něco chce.Ale on to býval alkoholik co mlátil mojí mámu a já mám doteď vše v hlavě, takže pro mě to je jenom pan co mě zplodil. Sestra byla maličká a nepamatuje si. Jinak jí vychovává mamky nynější manžel spolu s ní. Snažili se být hodní i přísní, ale nic nepomáhá. Když jedou na výlet, sestra odfrkne že s nima nikam nepojede a radši jde ven. Bohužel pro ní je to těžké nemít u sebe hotovost, bydlíme v malinké vesničce. Schovává si peněženku po bytě, ale stejně jí sestra najde. I nejmladší si musí schovávat kasičku.
Na brigádu jít měla (točit zmrzlinu) a vykašlala se na to.
Prosím o zachování anonymity, je to velmi citlivé téma, děkuji.
Mám čerstvě 15-ti letou sestru a je to hroznej grázl. Mamce i šestileté sestře krade peníze, neposlouchá rodiče, kouří, pije alkohol a věřím že si občas i zahulí trávu. V devítce na základce chodila za školu, mamka se jí pořád snažila domluvit, omlouvala jí ty hodiny za školou, ale sestra je čím dál horší. Například včera se sebrala a bez svolení jela 30km do vzdáleného města, do dnes není doma. Mamky kamarádky manžel včera pro ně jel o půlnoci, aby je přivezl, byli domluvení že se sejdou na určitém místě. Čekal tam dost dlouho a ona se na něj vykašlala. Mamka už je v koncích a neví co s ní má dělat. Proto mě poprosila, abych se poptala, jestli není nějaká instituce, něco jako diagnostický ústav, ale s tím, že by jí tam chtěla dát na 14 dní-na zkoušku, aby si uvědomila, že má doma poklad a aby se začala chovat slušně.
Za případné rady děkuji. Teď odjíždím s dětma k doktorovi, otázky kdyžtak zodpovím po návratu, děkuji.