Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mívala tento problém taky, je to už hodně dlouho. Ted zvládám ‚přednášet i vysvětlovat‘ v pohodě i v nemateřských řečích. Čteš?
Já bych zkusila nějaký kurz komunikace, a určitě nahlas si číst a hodně telefonovat
Pokud Ti teda není nepříjemný na sobě v tomto směru pracovat, já třeba na škole předmět rétoriky úplně nesnášela, nejsem ani extrovert a práce asistentky mě taky hodně stresovala, takže jsem radši, když s nikým komunikovat nemusím.
@H8N2O4S moc ne, sem tam nejakou knihu prectu, ted se hlavne ucim ang abych udelala certifikat fce. A co ti pomohlo? Cteni? Ja jsem takova byla i pred materskou.
Tak si povidej sama se sebou nahlas. Je jedno co. Proste trenuj sama se sebou.
Já nevím, ale my když byly s klukem - 6 let na vyšetření kvůli řeči, tak nám řekli,, že má špatnou vyjadřovací schopnost..
A řekli nám, že je to slovní zásobou, že máme víc číst.. Zkus číst, asi neznáš tolik slov..
@Anonymní píše:
@H8N2O4S moc ne, sem tam nejakou knihu prectu, ted se hlavne ucim ang abych udelala certifikat fce. A co ti pomohlo? Cteni? Ja jsem takova byla i pred materskou.
Možná čtení, možná věk… zlomilo se to na vysoké ![]()
Citaj. Beletriu, klasicku, nie modernu, ta dost na vyjadrovanie hresi. Zvysi sa Ti slovna zasoba. Zvyknes si na zlozitejsie vety. Nepomoze Ti to drzat sa temy, ale nebudes mat taky problem najst vhodne slova.
Ale mne sa hovori dobre, ja som cele detstvo prelezala v knihach, a dodnes sa vyjadrujem ponekud pateticky
Zase to pomaha, ked vykladam karty a potrebujem sa vymacknut ![]()
Vidis, to by si vlastne tiez mohla skusit, akurat neviem, ci sa da cvicit na malovanych kartach bez toho, aby si mala aspon trochu sajnu, ako sa karty vykladaju. Ale zase ja sa v spolocnosti obcas hram, zvlast s cudzimi ludmi, aj s tarotovymi kartami.. vytiahni kartu, a porozpravaj pribeh, ktory Ti pripomenie… vytiahni tri karty a vymysli pribeh, co sa tam udialo…
Chtelo by to zacit cist hodne knizek, ale ne priblbou cervenou knihovku, remarque, dostojevskij, hugo atd kde je hodne velka slovni zasoba a uvidis jak jsou i poskladane vety, proline se ti to do reci po precteni prvni knihy, uvidis sama. No a hlavne hledat kolektiv se kterym se muzes bavit, najit mamky na prochazky, chodit s holkama na kafe/prochazky atd..
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 27, muj problem je takovy, ze se neumim vyjadrovat, neco poradne vysvetlit, kdyz s nekym mluvim, neumim pouzivat vhodna slova, nekdy v konverzaci je zapominam a hledam, takze veta neni plynula. Muj ustni projev je na nule. Myslela jsem ze po skole se to zlepsi. Mam kvuli tomu nizke sebevedomi a jsem takova bojacna. Kdyz neco vypravim rodicum, pritelovi nebo kamaradkam, tak mi prijde, ze melu pate pres devate. Za rok mi konci rodicovska a chci si hledat praci v administrative, kde mam 3 roky praxe. Ale vetsinou hledaji dobre komunikacni schopnosti, takze takovemu inzeratu se vyhybam. Jednou jsem byla na pohovoru asistentky a jednatel se me zeptal co vsechno jsem schopna udelat, aby me mohli prijmout. No mela jsem okno, vubec jsem nevedela co rict, rekla jsem takovou blbost a pritom to byla jednoducha otazka. Mluvit s nekym se nebojim, ale dela mi problem se proste dobre vyjadrovat. Da se s tim neco udelat? Kde ziskam dobre komunikacni schopnosti? Dekuji
Co se má podle „personalistické tabulky“ odpovědět na otázku, co všechno jsi schopná udělat, aby Tě přijmul? Přefiknout ho, kleknout si na kolena, políbit mu boty, nebo jak? ![]()
Já znám to okno. Když jsem ve stresu a byl audit, samozřejmě si vybrali mě a zeptali se na jednoduchou otázku a já měla okno a nebyla jsem schopna nic říci ani si na cokoliv vzpomenout. Nepříjemný zážitek..
Na tohle žádné čtení knížek nepomůže, podle mě, i když uškodit nemůže. Jsou kurzy komunikace, popřípadě další pomoc odborníků.
Ano, cteni knih dela hodne, ale take to neni vsechno. Ja jsem cetla velke mnozstvi knih, stejne jsem mela ale spatne vyjadrovani. Je to i o tom, jestli dany clovek chodi do spolecnosti a mluvi. Byla jsem tehdy dlouhou dobu doma a prisla jsem si venku jak nejaky asocial, co hleda kazde slovo a nemuze se vyjadrit. Spravilo se to prave tim, ze jsem zacala chodit vice ven a mluvila vice s lidmi. Ted pracuji tam, kde bych se bez mluveni neobesla ![]()
Že já byla klaun třídy, ale při nástupu do práce a prvním jednání s klientem jsem nebyla schopná říct ani ň. A ten druhý klient byl Němec a to jsem byla tuplem vyndaná.
Mluvit, otrkat se, nabýt sebejistotu v daném „oboru“, sesbírat „slovíčka“, že víš, o čem mluvíš. Knížky jsou jasným zdrojem dobré slovní zásoby, ale to je jen pasivní. Musíš mluvit. Ten nějaký kurz by možná k zahození nebyl, tipla bych, že by tam probrali právě hlavně jak překonat tu trému vůbec promluvit…
Čtení je samozřejmě taky potřeba, ale někdy pomůže až praxe. Já byla stejná, pak jsem začala podnikat v oboru, ve kterém několikrát denně přednáším (pokaždé úplně jiným) lidem, v češtině i angličtině a musím s nimi komunikovat. První týden jsem byla úplně marná, po 14 dnech se to zlepšilo a po měsíci to bylo úplně ok a začala chodit kladná hodnocení na fb ![]()
Ahoj, je mi 27, muj problem je takovy, ze se neumim vyjadrovat, neco poradne vysvetlit, kdyz s nekym mluvim, neumim pouzivat vhodna slova, nekdy v konverzaci je zapominam a hledam, takze veta neni plynula. Muj ustni projev je na nule. Myslela jsem ze po skole se to zlepsi. Mam kvuli tomu nizke sebevedomi a jsem takova bojacna. Kdyz neco vypravim rodicum, pritelovi nebo kamaradkam, tak mi prijde, ze melu pate pres devate. Za rok mi konci rodicovska a chci si hledat praci v administrative, kde mam 3 roky praxe. Ale vetsinou hledaji dobre komunikacni schopnosti, takze takovemu inzeratu se vyhybam. Jednou jsem byla na pohovoru asistentky a jednatel se me zeptal co vsechno jsem schopna udelat, aby me mohli prijmout. No mela jsem okno, vubec jsem nevedela co rict, rekla jsem takovou blbost a pritom to byla jednoducha otazka. Mluvit s nekym se nebojim, ale dela mi problem se proste dobre vyjadrovat. Da se s tim neco udelat? Kde ziskam dobre komunikacni schopnosti? Dekuji