Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, uběhl nám 4 měsíc a je na čase s příkrmy. Prosím poradila by jste mi s čím jste začali, kdy jste začali dávat kaše a maso? Na internetu je toho spousta a mám v tom zmatek a nemám kde jinde se zeptat.
Děkuji
Od 4 měsíce jsem začínala jednodruhovou zeleninou
Brambor
Mrkev
Cuketa
Batat
Květák
Hrášek
Brokolice
Dýně
Každou zeleninu 2-3 dny. Pokud nebyla žádná nežádoucí reakce začla jsem kombinovat dva druhy a postupně přidávala. Mě to vycházelo asi na jeden a půl měsíce. Potom jsem začala přidávat maso, žloutek, těstoviny rýži. Např
Kuřecí, brambor
Hovězí, Batat Žloutek, květák
Zelenina, rýže
ke všemu kapku oleje. Já vařím, mixují a zamrazuji.
U ovoce stejně nejdřív jeden druh a pak přidávat. Za ovocem šli kaše buď na snídani nebo večeři.
Příspěvek upraven 01.06.22 v 19:46
Dítě je na umělém mléku, že už začínáš? My jeli 3 dny mekev, pak 3 dny batáta, brambora, dýně… po cca 3 týdnech kombinace zeleniny, po cca 4 týdnech jsme přidali maso…
Ja jela podle tohodle, vubec jsem netusila, kdyz zacal s prikrmy.
https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/
Jela jsem podobně jako výše… měsíc jen zelenina… jednodruhová vždy 2-3dny, pak postupně míchat… jak zvládala v pohodě zeleninu, tak potom maso… asi tak 3-4× týdně… různé druhy. A postupně i rýže, těstovina, kuskus (tím zaveden lepek cca 6.m). Vlastně asi 2-2,5m jsme „pilovali“jen ty obědě. Pak ovoce dopoledne na svačinku. A tak jsem to nechala zase měsíc… UM, ovoce (přesnidávka, banán, avokádo, hrušky, jablko…) A pak až snídaně jsme zaváděli snad v 8m a to bilý jogurt, kaše cca 9m a dávala jsem jen na snídaní(ovesné, pohankové, kuskusové…domáci). V 10m jsme zavedli žloutek. Cca 10-11m polévky na večeři zeleninové všelijaké mixované, jednodruhové, zahuštěné čočkou červenou, kuskusem, rýži…nebo jen zelenina.. nebo taky zeleninové placky všelijaké. Do roka jsme to zvládli, že měla UM jen ráno to se budila kolem 4hodin, pak po obědě na spaní. A večer před spaním. Jela jsem spíše pomaličku se vším. Nespěchala jsem. Solit jídlo jsem začala až kolem 18m. Nějaké šunky třeba až ve dvou snad… pečivo taky někdy po roce… Sýry jedla po roce občas. Po roce pak domácí lipánek z tvarohu a smetany. Dříve není tvaroh dobré dávat
@Loranza já jsem první tři dny dávala bramboru s mrkví, pak brambory s dýní Hokaido, mrkev a batát, vždy tři dny. Postupně jsem přidala špenát, červenou řepu,.hrášek, brokolicí, cuketu, petržel, kukuřici, patizon, další druhy dýně… atd.
Brambory jsem obměňovala za rýži, od šestého měsíce jsem dala vejce i testoviny. Dělalaa jsem různé kombinace, jelikož mi nejedli nic, v čem nebyly aspoň tři druhy zeleniny ![]()
V sedmi měsících jsem začala dávat maso, vždy tři dny, pak vejce, další den jem zeleninu a znovu. Od roka jí v podstatě to co já (koření ani sůl moc nepoužívám) ![]()
A po ukončeném čtvrtém měsíci jsem začala dávat kaše na noc. Kluci nikdy nespali lépe. Vydrželo jim to jako večeře až do desíti měsíců. ![]()