Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevidím ježdění ve 3:00 ráno s malým dítětem jako bezpečnou možnost. Ano, třeba by to šlo. Ale taky to může být pěkně o hubu, když nebudete mít spavé dítě.
Celkově to vidím jako možnost srovnat si manžela, protože utratit majlant za postýlku a nechat tě řídit s dítětem nebo bez auta přes týden, protože pan Muž chce něco dražšího nebo si vymyslí určitý vzhled. Přece musíte žít tak, na co máte a on by se měl chovat ohleduplně a realisticky a ne že si bude zvedat ego autem. Když teď koupíte něco levnějšího a on bude mít slušný plat, tak za pár let si to dražší bude moci koupit.
Muž s velkým M by takto myslel. Přece to je i jeho zodpovědnost, abys nejela unavená ve tři ráno se řvoucím dítětem za zadkem nebo nebyla odříznutá ve vesnici.
Pokud jde o ten zbytek, prostě popřemýšlej o tom, jakým způsobem přistupujete k určitým věcem. Člověk si něco vysní, ale s vašimi finančními rezervami je přece potřeba přemýšlet trošku flexibilněji.
Kočár za 23 tisíc je dost drahý a pokud takové peníze nedám bez mrknutí oka, tak je to spíš o tom, koupit ho z druhé ruky nebo vybrat něco dostupnějšího. Pračka se sušičkou je vždy kompromis a ta životnost je kratší. A americká lednice. Chápu, že ji někdo chce, ale zase, pokud těch peněz nemám opravdu hodně a hodně znamená třeba i tu miliónovou rezervu, tak je prostě lepší mít tu kuchyň udělanou tak, aby tam šlo v případě potřeby i něco obyčejněšího a netlouklo to do očí.
Už se stalo, promluvte si. Co by chtěl manžel za auto? Kolik na to potřebuje?
Ja presne vim, co zakladatelce bezi hlavou: TREBA bude vsechno OK, a holky mi tu pisou jen ta proti. Ale fakt je to hloupy napad. Takova idealni konstelace proste nastat nemuze. S megabrichem pred porodem je pro mnohe rizeni nemozne, pak tezko ho budes vozit v dobe terminu, pak zase budes v porodnici, nejspis budes mit nejake porodni poraneni, nastrih, to si fakt tyden, dva nemusis vubec byt schopna sednout, do toho kojeni a boj o kazdou prospalou hodinu, prdiky, ruzna ockovani, nedejboze nemoci, do toho bezpecnost v noci, ve tme, snehu, naledi, mokru.. Jestli nemate auto garazovane, budes muset dite pred cestou poradne nabalit, jako ridic nebudes schopna kontrolovat, zda je mu teplo/zima, kdyz bude plakat, tezko nekde zastavis u krajnice a nakojis. Kolem 3 hodiny v noci se na silnicich navic nejvice vyskytuji lide opili, fetaci atd. Hodne spatne no.Nam syn jednou proplakal nocni navrat domu (a to byl zvykly cestovat, jen proste nejaka blba konstelace) - ja byla uzlicek nervu, spustene mleko (protoze to plac miminka proste dela), hadka s manzelem-a to slo o pouhou pulhodinku, kterou jsme potrebovali rychle prekonat.
A nešlo by aby tam dojel sám a ty si pro auto ráno dojedeš busem? Když ho nebudeš potřebovat tak ho tam necháš. Něco pošetříte a koupíte něco menšího levnějšího na ty jeho přesuny. Nebo koukně na něco na splátky většina autobazarů na spátky prodává.
Nejrozumnější mi přijde odvézt ho den předem, ať si spí v kamiónu, jak tu někdo navrhoval. Jezdit tři měsíce někam s novorozencem ve tři ráno je kravina. Já byla první dva měsíce úplně mimo. Jen jsem kojila, odsávala a brečela. Mimochodem na té finanční gramotnosti by to vážně chtělo zapracovat. Docela jsem se divila, když jsem pročítala diskuzi ![]()
Navíc se ty 3m klidně protáhnou. On se omezovat nemusí, manželka ho odveze a přiveze ![]()
@Uslava píše:
Jo. Přijde zima. Sníh led, miminko v noci, super situace.
Sníh a led je v Čechách tak maximálně v lednu, únoru a jestli to auto budou mít už za 3 měsíce, tak není o čem debatovat.
@Anonymní píše:
@jkra
Bez peněz nejsme. Něco nám z rezervy ještě zbylo. Ale hold to není na auto, jaké by si on představoval
Tak si vemte pujcku, ne? Co jineho. Je fakt blaznive chtit vozit dospeleho chlapa ve 3 v noci autem, snad se o sebe a o vas postara. Nechtela bych byt nekde v horni dolni bez auta, kolikrat jedeme s kaslajicim a dusicim se ditetem v noci s ditetem na pohotovost, to budes resit jak?
@Barbucha3 píše:
Sníh a led je v Čechách tak maximálně v lednu, únoru a jestli to auto budou mít už za 3 měsíce, tak není o čem debatovat.
Zrovna tak může být v listopadu. Nebudem se tu bavit o počasí, že ne.
Ty návrhy kola a skůtru jsou fakt uplně mimo. Už vidím jak si zabalí věci na týden, nějaké jídlo k tomu a pak si to naloží do velké tašky a jede s tím na kole.
Jediné řešení je koupit starou herku za 10.tis.. Jestli chce lepší fáro, tak si na něho musí první vydělat. Dělám pro svého muže dost, ale ve 3 ráno bych ho nikam s kojencem v sedačce nevozila. Ale jak znám svého muže, takovou debilitu by rozhodně nenavrhnul.
@Barbucha3 píše:
No a už koncem září bývají v noci mlhy, déšť, snížená viditelnost
Jestli jezdí z vesnice, tak v noci je navíc zvýšený pohyb zvěře po silnicích atd.
Já nejsem poser-a na řízení, jezdím i na sněhu a náledí, ale s novorozencem ve 3 v noci kvůli tomu, že si to chlap neumí zařídit jinak (a těch variant je skutečně hodně)-ani by mě nehnulo. Nárazově, dejme tomu, ale pravidelně? Navíc silně pochybuju, že z platu kamioňáka, s ženou na RD, miminem a hypotékou během 3 měsíců našetří na fáro, po kterém touží. I kdyby to měl být 10 let starý Renault (o čemž silně pochybuju), pod sto táců to nebude.
Neměla jsem fakt sílu číst všechny komentáře
ale proč řešíte jakou paní má rezervu nebo co měli udělat tak a nebo tak a nebo ze utratili moc peněz. Paní se zeptala zda se to dá nějak naplánovat ne ze si koupila lednici za 20 litru a jaký na to mate názor ![]()
@Šáry1725 píše:
Neměla jsem fakt sílu číst všechny komentářeale proč řešíte jakou paní má rezervu nebo co měli udělat tak a nebo tak a nebo ze utratili moc peněz. Paní se zeptala zda se to dá nějak naplánovat ne ze si koupila lednici za 20 litru a jaký na to mate názor
Tak kdyby nechtela, tak na dotazy na finance nereaguje. Jde o to, ze kdyby tu rezervu meli, mohli si ted v klidu koupit druhe auto a nemusela resit takovy ptakoviny, jako vozeni novorozence v noci.
Nevím dneska je asi v trendu rozebrat každého do posledního Šroubek
![]()
A druhé necháš doma a nevíš kdy a jak se vrátíš. Super.
Edit: koukám, že mají jen jedno. Beru zpět.