Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si bohužel pamatuji již jako malá holčička, že jsem masturbovala, asi také od batolete, ve školce nás bylo víc. Ale před více jako 30 lety se to bralo jako něco opravdu hrozného. Zakazovali mi to rodiče a celé mé dětství to řešili, ve školce nás denně učitelky trestaly za masturbaci v době spánku a pak se to konzultovalo s rodiči, no naprosté peklo pro psychiku děcka!!! Mám mizerné vzpomínky a pocit provinění do dospělosti. Do dneška masturbuji, ale nesu si s sebou celkem velké trauma a nedokážu o tom s manželem ani hovořit.
Moje 2 letá dcera masturbuje od cca 10 měsíců. Považuji to za normální, nezakazuji, nekomentuji, až bude mít rozum, pohovořím o tom jako o běžné věci a vysvětlím, že by bylo dobré, kdyby si to dělala v soukromí. Proto za mne doporučuji také podobný přístup.
Asi nejhorší bylo, když to přede mnou říkali dalším lidem, třeba kteří přišli na návštěvu, tetám apod. Chtěla jsem být neviditelná a nikdy neexistovat, ještě když to teď píšu, tak se mi chce plakat.
@Anonymní píše:
@martina.se jako jak jsi to vysvětlila, to jí mám říct, hele tohle si dělej jen doma? Už vidím, jna plavání vleze do vířivky. Musím jí k tomu řeci něco říct, nebo ne? Já jsem racionálně uvažující člověk, teď jsem totál vykolejená
Buď úplně v klidu, já jsem si také dělala dobře už od školky - musela jsem kvůli tomu spát s rukama na peřince. Takže jsem záhy pochopila, že to nesmí nikdo vidět. Takže v sedmi letech to určitě chápe. A dětská masturbace je naprosto normální, i u holčiček, dětská sexualita je přirozená věc. Nikdy jsem s tím neměla žádný problém (jako že bych exhibovala někde na veřejnosti
) a jsem naprosto normální po všech stránkách, a rozhodně se za to nestydím!
@Anonymní píše:
poslední týden napouští staršně vody, najednou se nechce koupat s mladší ségrou, napouští si vanu až na okraj, my jí nadáváme, že plácá vodu, dneska slyším, jak dlouho teče voda, jdu jí seřvt, ať laskavě šetří, a ona si tam leží pod kohoutkemno nevím, prostě si tu hysterčím a nevím
o nic nejde objevila že je to příjemný..nech ji být.. ![]()
Jak muze nekdo v 1-5 letech masturbovat vzdit je to nesmysl
Taky bych jí nechala, jen jí vysvětlila že se to musí dělat v soukromí a že voda je drahá a jsou i jiné způsoby… ![]()
@lomika mpresne tak. Dcera 18mesicu to dělá taky. Volit budu stejný přístup. Okolo 3let vysvětlím ať si to nechá na dobu, kdy je sama. Teď neresim. I když to občas vypadá, že si urve pipku
Spíš se divím, že to nedělala dřív. Kolem mě kamarádky co mají dcery pozorují masturbaci (sice ne vodou) už mnohem dřív, třeba už od roku. Já mám 2,5 letého a do teď kromě občasnýho žmoulání pindulína nic jiného nedělal, ale ted asi 2 týdny si sám hraje v pokojíčku, přijdu tam, je svlečený do pasu a bud ve stanu nebo v posteli a říká, že si hraje s pinďou. Tak mu řeknu, že je to v pořádku, že v pokojíčku o samotě si hrát může, mezi lidma, že ne. Jen když je tam dlouho (nedělá to asi celou dobu, občas mrknu a hraje si zas normálně s autama) tak mu řeknu, at nechá pindu taky odpočinout nebo at se oblékne, že nastydne, jinak to neřeším. To spíš babičky nebo tatínek se toho děsí, takže vysvětluju i jim, že je to normální a v pořádku…vydýchej se a jen s ní hod řeč, že je to normální a v pořádku v soukromí a at neplýtvá vodou.
@Anonymní píše:
Ahoj, promiňte anonym a buďte, prosím, shovívavé k mému hysterickému výlevu, ale před chvílí jsem načapala svou sedmiletou dceru, jak si v koupelně masturbuje proudem vody. Vycouvala jsem z koupelna a jsem v šoku. Co mám dělat? Mám s ní o tom hovořit? Nechat to být? Ježiši, co mám dělat? Jsem mimo![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nedávno jsem jí rodila a ona si vesele honí kačku
nic, jen me prekvapuje ten vek…jq to delala taky ale az v 15, a dal..
@Anonymní píše:
@martina.se jako jak jsi to vysvětlila, to jí mám říct, hele tohle si dělej jen doma? Už vidím, jna plavání vleze do vířivky. Musím jí k tomu řeci něco říct, nebo ne? Já jsem racionálně uvažující člověk, teď jsem totál vykolejená
jo, normálně, až bude klid, tak vysvětlit, že takové věci se dělají jen doma. Aby se fakt nestalo, že to bude dělat někde jinde. U těch kluků je toto asi jednodužší vysvětlit. Ale zvládneš taky ![]()
@demo123 píše:
Jak muze nekdo v 1-5 letech masturbovat vzdit je to nesmysl
tak tos viděl(viděla) malé dítě zatím jen z dálky, že ![]()
@martina.se píše:
tak tos viděl(viděla) malé dítě zatím jen z dálky, že
Asi tak nějak
Syn to dělal asi od roka a půl. Ojížděl polštáře, hlavně před spaním a usínal úplně mokrej, spocenej, jaká to byla fuška
potom to dělal i přes den a stahoval si i kalhoty, musím říct, že mi to dost vadilo, když mi ho po víkendu vracely babičky a vyprávěly, co celej víkend prováděl. teď mu je 4 a půl a naštěstí už to nedělá, občas asi jo, ale už néé tak masivně. Dcerce je teď rok a půl a zatím žádný náznak objevování.
@AstraG píše:
Asi tak nějakSyn to dělal asi od roka a půl. Ojížděl polštáře, hlavně před spaním a usínal úplně mokrej, spocenej, jaká to byla fuška
potom to dělal i přes den a stahoval si i kalhoty, musím říct, že mi to dost vadilo, když mi ho po víkendu vracely babičky a vyprávěly, co celej víkend prováděl. teď mu je 4 a půl a naštěstí už to nedělá, občas asi jo, ale už néé tak masivně. Dcerce je teď rok a půl a zatím žádný náznak objevování.
obzvlášť u těch kluků je to na denním pořádku. Můj - téměř 8, dřív zkoumal pořád. A už odmala vyplesklej z toho, že po ránu má obr pinďu atd
njn, prostě objevování, nevidím na tom nic zlého, když to nedělá na veřejnosti ![]()
@Berun nemyslím že by se to mělo nazývat normálním a ještě je v tom podporovat…
@MartičkaK. píše:
@Berun nemyslím že by se to mělo nazývat normálním a ještě je v tom podporovat…
S přítelem se snažíme o mimi a probírali jsme hodně věcí tak i toto a použití ručníku(přítel to měl to samé s kapesníkem), nehrozit trestem a vysvětlit úměrně věku je dobrý nápad.
Pokud normální lidé normálně kouří, pijí líh, jsou obézní tak mi normální nejsem a ani nechceme mít normální děti, ani podívat se na ty malé Mišelíny nemohu. Cukrovka dětí stojí miliardy, onanie 0.
Perzekuovat a dávat našim dětem najevo, že onanie je špatná, omezovat je dělat, že nic nevíme-nevidíme a přitom souhlasit, že za pár let bude chodit do hospody pít vodu s cukrem a lihem, kouřit, lepit se coca colou s kyselinou fosforečnou jako WC čistič.. je pokrytectví
nikdy nic, až poslední týden se chce koupat sama, jindy vždycky se ségrou a dneska tohle.
Nevím, jak s ní hodit řeč,, že jako to není nic špatného, ale jen doma v soukromí.
jestli je vůbec vhodné házet na toto téma řeč