Mantinel do postýlky - je nutný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8959
23.6.13 12:08

Ahoj holky, taky mě zajímá, jak to je s mantinelem. Rodíme za 4 týdny a dosud jsem ho nekoupila, protože jsem někde četla, že mimčo se na něj může nalepit a udusit se - syndrom náhlého úmrtí. Tak mě to docela vyděsilo. Moc tomu syndromu nerozumím, čím vlastně vzniká.. :oops:
Ale na druhou stranu se mi mantinel za prvé líbí a za druhé mi přijde, že mimčo má takové soukromí.. Tak nevím.
A ještě jsem se chtěla zeptat, co kupujete do kočárku? Nějakou peřinku nebo tak? Nebo tam mimčo dáte jen v zavinovačce, příp. přikrýt dečkou a tak.. Mimo to, máte v kočárku nějakou matraci? My máme součástí kočárku jen asi 0,5 cm podušku, tak mám strach, aby ho kočár netlačil, jestli to není moc tenké.
A ještě dotaz do třetice :-) Odkdy jste začali používat v postýlce polštářek? )Děkujii:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anet007
23.6.13 12:12
@Lejaa píše:
Ahoj holky, taky mě zajímá, jak to je s mantinelem. Rodíme za 4 týdny a dosud jsem ho nekoupila, protože jsem někde četla, že mimčo se na něj může nalepit a udusit se - syndrom náhlého úmrtí. Tak mě to docela vyděsilo. Moc tomu syndromu nerozumím, čím vlastně vzniká.. :oops:
Ale na druhou stranu se mi mantinel za prvé líbí a za druhé mi přijde, že mimčo má takové soukromí.. Tak nevím.
A ještě jsem se chtěla zeptat, co kupujete do kočárku? Nějakou peřinku nebo tak? Nebo tam mimčo dáte jen v zavinovačce, příp. přikrýt dečkou a tak.. Mimo to, máte v kočárku nějakou matraci? My máme součástí kočárku jen asi 0,5 cm podušku, tak mám strach, aby ho kočár netlačil, jestli to není moc tenké.
A ještě dotaz do třetice :-) Odkdy jste začali používat v postýlce polštářek? )Děkujii:-)

Mantinel máme proto aby se malá celá neobouchala, je to cestoval :-) do kočárku jsem si koupila vložku a na tom amlá hajala přirila jsem dekou a polštářek jsem začala dávat až tak v roce a půl

• Citovat
  • Upravit
1174
23.6.13 12:17

Já jsem také neměla mantinely, aby se malý neudusil (informace z letáků). Když se mi ale ve třech týdnech vzbudil tím, že třísknul hlavičkou do žbrdlinek, protože se v noci pořád kroutil kvůli bříšku, smotala jsem do válečků dvě deky a dala jsem je po stranách, přes to jsem hodila zavinovačku a utvořila takové korýtko. Spí v tom dodneška, je to docela cestovatel a mláti pořád okolo ručičkami. Budil by se ránami do stran postýlky, kdyby to tak neměl. Mám chůvičku a zatím žádný poplach, tak snad to tak zůstane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
23.6.13 12:17

@Lejaa
polstarek nepouzivam doted. krome asi 2 mesicniho obdobi, kdy jsem mu davala polstarek Panda proti deformaci hlavicky.

do kocarky chodil v zavinovacce, plus mame nekolik typu dek (zimni, letni) a na zimu ve fusaku. matrace staci tenka, tvrde jim nevadi a stejne vetsinou jeste lezi na necem dalsim.

mantinelu bych se nebala, zazacatku se miminko dlouho vubec nepohybuje, takze se k mantinelu nedostane. ja jsem sice zas slysela, ze mantinel brani proudeni vzduchu (take nevhodne pro SIDS), ale pokud mate dobre vetranou mistnost a mantinel neni kolem cele postylky, tak to je ok. opravdu miminku poskytuje pocit utolnosti - nelezi v otevrenem prostoru.

jinak SIDS (syndrom nahleho umrti) nevznika nijak, jmenuje se tak proto, ze vlastne nema duvod, proste se to muze stat z niceho nic. ale jsou veci, ktere zvysuji nebo snizuji pravdepodobnost - cerstvy vzduch, spravna teplota, spani na zadech, tvrda matrace atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
23.6.13 12:27

Toto téma jsme zakládala já :) Ještě těhotná..a zkušenost je následující..malej ho první téměř 4 měsíce neměl a nepotřeboval, ale před týdnem se mi začal přetáčet na bříško, strašně cestuje, vždy ho najdu úplně jinak, než ho ukládám, usíná na boku, i když ho položím na záda :), prostě už je opravdu pohyblivý..a už mantinel ptřeba je..Takže už budeme pořizovat. Dnes má malej 4 měsíce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.6.13 12:39

Mantinel používám:

1. k vůli případném průvanu
  2. aby se neuhodila do šprušlí
  3. aby měla trochu soukromí
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4022
23.6.13 13:49

:-) jestli ti k postylce netahne, tak ho muzes koupit klidne az se zacne pretacet a cestovat…jeste jsem neslysela ze by se s nim dite udusilo…zase jsem slysela, ze protahlo hlavu sprusli a „obesilo“ se…a ja ho mam od narozeni - zatim pro nas vyhoda v tom, ze se muzu nepozorovane proplizit kolem postylky kdyz usina.. kdyz me zahlidne tak ma hned oci jak baterky… :-D takze ja bych mantinel urcite dala… do kocarku (zvlast na leto) fakt nic nepotrebujes.. v zime jsme meli fusak/zavinovacku - ted deku aby lezel na mekkem a pres plenku nebo slabou deku z ikea (perinky do kocarku mam koupene… polstarem je uplne na H… a na perince teda aspon lezi doma kdyz si s nim hraju na koberci abych ji aspon nejak vyuzila :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
23.6.13 13:59

Mantinely mame kvuli studene zdi, aby nemel zimu od zdi.
Polstarek jsme zacali pouzivat od roka, ale kluk je take takovy cestovatel, ze temer nikdy na polstarku neusne :D takze ho mame spis asi jen proto, aby to ustlane dobre vypadalo nez, ze by ho potreboval :d
V kocarku jsem mela v korbicce asi 2 cm matraci. Kluka oblect dle pocasi a deku pres nej. V CR, kam jsem si kocarek nevezla (ziju v zahranici) jsme pouzivali kocarek po pribuznych s vloznou taskou, takze pod sebou mel dost mekko. To byly mrazy, takze opet deku pod syna, kluk hodne teple oblecenej a deku pres syna. Jak bylo tepleji, tak jsem presla z korbicky do sportovni sedacky (z praktickych duvodu) a pouzivala fusak. Kdyz bylo chladno, pridavala jsem do fusaku decku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lily71
22.10.20 14:20

Já dala do postýlky mantinel od začátku a budu druhému mimi také dávat, osvědčilo se to.

• Citovat
  • Upravit
47
14.6.22 11:56

Já jsem dala přednost copánkovému mantinelu. Vybírala jsem nejvyšší možnou výšku, aby se miminko nepraštilo do hlavy. Co se týče kvalita/nízká cena, tak můžu jen a jen doporučit e-shop www.gazu.cz , mají krásné vzory, které jsem ještě u nikoho neviděla. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí