Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
chtěla bych začít masírovat hráz, ale manžel si myslí, že u druhorodiček se to už nedělá.. Víte někdo, jak to je?
Díky moc za rady
Pajina
Ahoj,
já myslím, že se to dělá. Při prvním porodu jsem měla nástřih (masáž jsem nedělala) a při druhém také a to jsem už masáže dělala. Podruhé byl ale nástřih menší. Možná, kdybych masírovala intenzivněji, mohla jsem se mu vyhnout úplně. Každopádně myslím, že to cenu má.
Eva
Ahojky, ja jsem poprve nemasirovala a nastrihli me, ale u nas to bylo kvuli ohrozeni plodu. Podruhe jsem masirovala poctive a zvladli jsme tobez nastrihu ![]()
Takze ja jsem pro masirovat!
Mata
Masírovala jsem poprvé i podruhé poctivě olejíčkem od Weledy. V ani jednom případě jsem neměla ani steh
- kluci 3,20 druhý 3,64 kg. A i když je nástřih nutný, hráz je prý tou masáží zvláčněná, takže se lépe hojí.
Holky a kdy jste s tim zacaly? Ja jsem taky druhorodicka… Mely jste ten olejicek od Weledy nebo neco jineho? Da se to zvladnout? Mam z toho divny pocit…
Masáž se má začínat tuším od 34. nebo 35.týdne (je to přesně uvedeno v návodu i s popisem provádění masáže). Alinko, mě to nijak složité nepřišlo
…a divné taky ne…
Ahoj Pajino,
jsem podruhe tehu a masiruju od min. tydne. Tedy pokud neusnu driv nez stihnu masirovat
.
ahoj, taky jsem pro to, masírovat i při druhém. Začíná se cca od 35 tt, měla jsem také olej od weledy, masáž stačí denně 5-10 minut, dělal mi to manža vždy večer u telky:)) já teda měla menší dítě, normální porod, a přesto jsem měla 7 stehů. Dr. říkal, že to hodně závisí na vrozené elasticitě tkání, mám prý hráz dost vysokou, bylo mu prý jasné, že se bude stříhat, jen se na mě koukl:) ale to mi nevadilo. Pravdou je, že se to báječně zahojilo, normálně jsem hned po porodu v pohodě seděla. takže já (teda spíš manža) budem určo masírovat i při druhém těhu:)
K.
ahoj, u obou dětí jsem masírovala v posledních tak 5ti týdnech a nemela jsem nastrih ani jednou, jen malinke poraneni, ktere se poprve ani nesilo a podruhe jeden steh ![]()
Oživuji. Jsem v 32tt, čekáme druhé dítko. U prvního jsem masáž hráze vůbec nedělala a nástřih celkem velký a hojení dlouhé a bolestivé.
Teď bych to chtěla vyzkoušet, kdyby to mělo alespoň trochu pomoct. První porod před sedmi lety, takže teď to bude jako poprvé - si myslím.
Můžu masírovat čímkoliv? Nemůže z toho být nějaká infekce, když použiju olivový/slunečnicový olej nebo tělový krém? Nechce se mi kupovat drahý od Weledy. A začít tedy až v tom 35tt?
@Anonymní píše:
Oživuji. Jsem v 32tt, čekáme druhé dítko. U prvního jsem masáž hráze vůbec nedělala a nástřih celkem velký a hojení dlouhé a bolestivé.
Teď bych to chtěla vyzkoušet, kdyby to mělo alespoň trochu pomoct. První porod před sedmi lety, takže teď to bude jako poprvé - si myslím.Můžu masírovat čímkoliv? Nemůže z toho být nějaká infekce, když použiju olivový/slunečnicový olej nebo tělový krém? Nechce se mi kupovat drahý od Weledy. A začít tedy až v tom 35tt?
rada od duly..kokosový olej
To víš že čímkoliv, hlavní je, aby se ta kůže promastila a pak bude pružnější. Klidně i Indulona, sádlo. Nebo ten kokosák, ten hezky voní. Ale pořádně to chce, neodbývat.
Kokosovy olej je super, ale za me tedy masaz hraze byla k prdu, kdyz jsem drobna a rodila jsem vetsi dite. Poctive jsem pila malinik na litry, lnene seminko, masaz hraze a stejne vnitrni poraneni a nastrih az buhvi kam
ale zkus to, treba zrovna tobe to pomuze ![]()