Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky chtěla jsem se zeptat jak to máte vy s dvouleťákama, našemu malému jsou 2 r a 2 měsíce, a snaží se všechno vyřvat, doma to je v pohodě, protože začne plakat, tak prostě zvýším hlas a pošlu ho do pokojíčku, a je klid, to samé i na zahradě to ho pošlu domů na chodbu ať se uklidní, a skoro púokaždé to zabere a uklidní se, ale nejhorší je když je společnost, to neposlouchá vůbec a hlavně kolikrát není kam ho odvézt aby se uklidnil
začne plakat že chce bonbon, dva mu povolím a když řeknu že dost, tak se snažím vysvětlovat, upoutat pozornost jinam, ale jen pláče, a volá tetu nebo babičku, a chce od nich povolení
naštěstí povolení nedostane(většinou) ale trvá dlouho než se uklidní, je to normální? nebo je rozmazlený? taky Vám děti ve společnosti nechtějí vůbec poslouchat, a když jsou jen s vámi tak je to docela klídek? ![]()
Ano je to normální
a bu´d ráda, že nějaké posílání do pokojíčku apod. zabírá ![]()
Začíná ono pověstné „období vzdoru“. Je to naprosto normální a přirozené. U nás to též začalo v těch 2 letech. Gradovalo to ve 2,5 letech, to jsem si myslela, že hůř už být nemůže (amoky stokrát denně, hysterické scény, v podstatě na všechno reagoval totální negací… děs a běs). No a ono hůř být může. Ve 3 letech je to ještě výživnější.
![]()
@janicel tak dceři je 19 m a když ma svy dny, tak děla hrozny scény všude a je jedno kvůli čemu. Ale pak jsou dny kdy je hodna a poslouchá. Jako když jsme někde na nasteve nebo někde v koutku, tak to je hodná a vzdyck každy říká jak je hodná. Ale nás s přítelem kolikrát terorizuje
ted ma období, že nesmim přítele ani obejmout nebo dat pusu natož ho pohladit…to začne kopat, vztekat se a mě mlátí…tak snad ji to přejde ![]()
@Fima píše:
Začíná ono pověstné „období vzdoru“. Je to naprosto normální a přirozené. U nás to též začalo v těch 2 letech. Gradovalo to ve 2,5 letech, to jsem si myslela, že hůř už být nemůže (amoky stokrát denně, hysterické scény, v podstatě na všechno reagoval totální negací… děs a běs). No a ono hůř být může. Ve 3 letech je to ještě výživnější.![]()
no to NE?!
Zrovna u nás má právě obdobní vzdoru sestupnou tendenci, tak jsme v takový euforii, jakože teď už bude líp…
![]()
Když vidím, co mám doma, tak to asi normální je
. Našemu je 21m a tohle mám na denním pořádku. Buď ráda, že na něj něco zabírá. U nás na něj platí jen naprostá ignorace, ale to nesmí být doma chlap. U něj má totiž vyzkoušeno, že pokud řve dostatečně dlouho, tak povolí
. Takže praktikuju to, že když to na něj přijde, manžel povinně odchází venčit psa
a mladej se uklidní rychleji.
@Nik77 Tak víš jak, každé dítě to má jinak.
Nicméně u nás to opravdu tak je. V těch 2,5 letech jsem si myslela, že hůř být skutečně nemůže. Nikdy neříkej nikdy, že jo. Teď je poznat, že je zase už starší a už je to jiný kalibr, používá zase jiné metody.
Ale jinak u nás to teda chodí vyloženě ve vlnách. Je období, kdy je jak mílius, klid a pohoda a pak přijde ta vlna, kdy mám pocit, že se půjdu dobrovolně zastřelit a že to s ním už další den nedám. ![]()
Vlezu vám do diskuse holky…taky teď máme období vzdoru - téměř 3 letá dcerka se vzteká, odmlouvá, neposlechne, dělá věci schválně naopak než se jí řekne ( z toho je ale zlatíčko, co si po sobě uklidí, mazlí se… ) Jak se při takovém chování chováte vy maminy? Křičíte? Plácnete po zadku jednu výchovnou? Pošlete vyřvat za dveře? Abych něco neudělala špatně ![]()
@Libza píše:
Vlezu vám do diskuse holky…taky teď máme období vzdoru - téměř 3 letá dcerka se vzteká, odmlouvá, neposlechne, dělá věci schválně naopak než se jí řekne ( z toho je ale zlatíčko, co si po sobě uklidí, mazlí se… ) Jak se při takovém chování chováte vy maminy? Křičíte? Plácnete po zadku jednu výchovnou? Pošlete vyřvat za dveře? Abych něco neudělala špatně
Ja ignoruju, kdyz to prezenou placnu, nebo poslu vyvztekat do'chodby. Jinak u nas hodne zabira, kdyz'reknu, ze se s nim/ní nebudu vubec bavit, je jim to lito a prestanou, kdyz dam na zadek, jsou urazeny jeste vic
@Jaruše u nás je to samy přítel taky dost povolí a zvlášť kdyz je doma, tak mala nehodlá spát ve svůj čas a řve a vzteka se a usne treba až v deset. Ale jsem tu jenom já usne bez problému maximálně 10 minut krnoura a usne.
@Libza hele já nejdřív vysvětlují, pak udělám tyty a pak zvysim hlas a když ani jedno nepomáhá dostane na zadek. Ale poslední dny už když ji řeknu, že dostane si už placa sama a nebo stahuje kalhotky a nastavuje mi zadek
třeba dneska s tatinkem usíná hrozné dlouho a dělá tam blbiny a řve a jdu tam já řeknu, že dostane ona nastaví dostane na zadek, chtěla i na druhou půlku usmeje se a usíná a je klid. Jenže ona už se mi směje s tim, že ji dam na zadek, tak jsem zvědavá jak dlouho to bude ještě zabírat ![]()
Je to vzdor, nase mala to dela taky, ale nemam pocit, ze by to na verejnosti bylo horsi. Kdyz se zacne kvuli necemu vztekat, taky napred vysvetlim - kdyz to jde, kdyz to nejde nebo to nezabere, zvysim hlas, kdyz ani to nezabere a vzteka se dal, odvadim do pokojiku, tam je behem par vterin v klidu. Kdyz zlobi, dela neco, co se nesmi, neposlechne, je oskliva na nase psy, tak jsem ostrejsi - vetsinou pocitam do tri, kdyz dojde na trojku, vi, ze ji placnu pres zadek. Ale u nas to prislo cca v roce a pul a ted uz je to mnohem lepsi, pze vic chape. A hodne dobre mluvi, takze umi i sama vysvetlit, co a proc chce. Lip se s ni pak komunikuje a hystraku je proto mnohem min.
Holt musime to dat, zeny, je to takova priprava na pubertu.. ![]()