Manžel, tchyně a barák

9
27.5.13 11:24

Manžel, tchyně a barák

Ahoj všem,
nenašla jsem zde žádné podobné téma a potřebovala bych se poradit. Moje tchýně bydlí asi 10 km od nás, bydlí sama v malém domku. My máme vlastní byt. Já s tchyní moc dobře nevycházím, podle mně je to nerudná zapšklá ženská, už dlouho bez chlapa. Je tam víc problémů ale o ty teď nejde. Před nějakou dobou přepsala tchyně svůj barák na manžela a švagra - každý má půlku, a s tím převodem dělali nějaké tajnosti protože já se o tom dověděla až několik měsíců potom. Chápu že je to sice jejich věc ale docela mně vadí, že od té doby tam jezdí manžel pravidelně každou sobotu, makat na zahradě a na baráku. Najednou se v baráku muselo malovat, kupovat nový bojler, lino na podlahu, a platil to na půl manžel (z našich společných peněz) se švagrem aniž by mně o tom řekl, dověděla jsem se to náhodou. Sice to bylo dohromady asi 6 tisíc ale sami nemáme peněz nazbyt a to lino bysme domů potřebovali taky a nejen to. Manžel se o tom bohužel odmítá bavit a já mám pocit jestli ho tam maminka proti mně „nezpracovává“ ona je dost slušně řečeno vychytralá a celkově to na mně dělá dojem že si je oba chce skrz darování baráku „připoutat“. V baráku bydlí pouze ona sama a jeho majiteli jsou teď manžel se švagrem. Prosím o radu jestli jste někdo měli podobný problém a jak se s ním naložili. Obávám se, že nezůstene jen u lina a bojleru. Není na to nějaký zákon, kolik je možno ze společných peněz utratit bez souhlasu druhého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31287
27.5.13 11:31

No popravdě, pokud to chceš brát „přes zákony“, tak se rovnou rozveď.
Měli byste spolu mluvit a né, že on ti zatají, že je půlka baráku jeho, ty si zase naštvaná, že do něj vráží peníze, ale neřekneš to jemu, ale zjišťuješ, jestli mu to můžeš zakázat paragrafem :think:

Také bych krom jiného zjišťovala, jestli podmínkou darování nebylo i investování do „drobných oprav“, a tak synové platí jen to, co bylo dopředu dohodnuto…
A jinak jak by měla tchýně tvého manžela očkovat? jako myslíš, že by ho chtěla vtáhnout k sobě a donutit ho opustit vaší rodinu nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
napresdrzku
27.5.13 11:32

Tak samozřejmě o výdajích by měl ten druhý vědět, o tom žádná. A je jasný, že si tchýně oba synáčky uvázala, vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo podmíněno právě péčí o ní i o barák a pokud by se to neplnilo, darovací smlouva by pozbyla platnosti. Nepíšeš v jaké cenové relaci ten barák je, ale můžeš se připravit na to, že minimálně tvůj manžel teď bude otročit a vrážet do něj peníze. To, že o případné darovací smlouvě (a čím je podmíněná) s tebou nemluvil, taky není ideální, ale tak to asi víš, když to sem píšeš.

• Citovat
  • Upravit
31287
27.5.13 11:34

Když to řeknu z vnějšího pohledu, tak si prostě jenom nasr*aná, že si manžel dovolil koupit „tý starý zapšklý škatuli“ bojler…
Pokud jste na tom s penězi opravdu bídně, tak to měl s tebou probrat, ale jinak nevidím nic zvláštního na tom, pomáhat rodičům, pokud je to potřeba… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
27.5.13 11:38

@napresdrzku tak zrovna o otročení bych hned nemluvila ;)
ono bůhví jak to je…
vymalovat nebo položit lino beru skoro jako povinnost dětí vůči rodičům, když moje babi začala mluvit o tom, že by potřebovali vymalovat celý byt, tak sme neváhali ani vteřinu, nabídli jsme, že to uděláme my a můj chlap tam strávil dva víkendy od rána do večera…a to na jejich byt darovací smlouvu nemáme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
27.5.13 11:39

Martanka:Měli byste spolu mluvit - já se o to snažím - jak jsem již napsala ale dověděla jsem se něco v tom smyslu že mi do toho nic není a budu upřímná byl to pro mně docela šok protože do té doby jsme spolu větší problémy nemměli.
napresdrzku: cenu nedokážu odhadnout ale je to normální vesnický domek 3+1 + garáž, kůlna…celkově nic moc
Jinak dík oběma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
27.5.13 11:41

Řekni mi, jak v dnešní době vzikaji takováto manželství, kdy jeden druhému nerikate tak velké veci, jako, že dostanete půl baráku. Nebo, kde se utrácejí společně peníze. Další naprosto nepochopitelná věc, že se o tom nehodlate spolu bavit. To je jak jednání sourozenců, co se nemají rádi. Tohle mi absolutně nejde přes rozum. Nechápu. Manžel manželce a naopak ma být oporou a žádné tajnosti a netaktni jednání. Racionální lidé si spolu sednou a promluví, o co vlastně jde a o tak důležitých veci je to snad samozřejmost, spolu mluvit, ne? Já teda nevím, jestli mám růžové brýle, dokonale manželství nebo jsem z jiné planety, ale zamyslela být tebou, jakou chceš mít budoucnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
27.5.13 11:45

Mar__tanka198- já si myslím že by bylo fér kdyby mi řekl něco jako „máma mi dala půlku baráku a je potřeba abych tam něco opravil a bude to stát tolik a tolik co ty na to?“ a ne že se všecho dovím tak nějak náhodou a když se sama zeptám, tak „vycouvá“ ale třeba se pletu a proto se prám jak to chodí jinde a co je normální a co už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
27.5.13 11:46

Tak mi taky docela casto jezdime k tchanovcum neco delat. Sazet brambory, malovat, sekat, opravovat… furt neco. Prijde mi to vcelku normalni, ze muz chce svym rodicum pomoct. Ale taky me to nekdy docela serinka, protoze si doslova nekdy pisknou a my misto na vylet jedem delat neco k nim. A to na sebe barak ani napsanej nemame :mrgreen:
Nastvana jsem docela od minule, kdy koupili kultivator na travu… {se kterym samozrejme budeme makat my…}, ale s tim, ze ho bude pouzivat i svagr, tchanovci a kazdej ma zaplatit tretinu. To me docela dozralo, protoze mi bydlime v panelaku… Takze jsem delala doma docela dusno a udelam i u tchanovcu.

Příspěvek upraven 27.05.13 v 11:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
27.5.13 11:46

No já nevím, kdo by měl na baráku pomoc matce, která navíc bydlí sama, když už ne vlastní syn?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
27.5.13 11:50

Taky nechápu, že o tom nemluvíte…to je přece jeden ze základů vztahu :nevim:

a ještě mě napadla jedna myšlenka - tvůj úvodní příspěvek je napsán zdá se mi dost útočně vůči tchýni…
nemůže to být prostě tak, že ti to manžel zatajil a nyní říká, že ti do toho nic není, právě z důvodu, že na tchýni nasazuješ a nic ti ohledně ní není dobré? :think:
Jednou je to jeho máma, a tak se o ni chce postarat, nebo dle možností pomoct a protože ví, jakých keců by se od tebe dočkal, tak radši mlčel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
27.5.13 11:51

Já tě chápu.. ono je i celkově neštastné přepsat barák dvěma synům, kteří tam dávají peníze napůl, a bydlí tam vlastně máma.. Pak v budoucnu budou jenom pře.. Vůbec manžela v tomto nechápu..
něco podobného jsem zažila v rodině- ne v mé přímo asi dvakrát v vždy to bylo na velkou hádku do budoucna…
Tebe chápu uplně, měl ti to říct

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
27.5.13 11:54

Tak jestli je to opravdu jen 3+1…tak to je malinkaté…to je jasné, že tam s ní žádny ze synů z rodinou bydlet nemůže. určitě to má na dožití - věcné břemeno a je možné, že ani jeden z bratrů nemá finance na to aby druhého vyplatil polovinou hodnoty domu.

To, že ti to neřekl, že bez předchozí porady bere z vaší společné kupky peněz- to v pořádku rozhodně není.

nevím, jestli bys něco více zjistila z veřejného katastru nemovitostí.
Prostě zapeklitá situace, snad se bratři kvůli domu ještě nezačnou hádat ve stylu - kdo udělal víc, kdo zaplatil víc…a vůbec, jaká je další představa? že si to nechají obě rodiny jako víkendový domek? Nebo jako bydlení pro některé z dětí???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335

@Mar__tanka1983 s tímto taky souhlasím.. ale pokud nemají dobré vztahy, tak se dá čekat, ale taky mě z toho spíš vyznívá, že manžel raději mlčel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9

Mar__tanka198 - já jsem se od začátku snažila s ní vyjít ale bohužel jsem pořád ta špatná, detaily tady nebudu psát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová