Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nema problem se stitnou zlazou? Ja kdyz jsem mela hypofunkci stitne zlazy, tak jsem opravdu nebyla schopna se probudit, chodila jsem pozde do prace neustale, proste mi fyzicky poradne neslo vstat. Od te doby, co to mam pod kontrolou, vstanu uplne v pohode.
A to co chodí do školy se samo nevzbudí? Naše školkový teda dýl jak do 7 nespí
To co chodí do školy samo vstane v 6,30 a dělá si snídani
Spát chodí pozdě, protože dříve neusne i když si jdeme lehnout v 11, do jedné, do dvou se převaluje. Problém se štítnou žlázou nemá, je to zdravý, mladý chlap.
@Anna7777 píše: Více
Taky bych se na to podívala, měla jsem to samé. Ne že bych nevstávala, to jsem musela, ale bylo to náročné a v práci jsem místy až usínala. Štítná žláza má opravdu velký vliv na únavu.
Já teď kojim a už jsem si několikrát budík zamackla, ani o tom nevim. Ale vim, ze jsem si ho nastavila večer. Prostě kóma. Nekde bude nejspíš problém. Za ty roky to nikdy neřešil u doktora?
Edit: jestli neusne tak prasek na spaní…a ráno bude vstávat, nebude tak unavený. Nebo zmenit komplet rezim, aby se právě unavil a dobře usnul. Ritualy jako u deti. Ale to musi chtit hlavně on.
@Anonymní píše: Více
Jestli jde dost ve dvě ráno, tak se nedivím, že ráno nejde vzbudit. Musí začít chodit brzy spát. Večer nekoukat do televize, mobilu a udělat si nějakou rutinu. Prý pomáhá brát melatonin na to usínání. Ale nemám zkušenost.
@pikola píše: Více
Většinou se naštěstí vzbudí a vzbudí, tatínka ale dvakrát se stalo, že ne nebo že ještě usnuly. Dětem nic nevyčítám, ty na to mají nárok, je jím 6, 4 a půl a tři, ale dospělý muž by se vzbudit měl. Máme listopad a syn v první třídě už dorazil dvakrát pozdě do školy a přišel o jednu vyučovací hodinu. Syna to mrzí, protože za normálních okolností vychází v 7.10 na autobus, jezdí do vedlejší vesnice s kamarády, těšil se na to už minimálně rok, že bude jezdit sám jako velký kluk. Jezdí se staršími dětmi z vesnice a cítí se důležitě, jenže když zaspí, veze ho manžel a syn brečí, že chtěl jet autobusem. Mladším je to jedno, kdyby do školky nemusely, tak nejdou, ale nejstarší je kvůli tomu smutný.
Prý je nějaká aplikace, kde si nastavíš budík, ale když to začne zvonit, tak to nejde jednoduše típnout, musíš nejdříve vyřešit nějaké početní úlohy. Nebo jednoduše budík na druhém konci místnosti, aby ho to zvedlo z postele.
Manžel to má podobně, ale teda nikdy mě nenapadlo ho budit. Je to dospelej svepravnej člověk. Možná kdybys ho nebudila od začátku a on měl kvůli x pozdním příchodům problémy v práci a všude jinde, tak by se vstávat naučil. Donutilo by ho to. Manžel x let různě chodíval pozdě, vstával na 10 zazvonění budíku, hrůza… ale po letech se to nějak naučil. Proste musel. Tvůj manžel asi nemusí, když to pořád dělá někdo za něj. Naučte ho spoléhat na sebe.
Ja spis trosku nechápu proč on měnil práci, aby odvadel deti ráno do skoly a skolky když oba vite, že za celej jeho život nikdy nevzbudil sam
ja chápu, že s hledáním práce je to složitý, ale ze si radši ty nezměnila práci, abys mohla děti ráno odvádět?
Zamerila bych se na to usinani, proste natrenovat, aby chodil driv. Muj manzel mel podobne blby spaci navyky, ale se mnou se naucil chodit spat kolem 22-23 a pak zvlada v 6:30 normalne vstat. Neni to samozrejme hned a chce to nejakou spankovou hygienu, zadne jidlo 2 hodinky pred spanim, nekoukat do mobilu, pred spanim klidove aktivity, idealne sportovat a treba i cvicit jogu.
@pikola píše: Více
Naše děti o vikendu taky, v týdnu vědí, že je škola, tak, vyspavaj ![]()
Dej mu do ložnice klasickej budík ke kterýmu bude muset vstát a zamáčknout ho, ideálně aspoň dva. Možná i tomu nejstaršímu do pokojíčku.
Ale jinak mi to jako nějaký zdravotní problém připadá. Možná jen špatný návyk když neusne dřív a pak nejde ráno vzbudit.
Jak název diskuze napovídá, manžel má problém sám vstát. Dříve mi to tak nevadilo, dlouho mi přišlo, že je to malicherný problém, poslední dobou mě to začíná vytáčet. Vím, že tento problém má od dětství, nejdříve ho budili rodiče, sourozenci (mladší), potom kamarád se kterým žil ve spolubydlení a potom roky já. Byly doby, kdy vstával na osmou do práce, to jsme ještě neměli děti, tak to šlo, budila jsem ho, potom byl sex a bylo to i pěkné. Potom roky vstával v půl čtvrté a teď od září změnil po letech práci a dělá od devíti. Já byla sedm let doma na RD, postupně se třemi dětmi. Chodila jsem jen na částečný úvazek, když byl manžel doma, ale ráno jsem ho budila, což už začínalo být časem otravné, ale brala jsem to, že se nedá nic dělat. Změna práce byla z důvodu mého návratu po RD zpět do práce, nejmladší dítě nastoupilo do školky. Ráno má na starosti děti manžel, už dvakrát od září zaspali, naposledy dnes a kdyby nebylo nejstaršího dítěte, které je v první třídě, zaspali by minimálně ob den. Manžel má tři budíky, ještě mu o půl sedmé volám, naštěstí to vzbudí děti, ale právě dvakrát se stalo, že zaspali. Protože to vymáčknou, tatínek řekne ještě pět minut a spí dál a děti usnou taky. Mě už to štve, manžel je hodný, pracovitý, milující a starostlivý otec, manželství nám funguje ve všech směrech, ale to jeho vstávání me přivede do hrobu. Dneska už jsem byla fakt naštvaná, když jsem zjistila, že zaspali. Nejde v tomto vůbec dětem příkladem a vzbudí se klidně v 8.20, když mají být děti už dávno ve škole a školce a on pomalu na cestě do práce. On ať si dělá co chce, jeho problém, ale že to odnáší děti mě štve. Nevíte někdo, co udělat, aby se naučil vstávat? Není tu někdo, kdo měl nebo má stejný problém? Já to totiž se svým spánkem, kdy mě vzbudí všechno, nechápu. Jeho nevzbudí nic, budit ho roky do práce ve 3.30 to byl nadlidský výkon, po čase, když už mi docházela trpělivost, tak jsme se ráno co ráno kvůli tomu pohádali, protože nešel vzbudit a když ano, tak těch jeho pět minut. On si nepamatuje, že vytípne budík nebo řekne ještě pět minut, je v takovém polospánku a vůbec to potom neví. Teď to dělá dětem, to mě štve asi nejvíc, já už jsem byla zvyklá, ale nenapadlo mě, že bude takový problém vstát v 6.30 vše stihnout a dostat děti do zařízení. Proč se nedokáže vzbudit na budík jako normální člověk, navíc v půl sedmé?
Příspěvek upraven 08.11.24 v 21:12