Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, uvazuji o pani na hlidani. Mam specificke potreby tak se mi nechce oslovit agenturu. Premyslim o tom ze sezenu chuvu pres internet nebo zname. Chtela bych, aby tato pani byla za dite trestne odpovedna ale nevim jak toho dosahnout? Staci sepsat dohodu o provedeni prace?
Predem dekuji za odpovedi.
Měla jsem i mám slečnu na hlídání. Jednou přes angenturu - to jsem sepisovala smlouvu. Ale jinak ne.
Vždy jsem si vybrala šikovnou a milou slečnu. Hlavním kritériem pro mne bylo, jestli ji děti měly rády a jak o ní mluvily.
POkud někdo hlídá dítě, je za něj PLNĚ zodpovědný!! Ať je to otec, babička, učitelka nebo chůva..Na to nemusíš mít smlouvu, pokud by se něco stalo, stejně by to vyšetřovala policie a dál by to postoupilo dle paragrafů, ne?
@petukab píše:
Ahoj maminky, uvazuji o pani na hlidani. Mam specificke potreby tak se mi nechce oslovit agenturu. Premyslim o tom ze sezenu chuvu pres internet nebo zname. Chtela bych, aby tato pani byla za dite trestne odpovedna ale nevim jak toho dosahnout? Staci sepsat dohodu o provedeni prace?
Predem dekuji za odpovedi.
Odpovědnost za svěřenou osobu bude mít i bez smlouvy. Tu má i kámoška, co ti hlídá, než si skočíš na poštu ![]()
@Daja.pribram kdyby se nedejboze neco stalo aby nesla vinu jako treba ucitelka ve skolce. Myslim ze si pak da vetsi pozor..?
@Eveelin mam stejne kriteria a vim ze syn jen tak k nekomu nepude..
No právěže jestliže to ccešmítposicrovaný a domluvené tvoje specifické potřeby, proto bych radila oslovit profi agenturu. ic proti holkám z net a kamarádkám, ale profi agentura ti dodá takovou chůvu, jakou chceš - včetně nějakého pedagogického a zdravotnického minima, takže tuplem se případná trestní zodpovědnost uvede v praxi. ![]()
@petukab píše:
@Daja.pribram kdyby se nedejboze neco stalo aby nesla vinu jako treba ucitelka ve skolce. Myslim ze si pak da vetsi pozor..?
@Eveelin mam stejne kriteria a vim ze syn jen tak k nekomu nepude..
co by se nedejbože stalo? respektive co si na chudáku učitece vezmeš, když s enedejbože stane něco hodně velkýho?
Vážně bych v dnešní době chtela hlídat někomu dítě.. To je o kriminál.
![]()
@Emilie nic si na ni brat nechci. Chci jen aby si dala fakt majzla. Obcas vidam na hristi matky co si deti vubec nevsimaji. Nechci aby se tak chovala chuva
@petukab píše:
@pannda @Bábrdl aha tak to me uklidnuje. Mam hozny strach dite nekomu sverit.
No působíš na mě dojmem, že bys nejradši poslala chůvu do kriminálu, třeba, když dítě spadne a odře si koleno. Jsou věci, které se běžně dějí, třeba viz. co jsem zmínila, a může se to stát třeba Tobě, když jsi s dítětem. A věci, za které je opravdu jedinec trestně odpovědný, třeba zneužívání, týrání, či úrazu z nedbalosti…
Jen čistě ze zvědavosti by mě zajímalo, za jaké specifické potřeby bys ráda hnala někoho před soud. Tak pokud někdo někomu ublíží záměrně nebo z nedbalosti, je odpovědný zákony této země. No a že někdo někoho nedá třeba vysmrkat - tak za to asi sedět nepůjde i kdybys měla dohod sepsaných sto.
@petukab píše:
@Emilie nic si na ni brat nechci. Chci jen aby si dala fakt majzla. Obcas vidam na hristi matky co si deti vubec nevsimaji. Nechci aby se tak chovala chuva
Jsem matka a byla jsem i chůva v miniškoličce. nemůžu samozřejmě mluvit za všechny chůvy, ale já měla strach si občas dojít i na záchod. Když jsme byli venku na hřišti a děti semi rozutekly na vechny ty atrakce, věř tmu, že jsem trnula hrůzou, a by se jim fakt kromě odřených kolen nic nestalo. na druhé straně, měla jsem asi štěstí na maminky, domluvily jsme se, resp. souhlasily s tím, jak se k dětem chovám já, měla jsem volnou ruku, abych si ty děti zdirigovala po svém.
Ahoj. Zase bych si o profi chůvách nedělala iluze. Sama jsme jí byla před x lety na vysoké. Chtěli po mně jen vyplnění dotazníku, kde bylo napsáno v podstatě jen to, že „mám ráda děti“ a „zkušenosti s hlídáním neteře“. Pak byla asi hodinová přednáška a hurá do rodin! Zkušenosti jsem sbírala až praxí… Ale odpovědnost za svěřené dítě byla a je vždycky, na tom se nic nemění.
Bab.