Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dám sem jednu vtipnou molí historku, ještě když jsem neměla tušení že máme doma moly, jsem vařila pudink který prokládám piškotama. Navrch jsem zamačkla do horkého pudinku piškotu, aby špička koukala. Z mini dirky v piškotu vyletěl červ a kymacel se na ty špičce, stal jen na ocásku, jak to bylo okolo celý horky a vypadal jak trosečník, když volá o pomoc.
myslela jsem že se smíchy potrham. Od té doby všechno pečlivě prohlidnu ![]()
@tulipán píše:
Si myslis, ze jsem se zblaznila.No zatim ne. Ver mi, ze po nekolika tydnech honeni molu po kuchyni je to vysvobozeni. A hlavne mol jde chytit snadno (oproti mouse
). Fakt to zkus, kdyz byl prilepeny jeden, tak behem hodiny jich tam bylo sedm a vsichni na jednom miste, funguje to, ale musi byt zivy. Myslim, ze za cistou kuchyn to stoji.
Asi jsem ty hajzly vyhmátla. vypadá to, že byli ve slunečnici pro korelu
![]()
@atominnka píše:
Asi jsem ty hajzly vyhmátla. vypadá to, že byli ve slunečnici pro korelu
To je klidne mozny, semena pro ptaky nemaji extra skladovani v obchode. Ja uz to davam jen na balkon. ![]()
@Brontik Tak treba uz jsi je vybila. ![]()
@tulipán
tomu nevěřím. Loni si dali taky na zimu pazu a pak se zase začali množit a množit…
Myslím si, že je mám za skříní a tam nemám šanci se dostat.
@Brontik píše:
@tulipán
tomu nevěřím. Loni si dali taky na zimu pazu a pak se zase začali množit a množit…
Myslím si, že je mám za skříní a tam nemám šanci se dostat.
Takze to jsou satni moli (podle pana?
)? Nelze je treba vykourit za skrini nebo nejaky spray, treba desinfekce? Ja to nechci zakriknout, ale my jsme meli potravinove. Vyhodila jsem uplne vsechno, i oiginaly zatavene ve folii, bohuzel, jsem zasobovaci typ, takze potraviny za nekolik tisic (drahe mouky, bio lusteniny atd.) a tuk tuk ani ň.
@tulipán Ne, jsou to potravinoví. Ale raději budu s nimi pojovat přírodně, než stříkat nějakou chemii, když vlastně ani nevím kam. Tam, kde si myslím, že možná jsou, tak tam je škvíra do 1 cm…
@Brontik Tak to ja bych to vzala obracene a zamorila bych cely byt
. Ale skvira 1 cm je tezko resitelna, leda rozebrat skrin. Tak uvidis na jare, jestli vylezou. ![]()
Holky, obnovuju diskuzi. Bydlíme ve starým baráku a jsou tu moli. Šatní i potravinoví. Jsme tu 2 roky a zbavit se jich se nám nepovedlo. Budeme se stěhovat do novostavby domu. Jak si je nepřestěhovat?! Mě trefí, jestli se objeví tam! Ale oblečení, vybavení pro děti, postele, i nějaký menší nábytek si vzít musíme.. nemáme peníze se přestěhovat s kabelkou a člověk má spoustu věcí, co stejně nevyhodí, fotoalba, dětské knihy atd atd… Jak na to? ![]()
@Anonymní píše:
Holky, obnovuju diskuzi. Bydlíme ve starým baráku a jsou tu moli. Šatní i potravinoví. Jsme tu 2 roky a zbavit se jich se nám nepovedlo. Budeme se stěhovat do novostavby domu. Jak si je nepřestěhovat?! Mě trefí, jestli se objeví tam! Ale oblečení, vybavení pro děti, postele, i nějaký menší nábytek si vzít musíme.. nemáme peníze se přestěhovat s kabelkou a člověk má spoustu věcí, co stejně nevyhodí, fotoalba, dětské knihy atd atd… Jak na to?
Všechno probrat. Ale jako všechno. My se stěhovali a taky ve starém bytě byli moli. A kukly jsem našla v bordelu odloženém na lednici. Ty potvory si udělají kukly i třeba v dírkách ve skříni.
Já s nimi bojovala dvakrát. V obou případech jsem vyhrála (mluvím teda jen o potravinových molech). Když vylitl první, už bylo pozdě. Musela jsem vyházet půlku potravinové skříně. Prokoušou i pytlík.
Takže můžeš každou věc probrat, všechno prosmejčit. Ale i tak je dost dobře možné, že něco nenajdeš. Navíc ti tam může vlítnout od sousedů. Kup si lepivé proužky, mají feromony, které lákají samečky. U nás je prodávají třeba v Kauflandu nebo Hypernově. Bez samečků nová kolonie nevznikne. Jenže i tak musíš udělat probírku. Stačí totiž jen jeden sameček a jede se nanovo.
@Modesta Děkuju. Proberu všechno, každou věc do ruky, stejně to postupně budu třídit, chceme brát co nejméně, ale i tak se vážně bojim, že je přestěhuju. Potraviny samozřejmě nebudu brát vůbec žádné. Skříňky máme nové 1-2 roky staré, tam to snad nebude. Kuchyň teď vyhazujeme strašně starou, tam byly určitě (ty různý dírky…). Není jich tu hodně, ale dokola se nějaký objeví. Lepítka máme. Je to peklo! Setkala jsem se s nima poprvé až tady, starý barák no
(nejsme tu sami a sousedi mají byt v původním stavu…)
@Anonymní píše:
@Modesta Děkuju. Proberu všechno, každou věc do ruky, stejně to postupně budu třídit, chceme brát co nejméně, ale i tak se vážně bojim, že je přestěhuju. Potraviny samozřejmě nebudu brát vůbec žádné. Skříňky máme nové 1-2 roky staré, tam to snad nebude. Kuchyň teď vyhazujeme strašně starou, tam byly určitě (ty různý dírky…). Není jich tu hodně, ale dokola se nějaký objeví. Lepítka máme. Je to peklo! Setkala jsem se s nima poprvé až tady, starý barák no(nejsme tu sami a sousedi mají byt v původním stavu…)
I kdybyste měli skříňky staré jen týden. Nejde o stáří nábytku, ale o místo, kam se může vejít kukla. A nejde o stáří baráku. Mola si přineseš v mouce i do novostavby.
U nás v baráku třeba zmizeli, když se jedni sousedí odstěhovali. Ale za měsíc jsem je viděla zase v jiném patře.
@Modesta Asi jo, přinesu, ale není to hned tak promořený jak ve starým, kde to třeba nikdo dlouho neřešil…
Spíš by mě zajímalo, jak se jich účinně zbavit, na nic 100tního jsem nepřišla a profi firmy používají nějaký šílený chemie ![]()
@Anonymní píše:
@Modesta Asi jo, přinesu, ale není to hned tak promořený jak ve starým, kde to třeba nikdo dlouho neřešil…
Spíš by mě zajímalo, jak se jich účinně zbavit, na nic 100tního jsem nepřišla a profi firmy používají nějaký šílený chemie
No já se jich zbavila dvakrát u nás a jednou u babičky. A vyházela jsem všechno napadené, mouky a podobně je uzavřené v dózách. Mám doma na dvou místech nalepené proužky s tím lepivým feromonem.
Je to práce. Pokud čekáš, že jen něco doma nastříkáš a ono to pomůže, tak bohužel nefunguje. Dokud se ti tam budou líhnout další z kukel. Musíš prostě zlikvidovat celou kolonii.
@Modesta jj, to vím, vytírala jsem i skříňky Sanytolem už v zoufalství. Ten byt byl před 2 lety prázdný, nově vymalovaný a pak uklízený a pořád dokola kdykoliv se objevili, ale například stará kuchyně a škvírky problém…a podle mě jsou u sousedů a je to dokola. Hlavně to chci nepřestěhovat
![]()