Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám pro vás špatnou zprávu. Trestně zodpovědné nejsou učitelé/učitelky v mš, zš…, ale daná instituce. Ta se samozřejmě snaží všemožně ošetřit vše, aby k trestní zodpovědnosti nedošlo. Rodiče např. musí písemně potvrdit souhlas s účastí na mimoškolních aktivitách apod. Chůva od agentury na tom bude podobně. Soukromě opatřená chůva, která přistoupí na vaše podmínky, bude z řad zoufalců.
@blecha72 To je pravda. učitelky ZŠ zapíší do třídní knihy, že děti byly poučeny o tom a tom a hotovo. Že pak případný průšvih s sebou nesou zbytek života je věc jiná.
Možná tak působím ale je to poprvé co dítě někomu sveruji tak mam holt strach. Do kriminálu nikoho posílat nechci. Odrene koleno nebo bouli ma syn neustále. Nejsem blbá.
@hanka.br. píše:
@blecha72 To je pravda. učitelky ZŠ zapíší do třídní knihy, že děti byly poučeny o tom a tom a hotovo. Že pak případný průšvih s sebou nesou zbytek života je věc jiná.
Ano, případné odškodné vždy platí škola. Ale zápisem do TK to kolikrát ošetřit nelze. Mnohdy je třeba souhlasu rodičů. stejně mi přijde srandovní zápis o tom, že žáci byli poučeni o tom, jak se mají žáci chovat během prázdnin a dodržovat předpisy BOZP
Ti vaši jsou pod dohledem rodičů, ale už vidím plnoleté studenty, kteří mají na paměti tento zápis.
@blecha72 píše:
Mám pro vás špatnou zprávu. Trestně zodpovědné nejsou učitelé/učitelky v mš, zš…, ale daná instituce. Ta se samozřejmě snaží všemožně ošetřit vše, aby k trestní zodpovědnosti nedošlo. Rodiče např. musí písemně potvrdit souhlas s účastí na mimoškolních aktivitách apod. Chůva od agentury na tom bude podobně. Soukromě opatřená chůva, která přistoupí na vaše podmínky, bude z řad zoufalců.
Instituce přeci nemůže být trestně odpovědná (tedy nově může, ale týká se to firmy, která podvádí).
Osoba, která má svěřené děti, je trestně odpovědná, pokud se jim něco stane. i bez smlouvy.
@blecha72 to jsem nevěděla (proto se ptám) díky. Takže je to opravdu jen o dohodě a důvěře že se o dítě postará.
@Emilie jde o povahu syna. Nehodlám ji tu rozebírat
@petukab „Povaha syna“ znamená patrně, že bude „osobnost, která má svou hlavu“. Je to tak?
@Bábrdl píše:
Instituce přeci nemůže být trestně odpovědná (tedy nově může, ale týká se to firmy, která podvádí).Osoba, která má svěřené děti, je trestně odpovědná, pokud se jim něco stane. i bez smlouvy.
Odškodné za újmu neplatí učitel/ka, ale škola. Stačí si na internetu vyhledat nějaké případy. Učitelé podepisují hmotnou zodpovědnost, ale zodpovědnost za zdraví a život dítěte je na škole. Pokud tedy učitel neporuší všechny předpisy a k újmě nedojde za těchto okolností. Př. třída jede do lanového centra. Rodiče podepíší, že jejich dítě se může akce zúčastnit a že přebírají veškerou zodpovědnost za to, co se s dítětem v lanovém centru děje. O. K., učitel je z obliga. Pak ho maskota napadne, že by si s někým mohl zkusit zorbing, něco se stane, je zodpovědný.
@petukab Do smlouvy byste musela přesně vyjmenovat činnosti, které může dítě provádět. Pokud by se mu něco stalo mimo vymezené aktivity, pak by bylo možné hnát chůvu k zodpovědnosti.
@hanka.br. píše:
@petukab „Povaha syna“ znamená patrně, že bude „osobnost, která má svou hlavu“. Je to tak?
Velmi kulantně řečeno ![]()
@blecha72 píše:
Velmi kulantně řečeno
Kolikrát já tohle slyšela… ![]()
@blecha72 píše:
Odškodné za újmu neplatí učitel/ka, ale škola. Stačí si na internetu vyhledat nějaké případy. Učitelé podepisují hmotnou zodpovědnost, ale zodpovědnost za zdraví a život dítěte je na škole. Pokud tedy učitel neporuší všechny předpisy a k újmě nedojde za těchto okolností. Př. třída jede do lanového centra. Rodiče podepíší, že jejich dítě se může akce zúčastnit a že přebírají veškerou zodpovědnost za to, co se s dítětem v lanovém centru děje. O. K., učitel je z obliga. Pak ho maskota napadne, že by si s někým mohl zkusit zorbing, něco se stane, je zodpovědný.
Aha, to si nerozumíme. Já mluvím o trestní odpovědnosti za bezpečí svěřených osob. A tu má konkrétní učitelka/chůva/sousedka/kdokoliv, kdo má dítě na starosti.
@blecha72 píše:
@petukab Do smlouvy byste musela přesně vyjmenovat činnosti, které může dítě provádět. Pokud by se mu něco stalo mimo vymezené aktivity, pak by bylo možné hnát chůvu k zodpovědnosti.
To není pravda. Když ti dítě přejede auto, když ho hlídáš, jdeš před soud.