Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@martulkasloník píše:
Dost dobře nechápu že máš nervy někomu svěřit děcka a zároveň hledáš chůvu. řeknu ti to tak, já když dám 4 měs. chůvě jsem klidnější víc než když jí hlídá některá z babek!! moje matka byla schopná poslat 3 letou samotnou na sídliště na hřiště, ani okna nemají směrem k hřišti, neteř tam byla v háji, řvala jak tur a museli jí dovézt sousedi k našim, aspoň že někdo poznal čí to je děcko a věděl kam patří!! o tchýni radši nemluvit, minule jsem byla s malou na zahradě, seděla v autosedačce a já si odskočila nahoru pro sunar, než jsem se vrátila tak malá tam byla sama! prostě tchýně se sebrala a odešla ačkoli jsem jí řekla že jdu vařit sunar a viděla že tam je malá samotná. já bych samotné miminko na zahradě nenechala jen tak sedět. jo spát v kočáru ale ona jí nechala jen tak nepřipoutanou v autosedačce a šla pryč, nebo tu starší mi vezla v autě bez autosedačky apod. netuším proč má každý pocit že chůva je adept na kriminál co se bude špatně starat o děcka a babičky jsou ty nej hlídačky
A přitom trestní odpovědnost všech tří (mámy, tchyně i chůvy) je před zákonem úplně stejná. Kdyby třeba nedejbože miminko spadlo a něco vážného se stalo, půjde před soud tchyně.
@Bábrdl píše:
Fakt? A kolik dětí ti skočilo pod auto?Jen pro zajímavost:
2003 v Jemnici osmiletý Filip Němec se topil, zůstal v bdělém komatu - učitelé dostali podmínku2008 na přehradě Těrlicko se utopil jedenadvacetiletý (!!!) student - učitel dostal roční podmínkou a zákazem učit tělocvik po dobu 10 let.
2009 Dolní Cerekev, na dítě na vycházce spadla branka, zemřelo - učitelka nejprve zproštěna, státní zástupce se odvolal, dostala podmínku a zákaz učit
A to jsou jen případy, co jsem teď narychlo pohledala. Takže, sorry, ale pokud ti za tvé péče zemře nebo se vážně zraní dítě (nebo svěřená osoba, tomu studentovi bylo přes dvacet), prostě jdeš před soud.
Pravděpodobně se jednalo o případy, kdy daná instituce či učitel neměli ověřeno, že se jich dítě může zúčastnit. Věřte tomu, že učitelé a chůvy nevytáhnu paty.
@Bábrdl píše:
A přitom trestní odpovědnost všech tří (mámy, tchyně i chůvy) je před zákonem úplně stejná. Kdyby třeba nedejbože miminko spadlo a něco vážného se stalo, půjde před soud tchyně.
Ano, ale musí jí nedbalost PROKÁZAT.
@blecha72 píše:
Pravděpodobně se jednalo o případy, kdy daná instituce či učitel neměli ověřeno, že se jich dítě může zúčastnit. Věřte tomu, že učitelé a chůvy nevytáhnu paty.
Jako třeba v tom posledním případě, že neměli ověřeno, že dítě může na procházku? A tomu klukovi v Těrlicku bylo jedenadvacet, tam žádní rodiče vůbec nefigurovali, sám se rozhodl, že se kurzu zúčastní. A Filip Němec seš normálně účastnil několikáté lekce plaveckého kurzu, takže určitě měla škola povolení rodičů.
Pober prostě, že žádný papír tě neochrání, pokud ti soud prokáže, že jsi pochybila při péči o svěřenou osobu. A můžeš padesátkrát mávat papírem, že ti rodiče dovolili jít s děckem na procházku na hřiště nebo do bazénu.
Já bych třeba takovou profesi nevykonávala ani za zlaté prase. Ale to nic nemění na tom, že ten stav prostě takový je.
@blecha72 píše:
Ano, ale musí jí nedbalost PROKÁZAT.
No to jistě. U soudu se vždycky musí všechno prokázat ![]()
Vybrat správnou chůvu je risk. Radím ti, až si vybereš nějakou slečnu, dohodni se s ní - pár dní ať dochází a dívá se jak ty pečuješ o dítě a pak toho přenech víc na ní. Sleduj, jak spolu vychází, jak se ona chová k dítěti. Pokud si všichni tři budete rozumět, zkus jí nechat doma a třeba si umyj okna, pak si třeba skoč na nákup a pak až se přesuň k celodennímu hlídání. Je to o důvěře. Já jsem taky hlídala mimo agenturu. Co si budem povídat, holky z agentury, jsou chudé studentky, které si místo hlídání dítěte vytáhnou na pískovišti učení. Navíc mají od agentury mizerný plat, že jim ani nestojí za to, dělat něco pořádně.
Jo a co se týká odpovědnosti, na to není třeba smlouva. Pokud chůva bude zletilá, má za dítě odpovědnost v danou chvíli, pokud se něco stane. A pokud je tvůj syn takový šídlo, jak se tu píše a ty máš nějaké specifické nároky, možná i ta která to nezvládne, tak po týdnu stráveném s vámi sama vycouvá.
Držím palce, ať najdeš vhodnou pečovatelku ![]()
@blecha72 píše:
Ano, případné odškodné vždy platí škola. Ale zápisem do TK to kolikrát ošetřit nelze. Mnohdy je třeba souhlasu rodičů. stejně mi přijde srandovní zápis o tom, že žáci byli poučeni o tom, jak se mají žáci chovat během prázdnin a dodržovat předpisy BOZPTi vaši jsou pod dohledem rodičů, ale už vidím plnoleté studenty, kteří mají na paměti tento zápis.
A představ si, že se to píše i v MŠ. To je teprve hardcore
ti 3 - lety tomu hooodně rozumí ![]()
@Bábrdl Tak pokud vím, Filip Němec byl na školním výletě na normálním koupalitšti a že chybí zjistili až byli všichni oblečení, odcházeli a zůstal tam ležet batoh.
@vokishka píše:
@Bábrdl Tak pokud vím, Filip Němec byl na školním výletě na normálním koupalitšti a že chybí zjistili až byli všichni oblečení, odcházeli a zůstal tam ležet batoh.
Máš pravdu, spletla jsem si to s jiným případem.
To pak vysvětluje tu trestní odpovědnost pedagogů ![]()
@blecha72 Vážně si to pleteš, @Bábrdl to píše správně.
Škola/hlídací agentura a podobné instituce, kterým svěřuješ dítě, budou odpovídat za škodu v občanskoprávní rovině, tj. budou platit finanční odškodné, které pak mohou zpětně vymáhat na příslušném učiteli/chůvě/ budou se muset veřejně omluvit apod..
Chůva by měla trestněprávní odpovědnost, pokud by svým jednání naplnila znaky nějakého trestného činu (samozřejmě včetně nedbalostních TČ).
To vše platí bez ohledu na to, co je napsáno ve smlouvě, vyplývá to přímo ze zákona a není možné to smluvně vyloučit/změnit. Do smlouvy má smysl psát právě ty specifické potřeby dítěte (např. pokud má nějakou speciální dietu), aby bylo zřejmé, že chůva byla o těchto specifických potřebách, které by jinak u běžného dítěte nemohla rozumně předvídat, poučena.
@verusak.berusak Já jsem to s tou smlouvou myslela spíš jako nadsázku. Když je zakladatelka tak náročná, ať napíše, co její dítě může s chůvou dělat. Instituce jako školky, školy se snaží ochránit školními řády, různými poučeními apod. Ale je samozřejmé, že pokud se dozor dopustí trestného činu, je trestně zodpovědný.
Pokud se nevěnuje náplni své práce, dojde k neštěstí, je na soudu jeho trestní zodpovědnost posoudit.