Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@OpportunityNox píše:
Tyjo, to máte pěkně vymakanýdobrý
u nás v 1+1 ale něco takového nejde
já fakt nevím, co s tím. Občas máme na toto téma rozhovor, chvíli se snaží, ale do svou měsíců je vše zas tak, jako předtím
Tak ono to nešlo hned. Několik let jsme se o tom hádali a hledali kompromis.
On má v pracovně chaos z běžných věcí, v dílně chaos z kutilských (i když zrovna kutil moc není). Pak má ještě kůlnu na dřevo a bordel.
V garáži je kupodivu (docela) uklizeno🤔 Asi se bojí, že bych mu mohla odřít jeho auto až bych tam zajížděla svým. Přece jen plus minus 0,5 metru není pro mě žádná míra. 😁 😁
Ještě teda pro zakladatelku, máme 1× týdně paní na úklid. Není to tak strašně drahé jak si spousta lidí myslí a za ten čistý dům 🏠 to stojí.
@brisco píše:
Jen technická poznámka, tohle není bordelář. To je hromadič, tzv Diogenův syndrom. S věkem se to zhoršuje. Pozor na to.
Dívala jsem se na to a naštěstí tam všechny ty příznaky nemá. On o sebe hodně dbá, koupe se i dvakrát denně, chodí na dentální hygienu, denně si čistí uši i nehty, upravuje si vlasy i vousy apod.. jen prostě hromadí a neuklizi po sobě.. Auto má velké, pro 8 osob, ale vezme tak maximálně spolujezdce, zbytek míst je zahazenych bordelem..
A třeba zajímavost - můj otec byl vždy velký hromadic, nejhorší bylo, když někdo v rodině zemřel, to domů vzdy dotáhl hromadu věcí, co by se mohly hodit, teď mu je 66 a uz par let si začal dělat systém a postupně různé nepotřebné věci i vyhazuje.. Nedávno říkal, že byla chyba, že měli s mamkou vždy hodne úložného prostoru.. Kdyby ho neměli, tak by musel víc přemýšlet, co si ponechat a co ne..
@Pajka2020 píše:
Tak ono to nešlo hned. Několik let jsme se o tom hádali a hledali kompromis.On má v pracovně chaos z běžných věcí, v dílně chaos z kutilských (i když zrovna kutil moc není). Pak má ještě kůlnu na dřevo a bordel.
Ještě teda pro zakladatelku, máme 1× týdně paní na úklid. Není to tak strašně drahé jak si spousta lidí myslí a za ten čistý dům 🏠 to stojí.
V garáži je kupodivu (docela) uklizeno🤔 Asi se bojí, že bych mu mohla odřít jeho auto až bych tam zajížděla svým. Přece jen plus minus 0,5 metru není pro mě žádná míra. 😁 😁
Všem děkuji za reakce. Základní mantinely jako dát prádlo do koše, nádobí do dřezu a odpadky do koše jsem samozřejmě stanovila již na začátku soužití, i to však stále po několika letech hapruje. No co bych taky mohla chtít, když si ho naučila maminka že ženská doma udělá vše a chlap nemusí nic
Paní na úklid už jsem zvažovala, asi jí fakt jednou za týden zaplatím, ať se z toho nezcvoknu. Aspoň dokud dítě trošku neodroste. S tím hromaděním věcí to koukám má docela dost chlapů.. můj má dokonce dvě skříně na „bordel“, takže když se nechci dohadovat kde zase co nechal, tak mu to tam prostě dám. A to ale přijde a skuhrá, že se tam v ničem vůbec nevyzná a když mu odvětím ať si to tam tedy podle svého srovná tak má zase tisíc výmluv proč ne a že si v životě nesrovnával skříň (ve 30!) a tak že s tím nebude začínat
Prostě už nemám sílu ani s ním dokola argumentovat proč mi vadí že nechá odpadky na stole, prádlo všude roztahaný, že špinavou linku vyřeší tak že přes ní hodí letáky atd atd. Nemyslím, že bych byla zase nějak echt náročná na úklid, jak z mého příspěvku zřejmě pochopila @zrcadlo (určitě třeba nežehlím věci co můžou být zmuchlaný ani nevyvádím kvůli každému odloženému hrnku), ale co je moc to je příliš. Nejsmutnější na tom všem je, že se ani nesnaží podívat se na věc mým pohledem, přeci když jeden je extrémní bordelář a druhý má rád uklizeno tak by se měl dát najít nějaký kompromis. Bohužel ho stále nemohu najít. A mrzí mě že dcera vyrůstá v prostředí, kde se ženská musí chlapa doprošovat aby se podílel na údržbě domácnosti. Opravdu bych byla nerada aby to přijala jako normu ![]()
@Cenarius píše:
Píšu, že to stihne uklidit za 30 minut
Vždyť jo, já ji chápu. Protože by to tam leželo, jak vtipně potvrdil i @rmot ještě za týden ![]()
Vzpomněla jsem si na jednu legendární hádku mých rodičů, dej jim oběma lehké odpočinutí, táta něco opravoval v obýváku, už nevím co a je to vlastně jedno, položil si při tom nebo potom šroubovak na okno a zapomenul ho tam až do doby, kdy ho opět potřeboval, že byl šroubovák za závěsem, tak ho tam máma neviděla a zůstal tam. Hádka o tom kdo za to může že šroubovák táta nemohl najít trvala dlouho, jaktože šroubovák nebyl v kumbálu, když máma tam pořád něco uklízí, proč byl zastrčený za závěsem, mohl se někdo napíchnout a tak dále, jak to vyřešili už nevím.
@Piper11 píše:
Všem děkuji za reakce. Základní mantinely jako dát prádlo do koše, nádobí do dřezu a odpadky do koše jsem samozřejmě stanovila již na začátku soužití, i to však stále po několika letech hapruje. No co bych taky mohla chtít, když si ho naučila maminka že ženská doma udělá vše a chlap nemusí nicPaní na úklid už jsem zvažovala, asi jí fakt jednou za týden zaplatím, ať se z toho nezcvoknu. Aspoň dokud dítě trošku neodroste. S tím hromaděním věcí to koukám má docela dost chlapů.. můj má dokonce dvě skříně na „bordel“, takže když se nechci dohadovat kde zase co nechal, tak mu to tam prostě dám. A to ale přijde a skuhrá, že se tam v ničem vůbec nevyzná a když mu odvětím ať si to tam tedy podle svého srovná tak má zase tisíc výmluv proč ne a že si v životě nesrovnával skříň (ve 30!) a tak že s tím nebude začínat
Prostě už nemám sílu ani s ním dokola argumentovat proč mi vadí že nechá odpadky na stole, prádlo všude roztahaný, že špinavou linku vyřeší tak že přes ní hodí letáky atd atd. Nemyslím, že bych byla zase nějak echt náročná na úklid, jak z mého příspěvku zřejmě pochopila @zrcadlo (určitě třeba nežehlím věci co můžou být zmuchlaný ani nevyvádím kvůli každému odloženému hrnku), ale co je moc to je příliš. Nejsmutnější na tom všem je, že se ani nesnaží podívat se na věc mým pohledem, přeci když jeden je extrémní bordelář a druhý má rád uklizeno tak by se měl dát najít nějaký kompromis. Bohužel ho stále nemohu najít. A mrzí mě že dcera vyrůstá v prostředí, kde se ženská musí chlapa doprošovat aby se podílel na údržbě domácnosti. Opravdu bych byla nerada aby to přijala jako normu
Tak jedna věc je po druhém sbírat odložené hrnečky a ponožky a druhá, že nemá svoji polovinu domácích prací
. A rozhodně nejde o to, co ho maminka/tatínek naučili, jde o to, na co jsi ho navykla ty, když jste se sestěhovali ![]()
@Piper11 tak budeš muset být ostřejší. Protože tvůj chlap je proste prase, to se na mne nezlob. Nesnesla bych to za bezdetna a aby v tom vyrustalo dítě? Ani omylem. Byla bych důrazná a klidně prudila, odmítla bych si zvykat na život v bordelu. Nicméně počítala bych i s tím, ze se muze stát, ze půjdete od sebe. Popravdě moc nechápu to dítě, když hapruje základní soužití, ale co už. Teď je potřeba řešit aktuální situaci.
@OpportunityNox píše:
@Piper11 @Beckyttine5 holky, cítím s vámi.
Mám doma totéž
Nemáme tedy dům, žijeme v bytě, ale kdybychom měli, s gustem a lehkostí jemu vlastní by dokázal zabordelit i dům
Přesně tak. Když jsme jako mladí začínali v garsonce, byl tam pořádek. Větší bydlení = víc krámů.
@Piper11 píše:
Všem děkuji za reakce. Základní mantinely jako dát prádlo do koše, nádobí do dřezu a odpadky do koše jsem samozřejmě stanovila již na začátku soužití, i to však stále po několika letech hapruje. No co bych taky mohla chtít, když si ho naučila maminka že ženská doma udělá vše a chlap nemusí nicPaní na úklid už jsem zvažovala, asi jí fakt jednou za týden zaplatím, ať se z toho nezcvoknu. Aspoň dokud dítě trošku neodroste. S tím hromaděním věcí to koukám má docela dost chlapů.. můj má dokonce dvě skříně na „bordel“, takže když se nechci dohadovat kde zase co nechal, tak mu to tam prostě dám. A to ale přijde a skuhrá, že se tam v ničem vůbec nevyzná a když mu odvětím ať si to tam tedy podle svého srovná tak má zase tisíc výmluv proč ne a že si v životě nesrovnával skříň (ve 30!) a tak že s tím nebude začínat
Prostě už nemám sílu ani s ním dokola argumentovat proč mi vadí že nechá odpadky na stole, prádlo všude roztahaný, že špinavou linku vyřeší tak že přes ní hodí letáky atd atd. Nemyslím, že bych byla zase nějak echt náročná na úklid, jak z mého příspěvku zřejmě pochopila @zrcadlo (určitě třeba nežehlím věci co můžou být zmuchlaný ani nevyvádím kvůli každému odloženému hrnku), ale co je moc to je příliš. Nejsmutnější na tom všem je, že se ani nesnaží podívat se na věc mým pohledem, přeci když jeden je extrémní bordelář a druhý má rád uklizeno tak by se měl dát najít nějaký kompromis. Bohužel ho stále nemohu najít. A mrzí mě že dcera vyrůstá v prostředí, kde se ženská musí chlapa doprošovat aby se podílel na údržbě domácnosti. Opravdu bych byla nerada aby to přijala jako normu
Já myslím, že tohle je prostě dané.. Můj partner vyrůstal bez své matky, jen s otcem a sestrou a otec ho hodně peroval, určitě mu neposluhoval, ale on má to bordelarstvi prostě v sobě.
Takže buď se v tom naučit žít a převzít jeho způsob života, nebo mu dělat služku a uklízet po něm, nebo platit někoho, kdo po něm bude uklízet, anebo vztah ukončit..to jsou jediná řešení, co mě napadají..
@Piper11 píše:
Tak já v takovém případě zvyšuji hlas, co to tady leží, proč to není v myčce nebo umyté a čekám, že to dotyčný viník ihned uklidí, případně ječím víc, ale v žádném případě to nehodlám dělat sama. Co není v koupelně to neperu, jen vyhlašuji, jdu prát, vše do koupelny. Jinak úklid nijak extra neřeším. Chlap je odkladač na nejnepochopitelnější místa, od samého začátku odmítám jeho věci hledat, ale je fakt, že zatím nic nepatřičného do mrazáku neodložil ![]()
@Beckyttine5 píše:
Různé šroubky i součástky jsou i různě v kuchyňské lince, zabral kromě kuchyně i obývák a ložnici, zatím nepronikl do dětského a psího pokoje, uvidíme časem..
@Sisika9 píše:
Tak jedna věc je po druhém sbírat odložené hrnečky a ponožky a druhá, že nemá svoji polovinu domácích prací. A rozhodně nejde o to, co ho maminka/tatínek naučili, jde o to, na co jsi ho navykla ty, když jste se sestěhovali
To s Tebou nemůžu souhlasit. Nevyknout se nedá, fakt ne, pokud to ten člověk nemá v sobě z původní rodiny.