Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, taky mě zajímá, jak to je s mantinelem. Rodíme za 4 týdny a dosud jsem ho nekoupila, protože jsem někde četla, že mimčo se na něj může nalepit a udusit se - syndrom náhlého úmrtí. Tak mě to docela vyděsilo. Moc tomu syndromu nerozumím, čím vlastně vzniká.. ![]()
Ale na druhou stranu se mi mantinel za prvé líbí a za druhé mi přijde, že mimčo má takové soukromí.. Tak nevím.
A ještě jsem se chtěla zeptat, co kupujete do kočárku? Nějakou peřinku nebo tak? Nebo tam mimčo dáte jen v zavinovačce, příp. přikrýt dečkou a tak.. Mimo to, máte v kočárku nějakou matraci? My máme součástí kočárku jen asi 0,5 cm podušku, tak mám strach, aby ho kočár netlačil, jestli to není moc tenké.
A ještě dotaz do třetice
Odkdy jste začali používat v postýlce polštářek? )Děkujii:-)
@Lejaa píše:
Ahoj holky, taky mě zajímá, jak to je s mantinelem. Rodíme za 4 týdny a dosud jsem ho nekoupila, protože jsem někde četla, že mimčo se na něj může nalepit a udusit se - syndrom náhlého úmrtí. Tak mě to docela vyděsilo. Moc tomu syndromu nerozumím, čím vlastně vzniká..
Ale na druhou stranu se mi mantinel za prvé líbí a za druhé mi přijde, že mimčo má takové soukromí.. Tak nevím.
A ještě jsem se chtěla zeptat, co kupujete do kočárku? Nějakou peřinku nebo tak? Nebo tam mimčo dáte jen v zavinovačce, příp. přikrýt dečkou a tak.. Mimo to, máte v kočárku nějakou matraci? My máme součástí kočárku jen asi 0,5 cm podušku, tak mám strach, aby ho kočár netlačil, jestli to není moc tenké.
A ještě dotaz do třeticeOdkdy jste začali používat v postýlce polštářek? )Děkujii:-)
Mantinel máme proto aby se malá celá neobouchala, je to cestoval
do kočárku jsem si koupila vložku a na tom amlá hajala přirila jsem dekou a polštářek jsem začala dávat až tak v roce a půl
Já jsem také neměla mantinely, aby se malý neudusil (informace z letáků). Když se mi ale ve třech týdnech vzbudil tím, že třísknul hlavičkou do žbrdlinek, protože se v noci pořád kroutil kvůli bříšku, smotala jsem do válečků dvě deky a dala jsem je po stranách, přes to jsem hodila zavinovačku a utvořila takové korýtko. Spí v tom dodneška, je to docela cestovatel a mláti pořád okolo ručičkami. Budil by se ránami do stran postýlky, kdyby to tak neměl. Mám chůvičku a zatím žádný poplach, tak snad to tak zůstane.
@Lejaa
polstarek nepouzivam doted. krome asi 2 mesicniho obdobi, kdy jsem mu davala polstarek Panda proti deformaci hlavicky.
do kocarky chodil v zavinovacce, plus mame nekolik typu dek (zimni, letni) a na zimu ve fusaku. matrace staci tenka, tvrde jim nevadi a stejne vetsinou jeste lezi na necem dalsim.
mantinelu bych se nebala, zazacatku se miminko dlouho vubec nepohybuje, takze se k mantinelu nedostane. ja jsem sice zas slysela, ze mantinel brani proudeni vzduchu (take nevhodne pro SIDS), ale pokud mate dobre vetranou mistnost a mantinel neni kolem cele postylky, tak to je ok. opravdu miminku poskytuje pocit utolnosti - nelezi v otevrenem prostoru.
jinak SIDS (syndrom nahleho umrti) nevznika nijak, jmenuje se tak proto, ze vlastne nema duvod, proste se to muze stat z niceho nic. ale jsou veci, ktere zvysuji nebo snizuji pravdepodobnost - cerstvy vzduch, spravna teplota, spani na zadech, tvrda matrace atd.
Toto téma jsme zakládala já
Ještě těhotná..a zkušenost je následující..malej ho první téměř 4 měsíce neměl a nepotřeboval, ale před týdnem se mi začal přetáčet na bříško, strašně cestuje, vždy ho najdu úplně jinak, než ho ukládám, usíná na boku, i když ho položím na záda
, prostě už je opravdu pohyblivý..a už mantinel ptřeba je..Takže už budeme pořizovat. Dnes má malej 4 měsíce ![]()
Mantinel používám:
jestli ti k postylce netahne, tak ho muzes koupit klidne az se zacne pretacet a cestovat…jeste jsem neslysela ze by se s nim dite udusilo…zase jsem slysela, ze protahlo hlavu sprusli a „obesilo“ se…a ja ho mam od narozeni - zatim pro nas vyhoda v tom, ze se muzu nepozorovane proplizit kolem postylky kdyz usina.. kdyz me zahlidne tak ma hned oci jak baterky…
takze ja bych mantinel urcite dala… do kocarku (zvlast na leto) fakt nic nepotrebujes.. v zime jsme meli fusak/zavinovacku - ted deku aby lezel na mekkem a pres plenku nebo slabou deku z ikea (perinky do kocarku mam koupene… polstarem je uplne na H… a na perince teda aspon lezi doma kdyz si s nim hraju na koberci abych ji aspon nejak vyuzila ![]()
Mantinely mame kvuli studene zdi, aby nemel zimu od zdi.
Polstarek jsme zacali pouzivat od roka, ale kluk je take takovy cestovatel, ze temer nikdy na polstarku neusne
takze ho mame spis asi jen proto, aby to ustlane dobre vypadalo nez, ze by ho potreboval :d
V kocarku jsem mela v korbicce asi 2 cm matraci. Kluka oblect dle pocasi a deku pres nej. V CR, kam jsem si kocarek nevezla (ziju v zahranici) jsme pouzivali kocarek po pribuznych s vloznou taskou, takze pod sebou mel dost mekko. To byly mrazy, takze opet deku pod syna, kluk hodne teple oblecenej a deku pres syna. Jak bylo tepleji, tak jsem presla z korbicky do sportovni sedacky (z praktickych duvodu) a pouzivala fusak. Kdyz bylo chladno, pridavala jsem do fusaku decku
Já dala do postýlky mantinel od začátku a budu druhému mimi také dávat, osvědčilo se to.
Já jsem dala přednost copánkovému mantinelu. Vybírala jsem nejvyšší možnou výšku, aby se miminko nepraštilo do hlavy. Co se týče kvalita/nízká cena, tak můžu jen a jen doporučit e-shop www.gazu.cz , mají krásné vzory, které jsem ještě u nikoho neviděla. ![]()