Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
před menstruací mám týden, ve kterém jsem silně podřážděná, sebelitující se, se sklony k hněvu, hádkách, vztěklá až hrůza, obviňující ostatní, že mne přehlížejí. Zkrátka a prostě je to týden, kdy se opravdu musím hlídat, co se mých reakcí týče, abych nějak někomu neuškodila. Jinak ve styku s lidmi a se zákazníky, je to fakt výkon. Doma se pak musím držet o to více. Abych něco neřekla dětem, muži, prostě nelíbí se mi to. Dá se s tím něco dělat, nechci přijít za gynekologem, že reaguji přehnaně na menstruaci, antikoncepci nemůžu kvůli trombózám. K psychologovi se mi nechce, myslím, že to bude hormonálního původu. Ovládat se umím hodně, ale jsem za ten týden, tak unavená. Tři týdny pak dobrý. Menstruace je silná, dlouhá, a bolestivá. 7 dní, hodně krvácení, křeče v břiše, nechuť k jídlu, pití, práci. Lehla bych si nejraději do postele a spala a měla na břiše teplo.
Je to normalni od te doby, co jsem to tak i prijmula me to nerozhodi. Proste ten tyden odpocivam a setrim se. Navic na lednici mam ctverec podle menstr. cyklu, ten se otaci podle toho jaky mam tyden a tam jsou pokyny pro manzela. U predmenstruac. tydne tam stoji : 1. pamatuj, ze i tahle faze zase prejde 2.rikej ji, ze ji milujes i v teto fazi 3.vubec nic s ni neres 4.neber si nic osobne ![]()
fyzicke projevy mirnim prave odpocinkem, horcikem a zdravou stravou
Jani,
kde bych sehnat takový čtverec na lednici
Aby muž mohl říct dětem, že maminka má své dny…
Jako bych to psala já. Mám to do puntíku stejně!
Trochu na nálady před tím mi pomáhá pupálka s vitamínem E + Rhodiola v kapkách. A na bolest při menstruaci mi pomáhají zvýšené dávky horčíku, Pavlovy kapky - menstruační bolest a kontryhel. ![]()
A jinak ano, lidé okolo tebe si musí zvyknout a nesmí tě ničím rozčilovat. Když se mě rodiče ptají, proč jsem tak nepříjemná, řeknu, že to mám dostat a už mě nechají.
Přítel na to občas ještě zapomene a přijde mi, že mě naschvál vytáčí, ale už je o něco shovívavější, tak doufám, že časem to taky pochopí a nechá mě bejt
.
Martinko,
díky za tipy. Muž si nezvykl ani po skoro 20-ti letech. Ukočírovat se musím sama, protože ostatní se diví, proč jsem tak hádavá, když se nic neděje. Sama jsem si i tak protivná, že se snažím sama hodně ovládat, ale je to někdy fakt náročné…
PS: myslela jsem si, že po porodech se to zlepší a je to pořád stejné jako ve dvaceti, tak i skoro ve čtyřiceti…To asi budu mít pěkněj přechod.
Příspěvek upraven 13.08.16 v 17:48
@klárka14 Je to tenhle, mam ho zadara, manzel ho vytiskl na fotopapir.
http://provedomyzivot.cz/…pro-muze-cz/
Ja se proste v tom tydnu nehonim, ono to vse pocka, delam jen to opravdu nutne. klidne si zalezu s knizkou na gauc a jsem hned prijemnejsi
Když se bude blížit den D budu sledovat, a pak to podpořím odpočinkem…
Ano, ale je to tak den max. dva…jak to řeším? Snažím se víc hlídat, přemýšlet.
Jsem vzteklá, den před menstruací a první den menstruace, holt se krotím, někdy to vyjde, jindy ne
zatím si manžel nestěžuje.
Mívám to podobné, s výkyvy nálad jsem se naučila žít a vypadá to, že i manžel. Horší to však bylo po fyzické stránce. Menstruaci jsem měla v nepravidelném cyklu, 7 dní, z toho 4 dny velmi silné krvácení, do toho mě bolel celý spodek, křeče v nohách, v práci jsem byla nepoužitelná, nejraději bych byla celý ten týden zalezlá a nic nedělala. Škoda, že u nás nejsou zavedeny menstruační chýše jako u indiánů. Pomohl mi kontryhel, cyklus se mi srovnal a MS byla slabší. Pije se 1 den cyklu po dobu MS a pomáhá i na bolest. Někdo ho používá k podpoře otěhotnění. Taky jsem začala používat menstruační kalíšek, vložky mi smrdí a přijdou nechutné, po tamponech zase záněty. Teď mám od MS, doufám tak na rok pokoj, protože jsem těhotná.
@Barinec píše:
Mívám to podobné, s výkyvy nálad jsem se naučila žít a vypadá to, že i manžel. Horší to však bylo po fyzické stránce. Menstruaci jsem měla v nepravidelném cyklu, 7 dní, z toho 4 dny velmi silné krvácení, do toho mě bolel celý spodek, křeče v nohách, v práci jsem byla nepoužitelná, nejraději bych byla celý ten týden zalezlá a nic nedělala. Škoda, že u nás nejsou zavedeny menstruační chýše jako u indiánů. Pomohl mi kontryhel, cyklus se mi srovnal a MS byla slabší. Pije se 1 den cyklu po dobu MS a pomáhá i na bolest. Někdo ho používá k podpoře otěhotnění. Taky jsem začala používat menstruační kalíšek, vložky mi smrdí a přijdou nechutné, po tamponech zase záněty. Teď mám od MS, doufám tak na rok pokoj, protože jsem těhotná.
Já mám bolesti, křeče, že mi vlítnou slzy do očí a nemůžu se narovnat a udělat krok několikrát během cyklu, bez ohledu na menstruaci a 11 let nikdo nepřišel na to z čeho. ![]()
@radkka Kamarádka to měla podobné a po x letech jí zjistili endometriózu.
@Barinec píše:
@radkka Kamarádka to měla podobné a po x letech jí zjistili endometriózu.
Já už pět let očekávám tuhle diagnozu, ale ani to neklaplo. Našli mi srůsty, odstranili je, jinak vše v pořádku, už i já si začínám říkat, že jsem snad simulant, ale pak mě bolest probudí ze spánku, tak tam asi fakt něco bude ![]()
Me pomohla akupunktura a cínské byliny i když původní léčebný záměr byl troch jinde, tak tohle byl příjemný vedlejší efekt. Uz ani nevím, že menstruaci mám. Gynekolg mi dával ještě nějaká homeopatika, to byla taky úleva ale jen částečná jinak to řeší hormonálí léčbou, ale tu já nesnesu.