Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Rozhoduju se, zda nevyměním manducu za kibi. Kdo máte zkušenost s oběma? V čem se liší? Dceři je už rok a čtvrt, takže žádné miminko, ale v manduce ji mám takovou natěsno a ráda bych začla nosit na zádech. Já vím, že můžu i v manduce. Jen se chci zeptat, zda se v něčem tyto dvě nosítka liší.
Pro větší určitě Kibi - je super, že se dá hodně roztahovat u nožiček.
Liší se ve velikosti, manduka je „jednovelikostní“, kibi lze nastavit až na velikost batolecího nosítka, takže je pohodlnější velikostně pro dítě.
Batolecí velikost ti umožní třeba posléze líp zajistit hlavičku na spaní, dítě má zase látku fakt od kolínka ke kolínku, takže nevznikají otlaky na stehýnkách.
Kibi nemám, ale bude tam platit co u jiných nosítek, dokud nevyzkoušíš, tak nevíš, zda ti sedne.
Pokud kibi nesedne, můžeš si vybrat z několika dalších přímo batolecích nosítek, co je na trhu
Kibi má variabilní šířku mezi nohama a výšku zádové opěrky. Čerstvě ho mám (Manducu jem prodala) a teprve jednou zkoušela, ale super ![]()
Mám 2měs. mimčo a ráda bych pořídila nějaké nosítko. Moc mě zaujal Kibi, ale bohužel je až od 3-4 měs. Myslíte, že má cenu čekat nebo byste šly do Manducy? (tu jsem měla vybranou jako první, ale Kibi mě učarovalo:-) Dcerka je drobnější, v kočáru se jí teď dost nelíbí, takže procházky jsou problém a za 2-3 měsíce kdy by dorostla do Kibi už bude zase zima… vím, že je to o vyzkoušení, ale Kibi teď vlastně ani zkoušet nemůžem:-( ještě zvažuju Ergo, ale zajímaly by mě vaše zkušenosti s Kibi a Manducou - porovnání… nebo koupit nejdřív Manducu a až doroste, tak ji prodat a jít do Kibi?
Ahoj, měla jsem manducu, ergo a ted mam beco. Ale chci si koupit kibi. Ergo ani manduca mi nevyhovovalo z důvodu krátké zádové opěrce. Ale mám obříka. Beco je super. Sedí mě i velikánovi manžovi. Pokud je dcerka drobnější volila bych ergo, beco, manducu a až povyroste Kibi
@kittysha
@kittysha píše:
Mám 2měs. mimčo a ráda bych pořídila nějaké nosítko. Moc mě zaujal Kibi, ale bohužel je až od 3-4 měs. Myslíte, že má cenu čekat nebo byste šly do Manducy? (tu jsem měla vybranou jako první, ale Kibi mě učarovalo:-) Dcerka je drobnější, v kočáru se jí teď dost nelíbí, takže procházky jsou problém a za 2-3 měsíce kdy by dorostla do Kibi už bude zase zima… vím, že je to o vyzkoušení, ale Kibi teď vlastně ani zkoušet nemůžem:-( ještě zvažuju Ergo, ale zajímaly by mě vaše zkušenosti s Kibi a Manducou - porovnání… nebo koupit nejdřív Manducu a až doroste, tak ji prodat a jít do Kibi?
Já jsem měla nejdřív novorozenecké nosítko Storchenwiege, ale nosila jsem od čtyř týdnů. Je super v tom, že je přímo určené pro děti do jednoho roku, dá se tam nastavit délka látky pod nožičkama přesně podle velikosti miminka. Pak jsem pořídila i šátek a teď v 10 měsících, kdy je synovi už Storchenwiege těsné (syn je cvalík, má přes 11 kg), jsme koupili Kibi. Asi bych se rozhodla podle toho, jak často plánuješ nosit. Já jsem do půl roku nepoužívala kočárek (syn v něm plakal), takže u nás se investice do novorozeneckého a pak batolecího nosítka vyplatila, nosím opravdu často. Na druhou stranu, pokud plánuješ nosit spíš svátečně, tak je možná lepší koupit něco „univerzálnějšího“ jako Manduca - sice není pro starší děti tak pohodlná jako Kibi nebo batolecí nosítka, ale na poponášení to stačí, a pro malé dítě můžeš dokoupit novorozeneckou vložku.
Jinak k té zimě - mě právě víc vyhovuje nošení v zimě než v létě, koupila jsem nosící bundu, dítěti pár kousků termooblečení a je to, lepší než teď v létě kdy jsme za chvíli oba zpocení. Takže už se těším na podzim, až budu zas víc nosit ![]()
@kittysha ono moc nezáleží, co je na nosítku napsané, ale jak vám sedne. Na miminko jsem měla Manducu, ale používali jsme jí tak až od 4m, do té doby se tam nevešel - vložka už pro něj nebyla ale samotná Manduca byla ještě velká. Musela jsem vydržet, až doroste, cca 14 dní.
Takže v tomhle směru je to jedno a proto bych radši pořídila KiBi, to máme teď a je super, že je rostoucí.
@aiko24 no nosit asi budu častěji, v kočárku mi řve a já na to nemám nervy:-( Kibi se mi moc líbí, ale to je na ni ještě velké a já nevím, jestli bych vydržela čekat ještě 2 měsíce, to bychom se vůbec nedostali ven (pokud ji to teda nepřejde), navíc máme psa, takže na venčení…
@AnastazieB malá měla při narození 2,8kg, teď ve 2,5měs. cca kolem 4kg, hlavičku se snaží pomalu držet, ale ještě to není úplně ono..
Ted řeším problém kde v Praze nosítka vyzkoušet - auto máme nepojízdné, malá v kočárku nevydrží a než se někam dostanem, tak bude chtít kojit a nám to vždy trvá cca hoďku, navíc s kloboučkem:-( kapku neřešitelné
Jinak podle všeho vychvalování bych Kibi snad koupila i „na blind“, fakt se mi moc líbí, ale obávám se, že minim. 2 měsíce bych ho měla naprd.. a kupovat 2 nosítka..
@kittysha píše:
Jinak podle všeho vychvalování bych Kibi snad koupila i „na blind“, fakt se mi moc líbí, ale obávám se, že minim. 2 měsíce bych ho měla naprd.. a kupovat 2 nosítka..
Pro malinké miminko je Kibi fakt moc velké, já mám obříka a teď je mu tak akorát na tu nejmenší velikost. Zkus se poohlídnout po nějakém nosítku pro menší děti na bazárku na nosenideti.cz za sebe doporučuju to Storchenwiege, ale je fakt tak do jednoho roku, dýl ne. Nebo se naučit šátkovat.
Jinak já jsem obě nosítka kupovala na slepo na netu, taky nemám kde vyzkoušet.
@aiko24 @Kopretinkaobecna @AnastazieB
měla jsem možnost si vyzkoušet ergo, manducu i kibi s panenkou a ergo jsem musela hned vyřadit - přišlo mi na mě velké i když ty široké ramenní popruhy jsou asi lepší než u manducy. bohužel ta novoroz. vložka je tak tlustá, že na léto vůbec… budem s malou testovat kibi a manducu
malá má už 2,5měs. a v kočáru furt řve:( s šátkem pořád spíš bojuju, asi nejsem ten správný trpělivý typ:(
u kibi jsme viděli, že u té stahovací gumičky vepředu bylo zničené to „posouvátko“, jen tam trčela pružinka, takže se to vlastně nedalo pořádně stáhnout, protože to nedrželo..možná by se to pak dalo něčím nahradit než reklamovat, ale překvapilo mě, že to má tuhle vadu… uvidíme, jestli tam malá půjde - píšou od 4měs. ale zase od 3,5kg a je tam opěrka na hlavičku…
zase je fakt, že manduca by byla i pro další dítě rovnou od narození
máme psa, takže krom toho že malá nechce být v kočáru se to hodí i na vycházky + bych ráda občas na výlety - dá se s manducou i na dýl? stejně těm mimčům musí být v těch vedrech horko ve všem, tak abychom nakonec stejně neseděli doma:(
A od kdy se tak dá používat kibi v případě dítěte, které má při narození přes 4 kg?
Vím, že záleží i na držení hlavy, ale abych věděla cca
Jsem už dost rozhodnutá, že do něj půjdu…
@tamata no vidíš:-)) asi spíš mysleli to držení hlavičky:) mě se kibi hodně líbí, ale pro mimika to vyloženě není, což mě dělá čáru přes rozpočet, malá sice za chvíli doroste, ale rádi bychom ještě další dítě a to pak kupovat další nosítko?
takže možná spíš ta manduca
Jo a u kibi jsou ještě ty ramenní popruhy široké, ale slabší než u erga (široké i tlusté) a manducy (tenčí, ale tlusté), tak těžko říct za jak dlouho budou bolet ramena..