Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,jsou tu také skupiny maminek na vozíčku??? Mám kamarádku,je na vozíku a čeká mimi.
Doporučovala jsem ji tyto stránky ale žádnou skupinu jsem nenašla. A myslím že jako každá maminka by jistě nějaké rady uvítala.
Děkuji
Taky to máme doma tak, na vozíku je manžel… ale mám několik kamarádek, maminek na vozíčku ![]()
Odkud kamarádka je? Jestli z Prahy, tak mohu nabídnout seznámení
a v létě i často někam vyrážíme
tedy jen po Praze, vlakem nebo busem bychom to asi těžko zvládali ![]()
Myšičko, sice je to mimo, ale vlakem se určitě dostanete, vždyť jste z Prahy a příměstské vlaky jezdí City Elefanty a ty jsou bezbariérové
. Navíc ČD vycházejí vozíčkářům vstříc, každou chvíli někoho vezeme
. Stačí si jen objednat přepravu a můžete vyrazit,ne?
vykyna píše:
Myšičko, sice je to mimo, ale vlakem se určitě dostanete, vždyť jste z Prahy a příměstské vlaky jezdí City Elefanty a ty jsou bezbariérové. Navíc ČD vycházejí vozíčkářům vstříc, každou chvíli někoho vezeme
. Stačí si jen objednat přepravu a můžete vyrazit,ne?
Vykyno, s manželem jezdíme celkem pravidelně do KV a Plzně nebo klidně i on sám do Pardubic, ale jde to blbě když jede vozíčkář na mechaničáku a máš mít 2 kočárky, to už se bez doprovodu moc nedá… jako docela je problém v busu, do metra si bez doprovodu nebo pokud nemáme obě děti ve dvojčecím kočárku netroufneme…
A ono tím vlakem to zase až tak bez problémů také není, bohužel
nejednou se nám stalo, že o nás v cílové stanici nevěděli a čuměli jak telata… po takovýchto zkušenostech nebo že se jim ve starých vlacích zasekli či zamrzli dveře u nákladového prostoru, tak začal manžel místo na električáku jezdit na mechaničáku… a věř mi že jet vozíčkář co sám nedokáže mechaničák ovládat, rok a půl staré dítko a asistenční pes není zase taková legrace, obzvláště pokud máš ještě kufr a cestovní postýlku
jako fakt jsem měla co dělat abych je všechny pobrala a ohlídala… dalo se, ale to hlavně díky tomu, že jsme narazili na hodné lidi co byli ochotní pomoci
![]()
Máš pravdu, já si cestování jinak než autem nedovedu představit, vždyť na děti je takových krámů:) A upřímně jakékoli cestování s vozíčkářem bylo nesmírně náročné, i když autem, ona je tam ještě spousta dalších potíží, které zdravého člověka nenapadnou.
martalex píše:
Máš pravdu, já si cestování jinak než autem nedovedu představit, vždyť na děti je takových krámů:) A upřímně jakékoli cestování s vozíčkářem bylo nesmírně náročné, i když autem, ona je tam ještě spousta dalších potíží, které zdravého člověka nenapadnou.
To jo, ono to kolikrát nenapadne ani vozíčkáře až do chvíle než ta situace nastane
a popravdě, kolikrát mi to stačí „jen“ s kočárem, ani k tomu nemusí být manžel na vozíku
a tedy jako dohadovat se s řidičem v MHD buse že nejdřív musim do busu najet já s kočárem a až pak manžel na vozíku že jak zaparkuje on, tak já tam nevlezu bylo teda celkem náročný a nedokázal pochopit, že tak jezdíme už skoro 2 roky a máme to odzkoušený, málem nás nevzal, ale nakonec se nám povedlo ho ukecat a pak teda přiznal že máme pravdu, zpátky jsme naštěstí jeli zase s ním, tak si nechal poradit a bylo to už bez problémů ![]()
Kamarádka je z Hradce Králové a má také pár lidí kolem sebe na vozíku ale myslela jsem že by ji tu maminky poradili jak mimi a vozík.
Když já byla těhu také jsem sbírala rady a zkušenosti a to jsem měla na mysli i pro ní. Každá má pocit někdy jak to bude zvládat a to ona někdy také. A mě eMimino nikdy nezklamalo.
Tak zda máte nějaké rady a tipy,sem s nimi.
![]()
Alči, těch věcí by bylo
to záleží s čím konkrétně kamarádka potřebuje poradit… a ono i všeobecně, každá mamina na vozíčku zvládá něco jiného, záleží co má za problém, jestli má električák nebo mechaničák, jak velkou pomoc a podporu od okolí… Určitě je důležitý výběr kočárku, aby ho zvládla ovládat jednou rukou, byl stabilní a mimi se jí tam dobře dávalo, ale zároveň byl i dost prostorný aby se tam dítko vešlo dlouho… S věcma pro mimi je to tak se všema… kde bude přebalovat, vanička nebo koupací kyblík, později pak jídelní stolička… ale třeba i „jen“ oblečení… ale tohle jistě kamarádka už má všechno ošéfované
Kdy čeká mimi?
Většina lidí rozmlouvá vozíčkářům (nebo lidem s jiným handicapem či vážným onemocněním) že nemají mít děti, jen pro zajímavost sem dám odkaz na videa jak se maminky s velkým postižením „popraly“ o to, aby péči o dítko zvládly samy… videa jsou jak přebalují…
Tady se maminka učí přebalovat a zde je již zkušenější maminka co se o své dítko stará a je úplně bez rukou… mně u toho vždy ukápne slza a si říkám že bych měla být vděčná za to že jsem zdravá a mám zdravé dítko a ne i stěžovat jak to mám těžký
tyhle ženy obdivuji, by měli dostat Nobelovu cenu
![]()
Též hledám nějaké vychytávky a tipy, zatím pro těhotenství na vozíčku, dítko je na cestě… Net je plný informací, ale o těhotných a maminkách vozíčkářkách jsem nenašla skoro nic… Budu ráda, pokud nějaká zkušenější nechodící maminka poradí!
Sice nejsem na vozíku, ale jistou nemoc mám, kde by k tomu časem mohlo dojít.
Tak odebírám spec. časopis, kde jsem jednou zahlédla reklamu na výrobce speciálních vozíčků, ke kterém se dalo z boku připoutat vajíčko. Vypadalo to fakt parádně.
Prosím mám neteř těhotnou upoutanou na vozík a potřebuje rady.Je tu někdo podobný? žije v Brně.
@dajka16 V čem by bylo možné poradit? Já už za sebou těhotenství mám, ale každý vozíčkář je originál v tom, co zvládá a co ne, takže ne všechny rady mohou být přenosné na druhého. Klidně napište soukromou zprávu.
@Jáňour Děkuju moc
zítra s ní budu mluvit, tak předám ať to má z první ruky ![]()