Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hobitka No, s tou smrtí je to takové ošemetné a připravila nám dcerka docela horkou chvilku, když manželovi umřel děda, tak babička úplně hotová a dcera měla velkou potřebu to s ní probírat. Navíc ještě chvilku babička doma měla i urničku, tak to byly šílené debaty.
Ale asi to má docela efekt, protože dcera měla pradědečka hodně ráda a vidím, že babičce to dělá dobře na duši a ráda s ní o něm mluví. Co asi teď dělá, dělal a jaký byl. Vysloveně terapie, protože holka si pamatuje věci, které spolu dělali, když ona bylo hodně malinká a člověk by řekl, že si to nemůže pamatovat.
Ale když to bylo čerstvé, tak ty dětské otázky byly fakt kruté. Jakože:
Fakt to bylo o nervy tam jezdit a musela jsem jí hodně napomínat, aby babičku tak nedrtila. Ale smrt jí opravdu zajímá, protože to dokáže pitvat do nekonečna… Al pro babičku paradoxně velká psychoterapie.
@pedigka No, já se právě na období proč, hodně těšila a tak nějak mi přišlo divné, že pořád nic.
Toto je nějaké modifikované období proč a je to občas opravdu těžké, poněvadž nevím odpověď na hodně věcí a tím pádem jsem se už i dozvěděla, k čemu jsem chodila do školy, když nic nevím a že jako ona bude dávat pozor a pak mě to naučí ![]()
@Trojlístek No jo, deti jsou proste uprimne. Kdyz jeste moje dve nevedely, ze bude treti, tak se me dcera ptala: „A mami, neprejidas se moc posledni dobou, ze mas takove tluste bricho?“
@Hobitka Jak ty děti nemají zatížené hlavinky školou a dalším, tak jsou tak neuvěřitelně všímavé. Velká škoda, že ta vnímavost, upřímnoíst a všímavost vyprchává…
Někdy jsou to fakt horké chvilky, ale vím, že mi to bude hodně chybět, až to přestane…
@Trojlístek píše:
@pedigka No, já se právě na období proč, hodně těšila a tak nějak mi přišlo divné, že pořád nic.Toto je nějaké modifikované období proč a je to občas opravdu těžké, poněvadž nevím odpověď na hodně věcí a tím pádem jsem se už i dozvěděla, k čemu jsem chodila do školy, když nic nevím a že jako ona bude dávat pozor a pak mě to naučí
Pak te to nauci, jo?
Tva dcera me dostava
. U vas musi byt sranda
.
@pedigka V podstatě mě každý den dostává do úzkých tím, že ji vážně na dost věcí nedokážu odpovědět. Kolikrát si říkám, co v té hlavě musí mít, když ji to pořád ponouká se takto ptát.
Ale řekla bych, že je to dané i tím, že ve školce mají hodně bohatý program, kdy aktuálně probírají lidské tělo a funkce. Oni jedou fakt docela do hloubky. Ví, čím myslí, dokonce ví, že má přední, střední a zadní mozek, že každý ten mozek má svou funkci
takto do hloubky jsem nikdy nešla ani já
Ví, na co má žíly, dokáže si představit, že existuje nějaká nervová soustava, která v lidském těle leccos řídí, takže je pak dobré, když má nějaký úlet, tak řekne, že to ona ne, že to hlavička to tak chtěla
co na to říct, že?
Zajímá ji funkce střev, jak se jídlo posouvá a mění, než vyjde do WC.
Velice ji zajímá, když jsem teď těhotná, jak to celé vzniklo, jak to probíhá a co bude dál.
Nebo mají časté návštěvy policie se psy a psovody. Takže to se pak taky lecco dozvím. To je super v tom, že mě poučuje, že se rovněž nemám bavit s lidmi, které neznám.
Chodí se školkou na ping pong, takže zná pravidla (nikdy jsem nepřemýšlela nad pravidly ping pongu) a ohromně se nad tím pozastavuje, jak je možné, že to nevím.
Takže ano, občas si připadám jak absolutní neznalec čehokoliv (slušně řečeno).
Docela zvláštní je, že tohle všechno má potřebu rozebírat hlavně se mnou, takže tatínek a další rodina si jako blb nepřipadá, to jen já mám ten pocit, že vím úplné prd ![]()
Nicméně je to boží, až se přestane ptát, tak mi to bude hodně chybět. Hlavně to, jak to pak všechno zjišťujeme a hledáme a zkoumáme, dokud ten její mozeček není spokojený.
@Trojlístek teda to to berou ve školce dost důkladně
My četli při mém těhotenství knížku Jak jsem přišel na svět
Jinak já trochu doufám, že tohle období někdy přijde, ale trochu pochybuju, že se někdy první dítko bude ptát. Teď čteme knížku, kde je spousta těžkých/složitých slov a ono se prostě nezeptá a nezeptá
A fakt jim nerozumí, protože knížce říká, že je anglická ![]()
@Fikta Ale to je taky pokrok, rozumí tomu, že je to jinak.
Máme doma knížky ještě po mně, když jsem byla malá a ty jsou mnohem srozumitelnejsi, než co teď vidím v obchodě, více obrázků, málo cizích slov, hodně prostoru pro představivost. Naše čemu nerozumí, tak si taky myslí, že je to anglicky, nebo ještě francouzky.
@destrukce To je taky parádní, to taky u nás chvilku frčelo
Zní to z té dětské pusinky hodně sofistikovaně.
@Trojlístek no tohle je sice nová kniha, ale plná starých českých slov - tovaryš, světnice, díže, valcha, švec… ![]()
@Michelle_M píše:
Dceři je 2,5 a už to nějakou chvilku trvá, poslední dobou intenzita gradujeNapříklad dneska ve vaně jsem marně z hlavy lovila přijatelnou odpověď na otázku, proč teplá voda vždycky vystydne
Nakonec jsme to ukončily tím, že jí to v září vysvětlí paní učitelka ve školce
Hele, byla bys prekvapena, kolik i takto male deti chapou. Mne maminka nikdy neodbyla polovicatym vysvetlenim. Dodnes si pamatuju, jak mi u vareni vysvetlovala proces deste. Ilustrovala tvorbu mracen na tom, jak se srazela para z hrnce na digestori. Popsala mi cely kolobeh vody a ja si to dodneska vybavuju.
Taky si vzpominam, jak nam ucitelka v prvni tride povidala nejakou totalni blbost o tom, jak vznikaji rocni obdobi. Protestovala jsem a byla vyvolana k tabuli, at to teda vystvetlim, kdyz jsem tak moudra. Podala jsem podrobny vyklad inkluzive ilustrace na tabuli. Uca koukala jako tele na nove vrata.