Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Maminky, chci Vas poprosit o nazor. Mam chlapecka 30 mesicu, ocni kontakt dobry casto veseli. Jeho rec je takova ze opakuje vse co slysi i vety. A pak je nekdy pouziva uplne nesmyslne. Zeptam se jak se jmenuje on to zopakuje, pak se zeptam chces papat a on to zopakuje. Vubec nerekne ano ne.. Pak neskutecne knoura rekla bych non stop a chodi za mnou a porad rika mama mama mama.. Kdyz je u babicky a dedy nebo s manzelem tak je pry uplne jiny hodny.. Pak vse opakuje co vidi u deti, dite zakopne a place a on to presne udela.. Kdyz mu neco vezmu vzteka se, pokazde. Musim rici ted se rozluc a pak to jde. Detem vse bere jak jeho hracky tak svoje hracky. Vubec nic neji od narozeni max mlecne vyrobky a polivky. Jinak vse mu natahuje na zvraceni a ani to neokostuje. Pak neni mazlivej vubec, jen tak po me skakat a delat blbosti. Kdyz ho dam spat tak nez usne tak i 2 hod neco krici a povida si v postylce. Nikdy neprijde nikdy nezavola. V noci ma neklidne spani. Ale kdyz mu reknu nejaky prikaz tak to i udela. Na nocnik chodi. Ale to vztekani behem dne je non stop
vubec nevim co s tim. Spis ta mluva me desi ze vse opakuje sam nic nevytvori a nerekne co chce. Vlastne ted novinka je slovo jeste a na vse co chce rika jeste.. Jsem z toho zoufala. A vsude terminy rok a ja nevim jak s nim pracovat. Myslite ze by to mohlbyt autismus? Dekuji
Kazdy ditko, i autista, je jiny, ale u nas jsme to vedeli uz v roce, ze je neco spatne, bylo to ocividny… A to vse, co popisujes, ani v zivote nedosahnul, spis ses ho naopak nevsimla. Ale fakt nebudu posuzovat diagnozu na dalku, ale myslim ze se nemusis bat ![]()
Na tvém chlapečkovi žádné autistické rysy podle popisu nevidím.
Pokud dobře počítám, je mu 2,5 roku a tohle chování je v tomhle věku naprosto typické. Mluvení jako takové se do 3 let většinou neřeší, protože souvisí s vývojem CNS a na závěry je ve 2,5 letech opravdu brzy. Může mít jednou vývojovou dysfázii, může se za půl roku rozkecat neuvěřitelným způsobem. Pusť autismus z hlavy.
@Fima píše:
Na tvém chlapečkovi žádné autistické rysy podle popisu nevidím.Pokud dobře počítám, je mu 2,5 roku a tohle chování je v tomhle věku naprosto typické. Mluvení jako takové se do 3 let většinou neřeší, protože souvisí s vývojem CNS a na závěry je ve 2,5 letech opravdu brzy. Může mít jednou vývojovou dysfázii, může se za půl roku rozkecat neuvěřitelným způsobem. Pusť autismus z hlavy.
I to ze porad beha sem a tam a treba rika vsemu tunel a tak
Jsem z toho vyrizena jelikoz on nicemu nerozumi na co se ptam. Fakt jen opakuje i cele vety. A napadobuje uplne vse ale uplne vse.
Pokud rozumí příkazům, taky bych v tom autismus neviděla… normálně se poraď s dětskou doktorkou… to je první instance
jinak když moje děcka mají neklidný spánek (autista i neautista), sahám po eterickém levandulovém oleji (buď do aromalampy, nebo nakapu na papírový kapesník a dám pod postel
Ja nejsem zadny odbornik, ale neprijde mi to jako projevy autismu ![]()
To opakování otázek je echolalie, dcera to měla ve věku 2,5-3r. Z toho naštěstí vyrostla…z autismu bohužel ne ![]()
Objednej se do APLA, čekací doba je dlouhá ale budeš vědět na čem jsi. Zrušit to můžeš kdykoliv, kdyby se to zlepšilo…
Jo, může. Ale podle mě to nebude tak zlý. Na tři roky je šikovnej. Dokonce už funkčně používá slova.
@Anonymní píše:
To opakování otázek je echolalie, dcera to měla ve věku 2,5-3r. Z toho naštěstí vyrostla…z autismu bohužel ne
Objednej se do APLA, čekací doba je dlouhá ale budeš vědět na čem jsi. Zrušit to můžeš kdykoliv, kdyby se to zlepšilo…
A prosim te jak se dcera projevovala? To opakovani je sileny. Reknu ahoj Honzi a on to zopakuje proste uplne vse
ale zas kdyz vidi nejake veci tak je pojmenuje ale kdyz se zeptam otazkou tak nicemu nerozumi.. Vubec nicemu. Ale prines piti, dej do pracky atd rozumi ale to mi prijde ze to ma naucene
. Ted obcas rekne ne.. Tak to udelam ze ne a on se vzteka protoze myslel ano. No masakr
jsem objednana do Apla akorat me stve ze nevim jak s nim pracovat je to vycerpavajici
@Martinka lebeda píše:
Jsem z toho vyrizena jelikoz on nicemu nerozumi na co se ptam. Fakt jen opakuje i cele vety. A napadobuje uplne vse ale uplne vse.
Z batolat bývá vyřízená nejedna matka.
Tohle je blbej věk, mezi dětmi jsou obrovské rozdíly, moje profesorka psychologie nám vždycky říkala, že mezi batoletem a psychopatem není žádný rozdíl.
Napodobování je normální a v pořádku. Děti se napodobováním učí, mladší sourozenci se učí od starších též napodobováním…
Pokud máš samozřejmě obavy, první řeč by měla být s pediatrem. Ale jak jsem už napsala, nenormálního, nebo znepokojivého mi na tvém dítku momentálně nic nepřipadá. Diagnostika autismu je složitá, není žádný jednotný diagnostický postup, najít někoho, kdo to opravdu umí, je jak hledat jehlu v kupce sena. V tomto věku to chce dělat málokdo. Dětský autismus bys už poznala asi dávno, tam rodiče velmi záhy vycítí, že je něco špatně. Na atypický autismus, nebo aspergera je naopak zase hodně brzy.