Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni,
ráda bych se dozvěděla, jaké máte zkušenosti s výchovou svých +-15ti letých ratolestí.
Dcera 15 si musí všechno nejdřív zkusit, aby potom za mnou přišla se slovy „Maminko, měla si pravdu…“
Ať už se to týká marihuany (od té doby co jsem zakoupila testovací papírky je klid), alkoholu, či výběru kamarádek, kluků…
Naštěstí (někdy si říkám bohužel, neb se mi ježí vlasy na hlavě s čím zas moje „holčička“ přišla), je velice sdílná a vše na sebe vyzvoní. Problém probereme (někdy do pozdních nočních hodin) a je chvilku klid. Pak zas přijde s nějakou jobovkou.
Jak je to u Vás?
V dětství přísnější ruka, hodně důslednosti a dnes v jeho 17 naprostá pohoda. Když pominu, že neuklízí, což mi je úplně šumák, tak jako parťák super. Jsem teda ráda, že si nemusí vyzkoušet všechno, z marihuany by mě šlehlo. Se sdílností taky super, vůbec si nevybavuju, že bych byla až takhle kámoš s našima, i když byli fajn. Jsem ráda, že se nás netýkají ty řeči ohledně znuděných otravných drzých pubošů. ![]()
@Camael píše:
V dětství přísnější ruka, hodně důslednosti a dnes v jeho 17 naprostá pohoda. Když pominu, že neuklízí, což mi je úplně šumák, tak jako parťák super. Jsem teda ráda, že si nemusí vyzkoušet všechno, z marihuany by mě šlehlo. Se sdílností taky super, vůbec si nevybavuju, že bych byla až takhle kámoš s našima, i když byli fajn. Jsem ráda, že se nás netýkají ty řeči ohledně znuděných otravných drzých pubošů.
Mám to podobně ![]()
Dost jsme bojovali v období 12-15 let - neučil se, neřešil známky, žádný zákaz mu nevadil. Pak se to obrátilo a co je na učilišti je relativně klid, i když jsou dny, kdy je na presdržku (ale přiznejme se, kdo občas nejsme pro své nejbližší na ránu)
Mám doma 15ti letou puberťačku a někdy je to očistec. Myslím především ty její nálady, že je občas drzá a nejraději by trávila čas se sluchátky na uších s notebookem v ruce. Ale jinak má fajn povahu a vím, že je to skvělá holka a že na ni můžu být pyšná. Udělala příjmačky na gympl a jejím cílem je medicína.
Věci jako alkohol, marihuana a cigarety se nám vyhýbají. A to fakt nejsem naivka. Normálně jsem se jí ptala, jestli zkoušeli kouřit nebo na táboráku něco pili…Jelikož se po nocích netoulá, vždy vím kdy a v jakém stavu chodí domů. Možná je to i malým městem kde žijeme. Nebo že jsem ještě mladá a všechny ty jejich fígle moc dobře znám. ![]()
@KačuliKačka
Já právě nějak významně nebojovala nikdy, jen někdy s jeho salámismem.
obavy mám spíš z toho, aby se nechytnul třeba blbý party, ale říkám si, že když to doklepal v pohodě sem, snad by to už mohlo být ok. No, ještě uvidíme, co s ním provedou ženský. ![]()
Ale je pravda, že narozdíl od mladší dcery byla vychovávana určitě přísněji. Nikdy s ní nebyly problémy, učila se od první třídy vždy bez problémů…z té malé si budeme rvát za 10 let vlasy. Vím to už teď, ale manžel si nedá říct.
![]()
@berusa.m
To s tím touláním, teď se často setkávám s tím, že děcka chodí po nocích už na základce a reakcí rodičů je: No co nadělám… tak to vždycky jen zírám, to u nás neexistuje. A s kouřením taky dobrý, tatínek jede jak komín, čímž ho zdárně znechutil.
hele, co máš proti občasnýmu kompu a sluchátkám? ![]()
No, mě trošku děsí i to, jak jsou rodiče jejich kamarádů a kamarádek mimo. Občas mě nechá nakouknou na FB, co zrovna probírají a řešili jsme i situaci, kdy se cosi provalilo na její kamarádku a rodiče půl roku neměli o ničem tuchu. Nějak jsem opustila myšlenku, že „Moje dítě by nikdy…“
Taky trošku doufám, že s přechodem na SŠ situace uklidní, ale pořád jsem radši informovaná.
Ano - toulání po nocích, taky jsme řešili, scházelo se jich cca 15, rodiče netuší..
@Caretta
Jak můžou netušit, když s nima to dítě bydlí??
A popřípadě, jak si to dítě může dovolit opustit barák přes zákaz? My tady fungujem na bázi, že na sebe snad nebudem dělat levárny, protože ječet tady na něj, poslouchat zpátky držky a klepat se, kdy zdrhne, no to fakt ne. Jo a přechod na SŠ, teda já si rochním! Jak kdyby mi dospěl v dobrým slova smyslu. Ale teda mám kliku, páč škola ho baví, mají tam dobrou partu a tak, to je výhoda.
@Camael píše:
@KačuliKačka
Já právě nějak významně nebojovala nikdy, jen někdy s jeho salámismem.obavy mám spíš z toho, aby se nechytnul třeba blbý party, ale říkám si, že když to doklepal v pohodě sem, snad by to už mohlo být ok. No, ještě uvidíme, co s ním provedou ženský.
No jeho „salámismus“ ho dovedl k reparátům v osmé třídě z matiky, a to jsem zuřila fest a doma měl fakt vojenský režim. Ale poslední dva roky je s ním fajn, legrace, i když na můj vkus trávi s noťasem až moc času… ale holt dneska je prostě jiná doba než jsme poznaly my co by puberťáci.
Sranda je, že doma pomůže s kde čím, uvaří si, o psa se postará, nefláká se nikde po venku a ani nekouří (teda stále tvrdí, že on nikdy, je astmatik). Ale jak řeknu, „ukliď si pokoj“, tak má hubu od jak vrata a milion keců
![]()
@Camael píše:
@Caretta
Jak můžou netušit, když s nima to dítě bydlí??A popřípadě, jak si to dítě může dovolit opustit barák přes zákaz? My tady fungujem na bázi, že na sebe snad nebudem dělat levárny, protože ječet tady na něj, poslouchat zpátky držky a klepat se, kdy zdrhne, no to fakt ne. Jo a přechod na SŠ, teda já si rochním! Jak kdyby mi dospěl v dobrým slova smyslu. Ale teda mám kliku, páč škola ho baví, mají tam dobrou partu a tak, to je výhoda.
@KačuliKačka
Jo tak až takovej salámismus jsem na mysli neměla, to muselo být o nervy. Jinak s tím úklidem, u nás zabírá: Tady máš ségru (2 roky) a dokud nebude pokoj uklizený dle mých představ, nevezmu si ji zpátky. A to bys mrkala, jak hezky a jak rychle to najednou jde. ![]()
@Caretta píše:
Nechodí kontrolovat ve 3 ráno
Jenže to už právě musí být o vztahu s rodiči, o tom, že mu je samotnýmu trapný, že by takhle podváděl. Když někam chce, proberem, co a jak, a jde (ono to teda mockrát není, nechce se mu), takže ví, že možnost je a nemusí utíkat. Ale aby se flákal někde, kde si to nepřeju, to prostě ne. Vysvětlím mu proč, jedem na bázi dohody.