Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@tamata no malá má 2,5měs. a už pomalu drží hezky hlavičku, akorát to nevydrží a sem tam se jí kolíbe nebo upadne:-)) takže myslím, že třeba v těch cca 3měs. už by jí mohla držet hezky.. s tím venčením to máme podobné, jen my teď máme supr, že je hafan u prarodičů, což nám teď hodně pomáhá, ale za měsíc už ho budeme mít taky doma a s kočárem venčit určo nepůjdu, to by mě ten náš JRT urval vodítko:-D
Jako výrobci mi to nedá
KiBi je fakt pro větší miminka, od narození to není. Nejde ani tak o to držení hlavičky, to je pořešené „polštářkem“ v zátylku v podobě založené velké opěrky hlavičky v horním okraji zádové opěrky, ale o mohutnost tělíčka a délku nožiček
. Při nošení v šátku jde látku opravdu těsně dotáhout podle miminka, to v nosítku až takhle nejde. A zrovna u novorozenců je to docela zásadní, sami se neudrží a pokud by v nosítku byli navolno, různě by se sesouvali do stran. A pak ty nožičky, je to dost individuální, ale ne každé šestinedělňátko dokáže hodně roznožit, látka pod zadečkem má nejmenší rozměr něco kolem 34cm a dokud miminko neroznoží, byla by mu zádová opěrka velká. Zatím mi to vychází tak, že nosítko dobře sedí od nějakých 4 měsíců u velkých kluků až třeba po 6 měsíců u drobných holčiček. Byla bych moc ráda, kdyby mělo KiBi nějaké zmenšovací řešení pro nejmenší, mám tu pár prototypů, ale protože nechci kompromis a ničím lepším mě zatím neosvítilo
, zatím nic takového KiBi nemá…
A k té samosvorce prasklé - to se bohužel objevilo u více kusů, takže teď už se našívají nosítka se samosvorkou jinou. Stačí napsat o ten nový typ k výměně, naštěstí to není nic složitého.
@tamata píše:
A od kdy se tak dá používat kibi v případě dítěte, které má při narození přes 4 kg?Vím, že záleží i na držení hlavy, ale abych věděla cca
Jsem už dost rozhodnutá, že do něj půjdu…
Podle mě hodně záleží na délce dítěte, aby nebyla moc dlouhá ta látka pod nožičkama. Právě u toho Storcha to jde nastavit už na pididélku pro novorozence. Padací hlavička by tak vadit nemusela, Kibi má super opěrku a při nejhorším se může hlavička přidržovat.
Edit: tak vidím, že mám stejný názor jako výrobce
Mimochodem Kibi moc chválím, máme ho pár dní a naprostá spokojenost, je krásné i funkční, opravdu budu všem doporučovat ![]()
@VeruskaK no pak asi pro nás kibi nebude, potřebujem nosit už teď a nemohla bych čekat do 6měs., což je hodně velká škoda, taky se mi moc líbí… sice šátek mám, ale nějak na něj nejsem stavěná, potřebuju něco rychlejšího, dát mimčo a hotovo, s šátkem pořád bojuju:-( na venčení, nákupy, vycházky.. nejsem odborník a chci mít pro dceru to nejlepší - co tedy radíte? raději manducu? a co se týče té spony, možná se zeptám blbě, ale znamená to tedy, že pokud v eshopu koupím kibi a rozbije se mi spona, můžu kontaktovat výrobce, který mi sponu vymění? nebo pošle novou? nevšimla jsem si, že by v nějakých eshopech psali starý nebo nový typ.. kdyby tam byla ta novoroz. vložka, tak se vůbec nemusím nijak rozhodovat:-( takhle jsem fakt na vážkách, každé nosítko má + i -
jinak malá má teď v 2,5měs. cca 55cm a 4,2kg, takže asi tak nějak normální, ne? není to obřík, ale úplně mrňavá taky ne?
mám teď na vyzkoušení kibi i manducu a snad se nám podaří tam malou nějak dobře dát, abychom věděli, jestli jí to sedí nebo ne - ale tak jsme laikové že..
Jestli budete mít oboje na vyzkoušení, tak se to samo ukáže
My s KiBi dělali různé hokusy a pokusy, včetně třeba usazení mimča na složený ručník, to dokáže kupodivu celkem obstojně přidat dítěti velikostně měsíc dva navíc, ale to je samozřejmě takový domácí fígl a pokud je miminko vážně malé, tak se v nosítku ztratí jako zapadlý vlastenec ![]()
Ještě by se do výběru dalo zauvažovat o nosítku Storchenwiege, někdo ho tu už zmiňoval, to by teď bylo určitě. A taky už jste asi dorostlí do Bondolina, to má v základu o něco užší sed než ostatní nosítka.
A ano, pokud by se stará brzdička rozbila, stačí napsat prodejci nebo mně, novou pošleme. Já už teď žádné starší typy nemám, je možné, že jsou ještě u některých prodejců v zásobách. Radost mi to nedělá, ale naštěstí to je snadno řešitelné.
@VeruskaK s tím ručníkem je to dobrý nápad:-) jinak dnes jsme testovali manducu, teda přítel, já se snažila vše nastavit, ale stejně bychom potřebovali někoho kdo by nám to omrknul, oba jsme z toho byli spíš vyplašení:-) malá v nosítku usnula a byla v poho, ale já si nejsem jistá, jestli jsme všechno zapnuli jak jsme měli… příteli se manduca hodně líbí, protože je baťohovitá a pro něj lepší než šátek, kterého se bojí
Já myslím, že to bude dobré
Ono se to zdá, že tam je hodně spon a popruhů ke štelování, ale za chvíli přijdete na to, co k čemu je, a bude vám to připadat jasné, ono v zásadě není co jak zapnout špatně ![]()
@VeruskaK no všechno jsme zapnuli, jen u té novoroz. vložky jsme řešili, které druky máme kam zapnout a jak by tam malá měla asi sedět a jestli je dobře - přepodkládám, že se ta vložka má zapnout tak, aby byla napnutá? my jsme rozepli tu rozšiřovací část a pak druky zapnuli na horní dva, i když rozestup těch druků je menší než na tom nosítku (nevím, jestli to dobře popisuju) - takže se to možná zapíná jinak..nožičky malá roztáhla, řekla bych, že měla M, ale možná ještě krapet menší - nezkoušeli jsme jí nožky úplně zastrčit, ale čouhaly jí ven a látku měla ke kolínkům, trošičku možná víc..chvíli se nám zdálo, že nemá nožky stejně rovně.. jen jak tam usnula, měla hlavičku naboku a měla jsem dojem, že tam byla trochu víc skrčená, nevím jestli to tak bylo ok (jak moc kulatá záda), ale možná jsme měli víc utáhnout popruhy..
Za me jednoznacne kibi. Procetla jsem web a koupila bez vyzkouseni a 100% spokojenost.
Já mám zkušenost s kibi a ergem, ergo mi nesedělo, stále se mi soukal bederák nahorů pže mám hodně rozdíl pas boky, zkrátka mi nesedělo a s kibi naprostá spokojenost, nosím cca od čtyřech měsíců do teď 14. měsíců, teď už samozřejmě na zádech a fakt super, pohodlí pro mě i dítko a to má už 11kg a na zádech ho můžu nosit v klidu nic netlačí nebolí
Do čtyř měsíců jsem nosila v klasickém šátku což bylo taky super, šátek senzačně zabíral na prdíky, ale pro větší dítko a na léto mi příjde lepší pak nějaké nosítko ![]()
Ahoj holky, chtěla jsem si koupit Manducu, ale dneska jsem našla nosítko Kibi a moc se mi zalíbilo. Řeším, zda do toho jít nebo ne? Syn má teď tři měsíce, 68 cm a 7 kilo, trošku větší. Hlavičku už drží, ale profi to úplně není. Dočetla jsem se, že Manduca je od úplného mimi a Kibi od většího děcka a zároveň roste. Tak jsem na vážkách, chci nosítko na procházky, letní tůry, nákupy, cestování v mhd a i na takovéto poponesení, když potřebuji mít volný ruce. Do jakého by jste šli na mém místě?
@Mar ket na menší dítě Manducu, na větší Kibi, ale nejlépe vyzkoušet obě, je to dost drahá investice. Já mám obě a nosím radši v manduce, jak mladšího, tak staršího (2 a 5), kamarádka přešla od manducy ke Kibi a o jiném už nechce slyšet. Máme každá jiný typ postavy, možná tím ![]()
@Mar ket Mě vyhovuje max kibi, manducu má švagrová a ta mi tak nesedí, jinak křížít popruhy jde u obou a kibi je navíc rostoucí… S touhle váhou už může rozhodně do kibi, tam píšou od nějakých 3,5kg jde o to aby to mimčo vyplnilo prostor toho nosítka, kibi nemá tu vnitřní všitou vložku, ale jinak poskytuje oporu hlavičce úplně stejně jako manduca, mě osobně příjde že i líp, ale to je jak píše @mischelinka určitě názor od názoru…