Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Staršímu je 7, měl celkem opožděné období „co to je?“, až někdy mezi 3 a 4r, potom období „jak“, plus zkrátka otazkové období, kdy se furt na něco ptal.
Mladší teď jede hodně „jak se dělá, vyrábí“.
Nejvíc mi ale leze na nervy, když mladšímu odpovím a on tazavym tónem zopakuje poslední slovo, to už mi někdy rupnou nervy a zvýšeným hlasem žádám, ať furt nepapouskuje.
Příspěvek upraven 06.02.17 v 22:44
@Hobitka Syn mi odpovida: Zjistís to na internetu, proc… ![]()
Edit: Co to je? nemělo ani jedno moje dítě.
Ale jeden čas frcelo A jakej? A kterej? Holka je pověstná svým Kde je?
Jakmile začala přemýšlet nad tím, jak věci fungují, takže cca od těch dvou let. je jí pět a půl a období a proč stále trvá, i když intenzita se hooodně zmírnila (protože jí spoustu věcí opravdu zevrubně vysvětlím a když už se ptá fakt na kravinu, kterou jsem jí před chvílí vysvětlila, zeptám se jí „a proč si myslíš, že to tak je?“). Občas z toho lezu po zdi, ale zase je to pěkné, že je dítě zvídavé a zajímá ho okolní svět. Ono to nebude trvat věčně, pak místo maminky hrdinky budu maminka stará a nemoderní trapná osoba, co nic nechápe ![]()
@Svistice Jo, kdyz to jde zjistit na internetu, to je v pohode
. Horsi je: „A proc ma ta pani na ocicku naplast?“ „A proc ji ma na pravem a ne na levem?“, coz chvili lze nejak zvladat, ale s kazdou dalsi upresnujici otazkou se mi „Nevim“ dere na jazyk o to usilovneji
. Pripadne diskuse jako: „A proc se ta holcicka jmenuje Karolinka?“ „Protoze se to jejim rodicum libilo:“ „A proc se to jejim rodicum libilo?“… nebo „A proc ma ta vec zrovna tenhle tvar?“ „A proc nema jinej?“
.
Jinak jsem uz nekolikrat mela silna nutkani vstoupit do podobne „PROC“ diskuse dite-rodic, kdy to rodic rikal diteti fakt blbe
. Ale zatim vzdycky jsem se udrzela.
3 a čtvrt a proč? se zeptala jen jednou. Zatím pořád frčí „a jak se jmenuje ta paní/pes/kámen/brouk/autobus/boty/hodiny…?“
@Tamtama píše:
Staršímu je 5, mladšímu 2,5 a období „proč“ neměl ještě ani jeden..
Taky tak. Starší furt mele pantem, takze nepusti nikoho ke slovu ![]()
Za 14 budou dceři 3 roky a začalo jí to asi před 3 týdny. Nejlepší je hláška (poté, co jí podám vysvětlení oné věci): „Já ale mámo neznám důvod!!!??“ ![]()
@estejedna píše:
Za 14 budou dceři 3 roky a začalo jí to asi před 3 týdny. Nejlepší je hláška (poté, co jí podám vysvětlení oné věci): „Já ale mámo neznám důvod!!!??“
Tak at si to vygůglí ![]()
A proč u nás frčelo. když bylo dceři 3,5 roku. A taky nekonečné rozhovory tohoto typu:
Mladší dítě má 11 let a i nyní mne „vytáčí“ otázkami a proč. Ptá se na úplně jednoduché věci, které by vědělo i kdejaké mladší dítě, vypadá jakoby neuměla po pěti napočítat a vyhrává olympiády ![]()
Jen ji vždy něco zaujme, tak se do toho opře po svém.
Mimochodem do dnes se smějeme spolu tomu, když došla s otázkou proč se říká, vzít si nohy na ramena…,
A nejlepsi je v obchode…Mami, proc je ta pani tlusta?
Na starsi pani s trvalou a modrym prelivem… Mami, proc ma ta pani na hlave helmu? Nekam pojede?
A mami, proc je tatka v praci a proc ty neumis chodit do prace?
![]()
U nás nikdy nebylo období proč, nýbrž jak se co dělá, z čeho se to dělá, či z jakého důvodu někdo špatně jedná. Začala kolem 4 let a teď v cca 5,5 letech to graduje.
Například:
A když jela sanitka:
Když někdo dělá něco co nemá:
A takové to rozebírání, že je něco vlevo a má to být vpravo, eventuálně uprostřed, že je něco nakřivo, naopak: jdeme to opravit, odstranit, vyhodit, tak to je taky lahůdka.
Atd., atd., atd…