Maraton jménem kojení

95
3.11.15 10:42

Maraton jménem kojení

:,( Ahojte mamči.:-) Máme doma dnes osmidenní holčičku, je zatím moc hodňoučká a pořád spinká. Jen si nevím rady, jestli je naše kojení úplně v pořádku. Od začátku mi pije max do 10ti minut a to jí pořád jen budím. Když už pije těch 10 minut tak je to rekord, spíš je to 4-6 minut a to i s tím, že ji nechám odříhnout, probouzím ale celkově saje jen takhle. Někdy jí to stačí a vzbudí se zase za 2-3 hodiny, ale nejvíc k večeru a v noci je to horor!!! Včera to vypadalo tak, že jsem malou v 19:15 nakojila a od tý doby jsem až do půlnoci nedělala nic jinýho. Pila sotva 5 minut, dala jsem ji do postýlky,20 minut klid a začala hledat, pořád dokolečka, případně si jen podumlala a prso vyplivla. Asi po 2 hodinách se začala kroutit a bolelo jí bříško udělala jsem vše proto abych ji pomohla. Mohlo by to být tím že jak se nedojí, usíná a pořád se chce dojídat tak se jí tam to mlíčko namixuje a proto ji pak bolí bříško? Upřímně už sem z toho fakt dost unavená tohle neustálý vysení na prsu mi fakt vadí. Nutno podotknou že nejsem jedna z těch maminek který zastávají jen kojení, mě to prostě nic neříká, nemůžu si pomoct, kojím jen z povinosti, ale zase bych jí mlíčko nerada odpírala, když ho mám. :( Ještě to prohlubuje fakt, že procházím nechvalně známým poporodním blues a to už jsem v zoufalství když jsem u ní usínala a ona pořád jen hledala a mlaskala uvažovala že jí prostě dám na noc lahvičku. Co s tím? Máte to některá podobně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
3.11.15 10:47

Zkoušela jsi dudlík? U kojení by se to nemělo a blabla, ale mě to teda zachránilo, syn měl velkou potřebu sát - ne jíst, mlíka měl dost, chtěl jen dumlat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
3.11.15 11:07

U nás nezabral ani dudlík…první cca 3 týdny jsem měla dceru na prsu doslova nonstop, i jsem si jí kvůli tomu musela vzít do postele, abych se trochu vyspala…dudlík doteď odmítá, ale jinak se to postupně zlepšuje…v noci spí 4-5 hod v kuse a přea den má pauzy na kojení kolem 2 hodin…je jí 10týdnů…vydržte, já byla taky hotová, ale zlepši se to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
3.11.15 11:10

Dudlíky jsem zkoušela 4,ale odmítá je.:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
3.11.15 11:13

@ňou Já bych to ještě nevzdávala, na lahvičku je čas vždycky - a hlavně později. Pak už se to bude těžko vracet. Je přece jenom ještě hrozně malinká a všechno se to teprve ustálí. Mám dost čerstvou zkušenost s dvojčaty - ti na těch prsách viseli první týdny fakt pořád :kytka: A vlastní mlékárna je nejlevnější zdroj. U nás to s kojením ze závažných důvodů úplně nevyšlo, zčásti kojím, zčásti dokrmuju, ale prachy za UM jen letí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.11.15 11:14

@ňou taky se přimlouvám za dudlík, u obou kluků nám hodně pomohl, jinak bych taky dělala chodící dudel.
Ke zbytku: hele, vím, že to není lehké, ale má teprv 8 dní, pokud dobře čtu. Zkus se kousnout a vydržet to, je dost možné, že je to jen začátek a že si to brzo sedne. Já vím, jaké to je, když je kojení opruz. Mám vpáčené bradavky a kojení mě zpočátku hodně bolelo, než si bradavky zvykly, že se za ně tahá. U prvního kluka to ještě jakž takž šlo, teď u druhého to bylo měsíc peklo, bolelo to mnohem víc, trvalo to o něco déle, navíc malého ze začátku hodně bolelo bříško a jak se kroutil a trhal za bradavku, povedlo se mu ji „prokousnout“. Ranka byla sice malá, ale bolela strašně, hojila se hodně pomalu, na pár dní jsem musela prso „vysadit“, protože se to nedalo vydržet, u přisávání mi tekly slzy. A syn se taky kojí co hodinu :-D. No, zkrátka žádná slast a pohádka o kojení. Ale můžu ti říct, že u obou to přešlo a kojení je mi už příjemné a užívám si ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4146
3.11.15 11:21

Já být tebou, tak ještě vydržím. Teda pokud opravdu nechceš přejít na UM. Ale já bych to nezatracovala, pokud mléko máš, tak proč toho nevyužít. Mě takhle na prsu začal malý viset v noci v půl roce :roll: byl to masakr, ale přežili jsme to. A ze začátku jsem taky kojila skoro furt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.11.15 11:21
@Pipet píše:
Zkoušela jsi dudlík? U kojení by se to nemělo a blabla, ale mě to teda zachránilo, syn měl velkou potřebu sát - ne jíst, mlíka měl dost, chtěl jen dumlat.

Jen tak trochu OT - bavila jsem se o tom s laktační poradkyní v porodnici a říkala, že kolem dudlíku vznikl zbytečný negativní mýtus. Že by se neměl dávat ze začátku prvních pár dní, než se dítě naučí sát, protože savička dudlíku je kratší, než bradavka a hrozí, že by se dítě naučilo bradavku málo nasávat a kojení by pak bylo bolestivé. Později už to ale nevadí a děti prý bez problémů zvládají obě techniky dudlání podle toho, co jim strčíš do pusy. Sama říkala, že než by mi mělo dítě řvát, špatně usínat nebo rozžužlat bradavky do bolesti, tak mu ten dudlík mám s klidným svědomím šupnout. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
3.11.15 11:26

Mně doktorka říkala, že u některých dětí tohle moc časté a nedostatečné nakojení způsobuje problém, protože se jim v bříšku smíchá natrávené mlíčko s čerstvým a pak z toho mají různé koliky. Já tohle neznám, moje děti pily libovolně často a bez problémů. Kdyby nebylo toho bolení bříška, tak napíšu, ať kojíš tak často, jak si řekne, je to prťous. Zkusila bych si přizvat laktační poradkyni, jestli máte správnou techniku kojení. A hlavně si to asi srovnej v hlavě, jestli kojit chceš či ne, protože i to může způsobovat problémy, pokud kojíš jen z nějakého pocitu povinnosti. Nemyslím skákat nad tím metr vysoko, ale pokud by tam byl nějaký odpor, tak i to by možná mohlo mít vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
3.11.15 11:26

Já bych to udělala takhle- pokud u kojení usíná, chce to vysléct jí, aby jí nebylo hned tak příjemně a nepodlehla brzy pocitu plného bříška se spánkem. Ono dost záleží co maminka celý den jí, večer se to hodně pozná, dítko může mít pocit, že mléko není dost syté a proto hledá velmi brzo. Dokojovat co chvíli opravdu může zůsobovat bolení bříška, snažila bych se držet aspoň hodinovou pauzu mezi kjením. Než bych dávala lahvičku, tak bych konzultovala s pediatrem a případně zavolala laktační poradkyni. Je škoda zbytečně hnát dítko do UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
3.11.15 11:28

Já bych ráda no, ale odmítá ho bohužel. Jinak jsem si jistá že by hooodneě pomohl. Když ji dám do pusiny malíček, tak si jen podumlá a i usne, ale ten dudák plive a malíček taky donekonečna dudat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.11.15 11:31

@ňou Máš na ní hrozně vysoké nároky. To dítě je na světě teprve 8 dní, adaptuje se. A hodně miminek k tomu potřebuje cítit mámu, pocit bezpečí. A to jim poskytuje právě to prso, i když z něj úplně nepijou. Prostě to není plyšák ani pes, kterého si vycvičíš, jak to tobě vyhovuje. má svoje specifické potřeby, i když to není jako z příruček.
Nejsem zastánce toho, udělat se zebe živého dudlíka, ale pokud nechce dudlíka potřebuje dudlat, tak bych to pro takhle malé mimčo vydržela. Ono to momentálně potřebuje. Nebude to na furt. Nebo zkusit hodně chovat, nosit v šátku.
Bříško jí může bolet, ale to může i po flašce s UM a klidně i mnohem víc. Ty první tři měsíce jsou prostě o tom, aby si dítě na světě zvyklo a ty jsi si zvykla na dítě.
Jinak co by ti kojení mělo říkat. Je to nejpřirozenější způsob, jak nakrmit svoje miminko. Pochybuju, že u toho někdo prožívá orgasmus. Já mám jenom radost, když vidím, že ji ode mně chutná a je jí u prsa dobře. Ale jako že bych se z toho měla já potentočkovat či prožívat nějaká stavy euforie, to fakt ne. A myslím, že takhle je to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.11.15 11:31
@KatkaX píše:
Mně doktorka říkala, že u některých dětí tohle moc časté a nedostatečné nakojení způsobuje problém, protože se jim v bříšku smíchá natrávené mlíčko s čerstvým a pak z toho mají různé koliky.Já tohle neznám, moje děti pily libovolně často a bez problémů. Kdyby nebylo toho bolení bříška, tak napíšu, ať kojíš tak často, jak si řekne, je to prťous. Zkusila bych si přizvat laktační poradkyni, jestli máte správnou techniku kojení. A hlavně si to asi srovnej v hlavě, jestli kojit chceš či ne, protože i to může způsobovat problémy, pokud kojíš jen z nějakého pocitu povinnosti. Nemyslím skákat nad tím metr vysoko, ale pokud by tam byl nějaký odpor, tak i to by možná mohlo mít vliv.

Doktorka je stará škola, že? Toto se tvrdilo za našeho dětství, moje máma to prý poslouchala při každé návštěvě poradny, přesto kojila tak často a tak dlouho, jak jsme chtěli(v 80. letech :D )To samé říkala moje teta, ta teda doktorku tenkrát poslechla a k vůli tomu sestřenku předčasně převedla na sunar. Když se bavíme, tak lituje, že nebyly ty informace, co dnes. Spoustu věcí by prý udělala jinak :D

Koliky jsou v prvních 3 měsících fyziologické a nepomůže ani svěcená voda. Některé děti na ně trpí víc, některé méně, ale téměř každé dítě aspoň jednou za tuto dobu koliku prodělá. Je to způsobeno nezralostí zažívacího traktu, postavení střev, málo pohybu, prostě kombinace všeho dohromady.
Já jsem měla ze 4 dětí kolikové jedno. Všechny jsem kojila tak často a tak dlouho, jak chtěly, plně celého půl roku.

Nerýpu, ale nedalo mi to na ten příspěvek nereagovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.11.15 11:34

Co se týče zakladatelky, chování miminka mi přijde normální a chce to čas, než se adaptuje na tu změnu(porod) a na nějaký pravidelný režim. Ten většinou sám od sebe přichází okolo 4-6 týdnů. Zmenší se frekvence kojení. Potom jsou ale zase přicházejí období růstových spurtů v různých fázích.

Já bych lahvičku nedala, ale ke kojení mám úplně jiný vztah, než popisuje zakladatelka. Pozitivní. Tím netvrdím, že jsem z toho nikdy nebyla unavená, ale vydržet stojí za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.11.15 11:36
@ňou píše:
Já bych ráda no, ale odmítá ho bohužel. Jinak jsem si jistá že by hooodneě pomohl. Když ji dám do pusiny malíček, tak si jen podumlá a i usne, ale ten dudák plive a malíček taky donekonečna dudat nemůže.

Potřebuje kontakt. Dcera dudlíka vehementně odmítala 3 měsíce, i když by jí sakra pomohl na její koliky. Prostě to je pro ní kus silikonu, chce kontakt kůže na kůži. Tak jsem chovala (dva měsíce byla v bdělém stavu neodložitelná) nebo dávala při krizovkách prso. Ve třech měsících objevila, že má palec. To se mu ji podařilo ten palec vyměnit za dudlík, ale i tak, doteď (7 měsíců) prostě když má nepohodu a potřebuje se uklidnit a není prso, tak si narve do pusy celá palec a simuluje si dudlání u prsa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová