Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Lucciško,
tak to jsme skoro sousedi
My jsme přímo z Grazu! Takže až se budeš hodně nudit nebo budeš mít cestu, tak tě moooc rádi poznáme ![]()
Se svatbou ti neporadím, my jsme se brali v Čechách
Ale k dalším dotazům…Mimčo bude mít obě občanství, jedno po tobě, druhé po taťkovi
Ale nepřeju ti tu peripetii, která tě čeká, až pro něj budeš chtít to český
O tom můžu vyprávět
Příspěvky před porodem…to asi vážně jedině, když si zajdeš na pracák. Ale pokud nemáš rizikové těhu, tak tě nejspíš budou nutit opravdu si ještě najít práci…což je ale ve 28tt absurdní, takže nakonec stejně dostaneš podporu
Porodný se tady žádný neplatí a v Čechách už vlastně taky ne
Ale až se prcek narodí, tak si vyběháš Wochengeld nebo spíš přímo Kinderbetreuungsgeld, když nebudeš do porodu pracovat. Pak určitě budete mít nárok na Familienbeihilfe. Je toho tu dost, takže se nemusíš bát, že byste neměli co do pusy
Tak držím palečky, ať je vše ok a když se budeš chtít ještě na cokoliv zeptat, tak jsem velké ucho ![]()
No je pravda, že podporu dávají snad až po dvou nebo třech měsících, co se člověk marně snaží najít si práci…
Hele mně nedali nic. V Praze jsem dodělala školu a přijela sem a nedařilo se mi najít nic v oboru. Peníze mi nedávali, protože jsem tu nepracovala, ale začali mě tlačit, abych si našla prostě něco. To se mi nelíbilo, protože s přítelem peníze máme, nebo aspoň tolik, abychom vyšli. Takže jsem se zase radši odhlásila, protože jsem nestudovala 5 let na to, abych teď dělala ku příkladu servírku.
děkuji jsem ráda za všechny informace
.Budoucí tchýně mi říkala že prý mi zařídi,že budu od ledna dostávat nějaké příspěvky.Prý potřebuju jen k tomu meldezettel a poslat ho na gemeinde,ale přesně nevím o jaké příspěvky se jedná a co má na mysli ![]()
Lucink-o, to je zvláštní
Já osobně s tím zkušenost nemám, přišla jsem sem na mateřský s jedním dítětem a teď jsem na mateřský s druhým, ale moje kamarádka je tu bez práce a právě od ní mám tyhle info. Nicméně říkala, že jí právě nutili hledat si to místo a dělat ze sebe blbce, protože neumí tak moc dokonale německy
Nakonec se na to taky vyprdla, protože jí to bylo proti srsti
Takže jsi doma?
Lucciško, to budou nejspíš právě Kinderbetreuungsgeld (jako rodičovské příspěvky). Na ty má totiž nárok každej, kdo si tu platí pojištění ![]()
No, jsem doma. Už rok, je to na palici, mam takovej obor, kde neni tolik volných pracovních míst. Ale teď před nedávnem jsem začla chodit pomáhat na univerzitu veterinární medicíny. Mam to tam jako stáž, zatím až někdy do května. Nějaký to euro z toho taky kápne, ale jsem spíš ráda, že něco dělám.
Jinak jsem z Vídně. O miminko už se taky snažíme, takže jsem si to s těma penězma zjišťovala. Ale ty přísěvky jsou, pokud vím, dost slušný.
ahojky děkuji za odpověd
tak to je fajn,graz je opravdu kousek,takže jakmile dostanu řidičák,tak se ráda s tebou domluvím třeba na kafčo.Psala jsem asi před měsícem na konzultát a volal mi nějakej pán aby mi zodpověděl na některé z mých dotazu,konkrétně ohledně občanství říkal,že pokud nejsem vdaná tak mimčo má občanství po matce,tz české.Takže jsme se rozhodli pro svatbu,at to mimču i nám trochu usnadníme.Pokud by mělo mít obojí občanství,a s tím českým je tolik starostí,tak by mi stačilo kdyby mělo jen to české pokud to jde ![]()
Lucink-o, jj tak jsem to myslela, že to musí být pěkně na makovici pořád doma
Tak to je super, že máš aspoň tuhle možnost! Ráda bych se tady pomalu taky vetřela aspoň na fakultu, abych se začla rozkoukávat…přecejen ta mateřská utíká jak voda…ale s těma dětma na to asi zatím nemám
A vy jste oba češi?
Jinak Vídeň těžce závidím! Ale jen kvůli tomu, že je to blíž domů…pro nás jsou cesty utrpení, páč malej ječí jak tur ![]()
Lucciško, to by bylo fajn
JJ, tak jsem to s tím občanstvím myslela
Rakouský bude bez problémů a to český taky, pokud si ho budeš moc zajet vyřídit OSOBNĚ v Čechách (což my právě nemohli
).
No to teda, na makovici to je, trochu se dá zvyknout, ale občas přijdou splíny. No hlavně, že teď mám aspoň něco. S přítelem jsme oba Češi a oba z Prahy, cesta nám trvá autem asi 4 hodiny. V pátek se chystáme na návštěvu rodičů a příbuzných a známých (to zas bude shon) a 22. se zase vracíme. Ráda bych oslavila vánoce tady, abychom mohli být pěkně pohromadě. V Praze hrozí, že bychom museli být u jedněch nebo druhých rodičů, nebo že by nás rozdělili a to se nám nechce ![]()
Tak to jste na tom stejně jako my…taky oba pražáci
Splíny…nooo to mi povídej! Já mám depku pokaždý, když přijedeme z Čech a všechno to tu na mě padne
Cesta 4 hodiny je taky hrůza, ale každá hoďka míň je dobrá
Já už mám teď osypky, jak dojedeme na Vánoce. My zase naopak budeme slavit s babičkama a dědama v Praze
A ten shon, když se přijede do Čech je opravdu něco! Taky obíháme všechny příbuzný a zařizujeme spoustu věcí po úřadech… ![]()
A jak jste se vlastně do Vídně dostali? Přítel dostal nabídku nebo tam má jen dočasnou práci z Čech?
Možná pod 4 hodiny a když jedeme přes Brno (ale to nemáme rádi) tak ještě míň. Ale zábavný to v tom autě moc není, no, to je jasný. A to nám tam ani nepláče dítě ![]()
My jsme se sem dostali tak, že když jsme dodělali oba školu, tak jsme si řekli, že spolu pojedeme někam do zahraničí. Tady ve Vídni jsme byli rok před tím na výletě a hrozně se nám tu líbilo, jak je to podobný Praze. Přítel si tu zkusil najít místo - dělá doktorát - a v jeho oboru to nebyl problém. Dělá molekulární biologii a Vídeň je na tohle dobrá. A ještě navíc nás ze svýho platu, co tu jako PhD student dostává, oba uživí
Já jsem sem jela s tim, že už mam školy plný zuby, že bych si radši našla práci. No jenže to v zoologii (kterou dělám já) problém je. Takže jsem se pak sháněla i po doktorátu, ale neúspěšně. Nakonec jsem teda dostala tady tu stáž, jak jsem řikala. Jinak mně se ve Vídni hrozně líbí a jsem tu ráda. Ale nějak jsem nečekala, že bude tak těžký si něco najít ![]()
Přítel dělá molekuláru jo? A na jaký fakultě v Čechách? Já jsem dělala doktorát na akademii věd, na ÚOCHB…ale možná ti to nebude nic říkat
Navíc je to už stejně nějakej pátek, takže jsme se tam stejně nemohli potkat.
Zoologie je super! Nečekala bych, že to budeš mít s hledáním práce tak těžký
Třeba ta práce na fakultě bude jen začátek něčeho většího…někdo ti něco dohodí nebo se naopak upíchneš tam ![]()
No my jsme oba dělali nejdřív bakaláře na přírodovědě na UK v Praze. Pak přítel na magistra odešel do Švédska do Uppsaly a já zůstala dál na PřF. Měli jsme to dva roky takhle na dálku, napínavý to bylo
No tak si teď užíváme, že jsme spolu a jak tu zase až tolik lidí neznáme, tak jsme vlastně spolu pořád a je to super ![]()
Oni v tý zoologii nejsou prostě prachy. To víš, v tý molekuláře teď frčí výzkum rakoviny apod., tak do toho jde peněz spousta. Proto jim tady taky dávaj i takový platy, aby si sem nalákali spoustu lidí ze světa. Mě teda rozhodně nikdo neláká, spíš odrazuje ![]()
No nic, uvidíme, jak to dopadne…
To je dobrý, že jsi taky biolog
A ty jsi hned po doktorátu měla děti?
Já jsem si myslela, že budete oba z PřF UK
To rozdělení teda muselo být náročný, ale super, že jste to ustáli!
Chápu, že si teď nechcete nechat vzít žádnou příležitost být spolu ![]()
Jinak máš pravdu, že finančně je molekulára oproti zoologii kapku jinde… Ale odrazovat se určitě nenechej! Vzhledem k tomu, že tvůj příjem není v současný době životně důležitej, tak se třeba časem k něčemu vážně dostaneš. A když ne, tak nebudeš první ani poslední, kdo šel dělat něco jinýho než studoval
Hodně tě ta zoologie baví? A máš aspoň nějaký praktický zaměření?
Já nejsem biolog, jsem chemik
Ale v rámci doktorátu jsem se dostala z biochemie až k molekuláře. Děti jsem neměla hned po doktorátu, asi až za další dva roky
Pracovala jsem dál na akademii, protože jsme tam měli super partu a tak nějak jsem byla líná si začít hledat něco jinýho…a proč taky, když mě šéf uplácel jak jen to šlo, abych zůstala ![]()
Jo chemik, tak to jo, no každopádně jste ty i můj přítel ode mě, co se oboru týče, na světelné roky vzdáleni
On mi vždycky řiká, co dělá v práci za experimenty, já to jako v tu chvíli chápu, přecejen jsem nějaký zkoušky z molekuláry absolvovat musela, ale zopakovat druhý den bych to stopro nedokázala ![]()
Mě zoologie baví moc, dělala bych celkem cokoliv, kde bych byla u zvířat. Hlásím se, kde to jen jde, i když toho není mnoho. Ale jsem právě nešťastně vystudovanej zoolog a etolog. Na práci ošetřovatele mě nechtěj vzít, protože na to vzdělání nemám. Je to sice v podstatě kydání hovínek a čištění klecí zvířátek, ale na to se jim někdo s magistrem prostě nehodí. Ani v pražský zoo by mě nevzali, že jsem „přeškolená“. To by se jeden picnul z toho. Ale tak hlady neumíráme, zatím mam čas, pracovat pak můžu ještě celej život ![]()
No a jak ses ty s manželem dostala do Rakouska?