Maminky v Rakousku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2
11.4.08 16:56

maminky v Rakousku

Zdravím všechny, jsem tu nová a hledám někoho, kdo pobývá v Rakousku. Jsem se 2 detmy (3,1) v Grazu.
Budu ráda za všechny kontakty.
Zdravím
 Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Sakari
20.1.09 13:50

Ahoj ,

najde se tady nejaka maminka bydlici v Rakousku - mimo Viden ?

Jestli ano, ozvete se :D

Nada

• Citovat
  • Upravit
Kathula
29.1.09 20:13

Ahojky,
tak maminka jeste nejsem, ale je to na dobre ceste. :wink:
Taky jsem premyslela a hledala takove tema, moc lidicek tady ale neni.
A ja bydlim asi 40 km od Vidne - na Tulln. Nevim jestli to znas.
Zrovna totiz premyslim, kde rodit a jak to vsechno v Rak. funguje. Ty uz to mas asi za sebou co?
Jestli se muzu zeptat, chci rodit prave asi v Tullnu, ale jeste jsem tam v nemocnici nebyla. Nevis, jak to chodi, kdyz se tam chci podivat? Od dr. asi nic nepotrebuju, ze? Staci zavolat do nemocnici a udelat si nejak termin na prohlidku?
Hledala jsem neco malo na netu, ale moc jsem toho nenasla, a s Cechem se porad prece jenom domluvim lip :lol:
Dik. :)

• Citovat
  • Upravit
Sakari
30.1.09 11:21

Ahoj,

rodila jsem taky v Rakousku. U nas v nemocnici zadne ofiko prohlidky nebo predporodni kurzy nedelaji. Ale to se muze lisit.
Ja jsem proste jen zavolala do nemocnice, jestli se tam muzu prijit podivat. Oni nam dali termin a jedna porodni asistentka s nama pak cele oddeleni prosla.
Preporodni kurzy dela u nas bud nejake centrum pro deti ( matky, EKIZ,FIM ) nebo soukroma hebamme. Nezavisle na nemocnici.

Asi od 36. tydne jsem byla „prevelena“ na prohlidky do nemocice ( to je myslim stejne jako CR ). Tam mne pokazde delali monitor a gyn. prohlidku.

Nada

• Citovat
  • Upravit
Kathula
30.1.09 18:02

Ahojky, a diky za info,
taky jsem premyslela, ze asi budu muset do te nemocnice zavolat a poptat se jak to tam funguje. Na predporod. kursy nemusim, chodim plavat, tak aspon nejaky pohyb, a zaregistrovat jsem zjistila, je potreba kolem 34. tydne, tak pak uz mozna budu chodit i na Ko do nemocnice. No uvidime, jeste mam skoro 2 mesice na rozmysleni, kde to bude.
Na kterou stranu ty bydlis, a jak stare mas ditko?
Manzel je Rakusak? Muj jo, ale domluvime se hezky i cesky, vlastne ja s nim mluvim cesky, on se mnou jak se mu zamane :lol:

• Citovat
  • Upravit
Sakari
31.1.09 10:55

Ja bydlim v Hornim Rakousku, u hranic s Nemeckem-nedaleko Passau. Pres Tulln jezdime za nasima ( puvodem jsem z Brna ).
Muj manzel je Rakusan jak poleno a ani po sesti a pul letech se moc cesky nenaucil, takze spolu muvime jen nemecky. Mame jednoho ctyrleteho syna. S nim mluvim cesky, tata nemecky. Momentalne ale u nej prevlada nemcina - asi i vliv skolky. Nejak to nelamu pres koleno,on se i cesky rozmulvi.
Jestli mas jeste nejake otazky - klidne se zeptej.

Nada

• Citovat
  • Upravit
Kathula
31.1.09 13:36

Ty vogo, tak to je nahoda, ja jsu puvodem taky kousek od Brna, dolu ke hranicim. :lol: To urcite jezdite bud pres Hate, Laa, nebo Mikulov ne?
Jinak ja jsu s manzou uz pres 8 let, skoro 5 let vdana. Manza se hezky s mou rodinou domluvi (ti totiz neumi nemecky), no a ja nemecky musim mluvit s jeho rodinou a v praci, takze aspon doma to mame takove pomichane.
Jinak my cekame prvni ditko, tak jsu zvedava, jak to bude s reci. Jezdite casto do Ceska? My prave tak jednou do mesice, takze prcek urcite cesky musi umet, jinak mu budouci prarodice nebudou rozumet :lol:
Kolik ti je, jestli se muzu zeptat :?: Mne 28.

• Citovat
  • Upravit
Sakari
1.2.09 11:25

Ahoj,
jezdime pres Hate, ale jenom 2-3× do roka. Prece jen to mame vic jak 400km daleko.
O neco casteji jezdim do Jiznich Cech ( C.Budejovice a okoli ) na vylety, nakupovat…
Je mi 30 a ziju tady 7 let.

Cau
Nada

• Citovat
  • Upravit
Kathula
1.2.09 18:19

Aha, tak to mate trochu dal, my jen asi 100km, takze jednou mesicne je tak akorat.
To jsi i 7 let vdana? Ja poznala manzu v Cesku, byl tam na dovolene. No ze zacatku hruza, ja nemecky nic moc, on cesky skoro nic, takze jsme se domlouvali rukama nohama a tak trochu anglicky. Casem jsme to oba vypilovali :lol:
Sice neumim perfektne, ani si to nedovedu predstavit, na jazyky jsem nikdy nemela hlavu, ale domluvim se. Ja tady bydlim ani ne 5 roku, vlastne po svatbe, a diky bohu jsem docela rychle nasla pracu, i kdyz ted uz jsem momentalne uvolnena, takze doma. Ty to asi ovladas perfektne, co? A manza ani cesky nerozumi?
Co druhe ditko, neplanujete :?:

• Citovat
  • Upravit
Sakari
2.2.09 09:11

Poslala jsem Ti SZ.

N.

• Citovat
  • Upravit
Aka
11031
11.6.10 14:06

Ahoj holky,
koukám, že už tady hodně dlouho nikdo nebyl, ale snad ještě nakouknete. Potřebovala bych poradit. Máme se stěhovat do Grazu a vůbec netuším, jak to pořešit s doktorama. Hlavně pro malou. Máte pro děti doktory v Rakousku? Nebo jezdíte na pravidelný prohlídky do Čech? Platíte si tam zdravotní pojištění? Navíc plánujeme v nejbližší době druhý mimi a vůbec si nedovedu představit, že bych rodila v Rakousku :-?
Uvítám jakoukoliv radu a zkušenost!
 Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.6.11 21:03

Ze by do Rakouska? :)

Ahojky maminky,
muj pritel dostal nabidku pracovat v Rakousku. Pred mesicem jsme tam byli na dovolene v Gamingu a moc se nam tam libilo. Tak pokud to vyjde tak v Rakousku budem asi bydlet. Jen nevim jak je to s bydlenim jestli se tam da sehnat slusne za dobrou cenu aniz by vas jak zjisti, ze jste cizinec natahli. A jestli potrebujete nejake papiry nebo se nekam nahlasit atd. Je to hodne dopredu, ale rada se informuji tak pokud nekdo neco vi pisnete budu rada moc dekuji Janca:) :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
16.6.11 22:04

Janco jen ti ohledne toho bydleni napisu tohle: cizincu je vsude spousta, takze s bydlenim cizincu bych si nedelala starosti. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
13.12.11 13:43

Ahojky maminky,bydlím v rakousku v Leibnitz,zhruba pul hodky od Grazu.Potřebovala bych se zeptat na pár informaci a ráda i touto cestou poznám nějakou kamarádku :hug: .Jsem česka a přitel je rakušák.Jsem v 28 týdnu těhotenství.Rodit budu tady v rakousku.Plánujeme i svatbu,tak bych měla dotaz co všechno k tomu potřebuju jako cizinka,zvažovala jsem i obřad v kostele,máte někdo s tím zkušenost?co bych k tomu potřebovala,nebo jaké jsou podmínky??A jak je to vlastně s občanstvím?Získala bych snatkem rakouské občanství,nebo bych měla dvoji občanství?Chceme totiž aby mimčo mělo rakouské občanství.Předtím jsem tady nepracovala…jen takové brigády bez smlouvy,ale pojištění si platím.Mám nárok na nějaké příspěvky před porodem?nebo mohu se zaregistrovat na uřad práce a dostávat nějakou podporu?Ještě poslední dotaz :mavam: …jak to tady funguje s porodnym,jsem tady přihlašena k pobytu,ale trvalé bydliště mám v česku.Svatbu chceme stihnout ještě před porodem.Děkuji za trpělivost,pokud jste přečetly kupu mých dotazu.Budu se těšit za nějakou vaši radu :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4691
13.12.11 13:58
Lucciška píše:
Ahojky maminky,bydlím v rakousku v Leibnitz,zhruba pul hodky od Grazu.Potřebovala bych se zeptat na pár informaci a ráda i touto cestou poznám nějakou kamarádku :hug: .Jsem česka a přitel je rakušák.Jsem v 28 týdnu těhotenství.Rodit budu tady v rakousku.Plánujeme i svatbu,tak bych měla dotaz co všechno k tomu potřebuju jako cizinka,zvažovala jsem i obřad v kostele,máte někdo s tím zkušenost?co bych k tomu potřebovala,nebo jaké jsou podmínky??A jak je to vlastně s občanstvím?Získala bych snatkem rakouské občanství,nebo bych měla dvoji občanství?Chceme totiž aby mimčo mělo rakouské občanství.Předtím jsem tady nepracovala…jen takové brigády bez smlouvy,ale pojištění si platím.Mám nárok na nějaké příspěvky před porodem?nebo mohu se zaregistrovat na uřad práce a dostávat nějakou podporu?Ještě poslední dotaz :mavam: …jak to tady funguje s porodnym,jsem tady přihlašena k pobytu,ale trvalé bydliště mám v česku.Svatbu chceme stihnout ještě před porodem.Děkuji za trpělivost,pokud jste přečetly kupu mých dotazu.Budu se těšit za nějakou vaši radu :srdce:

Ke svatbě budeš určitě potřebovat rodný list. Taky asi Meldezettel. Co se týče příspěvků, tak jestli si tu platíš pojištění, tak budeš dostávat příspěvek na dítě, ale až po narození. Mateřskou máš jen pokud jsi zaměstnaná. A sociální dávky z pracáku bys dostávala pouze, pokud bys dřív pracovala aspoň rok tady v Rakousku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová