Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Co se týče zakladatelky, chování miminka mi přijde normální a chce to čas, než se adaptuje na tu změnu(porod) a na nějaký pravidelný režim. Ten většinou sám od sebe přichází okolo 4-6 týdnů. Zmenší se frekvence kojení. Potom jsou ale zase přicházejí období růstových spurtů v různých fázích.
Já bych lahvičku nedala, ale ke kojení mám úplně jiný vztah, než popisuje zakladatelka. Pozitivní. Tím netvrdím, že jsem z toho nikdy nebyla unavená, ale vydržet stojí za to.
@ňou píše:
Já bych ráda no, ale odmítá ho bohužel. Jinak jsem si jistá že by hooodneě pomohl. Když ji dám do pusiny malíček, tak si jen podumlá a i usne, ale ten dudák plive a malíček taky donekonečna dudat nemůže.
Potřebuje kontakt. Dcera dudlíka vehementně odmítala 3 měsíce, i když by jí sakra pomohl na její koliky. Prostě to je pro ní kus silikonu, chce kontakt kůže na kůži. Tak jsem chovala (dva měsíce byla v bdělém stavu neodložitelná) nebo dávala při krizovkách prso. Ve třech měsících objevila, že má palec. To se mu ji podařilo ten palec vyměnit za dudlík, ale i tak, doteď (7 měsíců) prostě když má nepohodu a potřebuje se uklidnit a není prso, tak si narve do pusy celá palec a simuluje si dudlání u prsa.
@Jana206 píše:
Doktorka je stará škola, že? Toto se tvrdilo za našeho dětství, moje máma to prý poslouchala při každé návštěvě poradny, přesto kojila tak často a tak dlouho, jak jsme chtěli(v 80. letech)To samé říkala moje teta, ta teda doktorku tenkrát poslechla a k vůli tomu sestřenku předčasně převedla na sunar. Když se bavíme, tak lituje, že nebyly ty informace, co dnes. Spoustu věcí by prý udělala jinak
![]()
Koliky jsou v prvních 3 měsících fyziologické a nepomůže ani svěcená voda. Některé děti na ně trpí víc, některé méně, ale téměř každé dítě aspoň jednou za tuto dobu koliku prodělá. Je to způsobeno nezralostí zažívacího traktu, postavení střev, málo pohybu, prostě kombinace všeho dohromady.
Nerýpu, ale nedalo mi to na ten příspěvek nereagovat
Já jsem měla ze 4 dětí kolikové jedno. Všechny jsem kojila tak často a tak dlouho, jak chtěly, plně celého půl roku.
Naprostý souhlas. Oba kluci mi pili a pijou častěji než co tři hodiny, prvního nebolelo břicho vůbec, druhého teda koliky trápily, ale natažení intervalu kojení vůbec nepomohlo. Zkusily jsme různé věci, ale nejvíc mi pomohl čaj, který mi poradila sousedka - hrst kmínu, fenyklu a anýzu na dva litry vroucí vody, popíjet v průběhu dne - fantastický výsledek, kam se hrabe Espumisan a spol. Co to piju, tak malý uchází jak pouťový balónek, je spokojený a to i při častém kojení.
Někdy to chce více dudlíků vyzkoušet než jí sedne. U syna zabral až druhý, a musela jsem u ho ze začátku podpírat plínkou. Ale jinak nebo, do konce šestinedělí se to upraví ![]()
Ahoj, miminko je jeste malicke a chova se uplne normalne. Kojeni je zabiracka, ale vydrz to ted, za chvili se to srovna a bude to pohoda. Takhle v pocatku je kazde miminko temer porad u prsu, potrebuji maminku a ne dat lahev s UM a uklidit do postylky. Porid si satek, mala bude tak stale u tebe a ty budes mit volne ruce, vem si ji k sobe do postele nebo si ji dej jen v plence na kuzi, at ma co nejvice kontaktu. Tohle je narocne pro kazdou maminku, ale prejde to a bude lip, kojeni je pto mimco moc dulezite, i pro tebe, stoji to za to
. Pokud si vazne nevis rady, pozvi si laktacni poradkyni, at ti zkontroluje techniku kojeni, prisavani a tak
@JayLee píše:
dala bych ji plne na Um a budete obe dve plne oktaky jsem obe dve deti dala na um a krasne spali celou noc přes den prodevy mezi um cca 5 hodin a krasne pribirali jak dcera, tak syn
nez se takhle trapit a pokusovat…ale názor za me no
Ty bys do diskuzi o kojeni asi nemela prispivat. Maminka chce poradit, podporit a ne psat, ze ma dat novorozene plne na UM
To neni rada, ale cesta do pekel
@Althya píše:
Ty bys do diskuzi o kojeni asi nemela prispivat. Maminka chce poradit, podporit a ne psat, ze ma dat novorozene plne na UMTo neni rada, ale cesta do pekel
Pro někoho je dítě spící celou noc a příliš se neprojevující prostě značka ideál a účel světí prostředky. ![]()
A je to prostě taky názor. Každého věc.
hele buď v pohodě - synovi budou v pátek 3 týdny a teprve posledních pár dnů vydrží sát tu půlhodinu v kuse. Jinak taky vždycky tak po 5 minutách usínal. Teda jeho zrovna trápí prdíky, protože jsem nedávala pozor na stravu, takže je u prsu přisátý zase až moc, ale to doufám, že časem zmizí. Zkus to ještě vydržet, ono se to zlepší, uvidíš ![]()
Milá zakladatelko,
doporučuji http://www.jaknamiminka.cz/…nka-a61.html
Zkus zavinovat, houpat třeba na míči, dudlík a uvidíš. Myslím, že i tak malému miminku je dobré zavést večerní rituálek - koupání, masáž, mlíčko a spánek. Každý den ve stejném pořadí a ve stejný čas a výsledky se dostaví
Hodně štěstí a sil
@Jana206 hele, já jen psala, co mně doktorka říkala. Ano, asi nemá zrovna moderní názory, v mnoha ohledech jsem si toho všimla. Na druhou stranu já měla děti úplně pohodové, kojila jsem klidně každou půlhodinu a jedla vlastně od začátku vše a bez problémů, ale děti mám jen dvě, čili malý statistický vzorek a doktorka jich asi viděla víc. Já jsem pro to, neřešit hodiny a kojit dle potřeby. Na druhou stranu ani jedna z nás nemůže vyloučit, že třeba maličké od zakladatelky zrovna tohle může dělat problémy ![]()
@JayLee Taky nejsem úplně zarytá zastánkyně kojení, ale dle popisu zakladatelky mi nepřijde, že by byl problém s tím, že má miminko hlad. Spíše mi to přijde jako potřeba blízkosti rodiče, pocit bezpečí. Ano, UM může vyřešit to, že dítě více zasytí a tedy lépe usne (možná). Každopádně, pokud by zakladatelka po UM sáhla, tak doporučuji vyzkoušet nejprve vzorek (prodávají se v DM jedna dávka Nutrilonu) a podat rozhodně injekční stříkačkou.
@Svistice souhlasim ve vsem. Miminko je moc malicke, jste par dni z porodnice, teprve si na sebe zvykate. Syn ze zacatku taky pil porad, z prvnich 3 mesicu si pamatuji jen kojeni, sedela nebo lezela jsem u tv poustela si filmy a kojila. Pamatuji si, ze se napil, usnul, spal tech 20 minut a zase znovu. Taky jsem proto neresit cas a dat, kdy si rekne a napsat, ze me to nebavi? 8-0
@JayLee píše:
dala bych ji plne na Um a budete obe dve plne ok
taky jsem obe dve deti dala na um a krasne spali celou noc přes den prodevy mezi um cca 5 hodin a krasne pribirali jak dcera, tak syn
nez se takhle trapit a pokusovat…ale názor za me no ![]()
No tak nějak jsem skončila i u prvního, on se ale nechtěl vůbec přisávat, technika byla správná, ale nějak nám to nešlo dohromady, manžel se naštval jak slyšel malýho brečet a letěl pro odsávačku. Tak jsem odsávala a dávala malýmu mlíčko z lahvičky, manžel si krmení užíval, já si oddychla. Vydrželi sme to asi 2 měsíce, pak začalo ubývat a přešli sme na UM. Musím říct že to pro mě byla obrovská úleva! Malá jinak saje pěkně, ale holt ji musím neustále budit. kdyby mi tady k tomu nelítal rarach 2,5 roku asi by to nebylo tak strašný, ale jako trápit se 4 hodiny po večerech do půlnoci.
Syn mi teď vstává kolem 5-6 tak je to fakt záhul, sem vyřízená.
@Pavca13 píše:
@JayLee Taky nejsem úplně zarytá zastánkyně kojení, ale dle popisu zakladatelky mi nepřijde, že by byl problém s tím, že má miminko hlad. Spíše mi to přijde jako potřeba blízkosti rodiče, pocit bezpečí. Ano, UM může vyřešit to, že dítě více zasytí a tedy lépe usne (možná). Každopádně, pokud by zakladatelka po UM sáhla, tak doporučuji vyzkoušet nejprve vzorek (prodávají se v DM jedna dávka Nutrilonu) a podat rozhodně injekční stříkačkou.
Já sem si právě říkala že bych skusila odsát a dát normálně moje mlíčko, ne hned UM.
@Althya píše:
Ahoj, miminko je jeste malicke a chova se uplne normalne. Kojeni je zabiracka, ale vydrz to ted, za chvili se to srovna a bude to pohoda. Takhle v pocatku je kazde miminko temer porad u prsu, potrebuji maminku a ne dat lahev s UM a uklidit do postylky. Porid si satek, mala bude tak stale u tebe a ty budes mit volne ruce, vem si ji k sobe do postele nebo si ji dej jen v plence na kuzi, at ma co nejvice kontaktu. Tohle je narocne pro kazdou maminku, ale prejde to a bude lip, kojeni je pto mimco moc dulezite, i pro tebe, stoji to za to. Pokud si vazne nevis rady, pozvi si laktacni poradkyni, at ti zkontroluje techniku kojeni, prisavani a tak
Nechci jí hned dávat UM, když mlíčko mám, jen bych zkusila odsát a dát jí ho z lahvičky takhle večer. Jinak techniku máme dobrou, to vím z porodnice.