Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak mola si doneseš klidně i z krámu s moukou. Chce to mít všechny potraviny dobře utěsněné v nádobách. Mamce se objevili ve fungl nové kuchyni (předtím jí měla v jiné části baráku) s fungl novými nádobami a nic otevřeného, z čeho by se mohli živit, neměla. Takže kdoví, kde všude se ty potvory berou. Většinou pomůžou ty lepítka, jinak jsme je zatím ani nelikvidovali.
Normálně jsem zjistila, že se prohryžou i do těch uzavřenejch sklenic, takhle mi sežrali instatní kafe, to už jsem fakt nevěřila. Budeš muset prohlídnout celou kuchyň, bohužel zima jim nevadí, žerou cokoliv i koření.
Aha, takže oni se živý potravinami? Takže udělat generální úklid kuchyně a vše povyhazovat co je načlé od nich. To jsem nevěděla, že se oni živý potravinami, nám totiž lítají po celém bytě. I v ložnici. Myslela jsem, že až z kuchyně by tam nedoletěly, ale asi jsou mršky lítavý a akční.
Jakmile jsou v něčem jakoby pavučinky, tak je to od nich zamořený, okamžitě vyhodit.
Přesně jak píše Kakika - potravinového si můžeš donést z obchodu v mouce, rýži, těstovinách, strouhance,… Je nutné nemít rozdělané pytlíky, ale přesypat vše do těsnících nádob. Tyhle jsem nikdy neměla. Zato šatní jo
Nechápali jsme s manžou, kde se brali. X-krát jsme probrali celé skříně kus po kuse, sezonní věci v krabicích,… Žádné oblečení jsme nenašli „prožrané“, ale moláci furt lítali
Pomohl nám na ně hřebíček a bobkový list. Ušila jsem si malinké látkové pytlíčky, naplnila a hojně rozházela po skříni, krabicích s uskladněnými věci i např. do koše na špinavé prádlo jsem dala. Zatím je klid, ťuk, ťuk. Jinak tohle vše se dělo přes zimu a jaro. Roční období na ty prevíty neplatí ![]()
A jak ti „tvoji“ moly vypadají, anonymní? Jestli jsou trojúhelníkový (do hněda), tak jsou potravinový. Šatní jsou podlouhlý, barevně do rezava až stříbřita.
Tak to mám teda co dělat. A když všechny potraviny uzavřu ( i když jak píšete, moc to kolikrát nepomáhá) tak by měly teoreticky zmizet nadobro? Stejně je to divné, mi nikdy neměly všechno v nádobách a uzavřených sklenicích a neměly jsme je. Ať teď nějak se prostě objevily. Asi jsme si je fakt dotáhly z nějakého obchůdku. ![]()
hanah.cz píše:
A jak ti „tvoji“ moly vypadají, anonymní? Jestli jsou trojúhelníkový (do hněda), tak jsou potravinový. Šatní jsou podlouhlý, barevně do rezava až stříbřita.
Ti moji jsou trojúhelníkový hnědí. JSem se ptala v jednom obchůdku s přípravkama deratizačníma a tam mi řekly, že šatní mol po bytě nelétá, ten prý nikdy ze skříně nevyleze. Tak asi potravinový. Jenže moc o nich fakt nevím. Nikdy jsme je doma neměly. Ale začínají nás docela fakt štvát. Kam se kouknu, někde sedí. Onise tak rychle rozmnožují nebo to fakt nechápu. ![]()
Já dělám „inventuru“ v kuchyni dost pravidelně a pořád se „vracejí“
Vždycky něco vyhodím (nejčastěji ovesné vločky, dětské piškoty, hrubou mouku
), pak je chvíli klid a pak se objeví zase
Mám dojem, že je fakt nosím z obchodu… ![]()
My je měli kdysi v ořechách. Všechno jsem prošla, umyla, vyházela. Pořád se objevovaly znovu a znovu. Pak jsem zainvestovala do mololapky (koupila jsem ji tenkrát ještě v Delvitě, myslím, že to byl Raid, ale jistá si nejsem). Její princip je v tom, že lapá samečky, takže se pak moli nemůžou množit. Nevím, jestli to byla náhoda nebo štěstí, ale každopádně od té doby se neobjevili (ťukťukťuk).
Anonymní píše:hanah.cz píše:JSem se ptala v jednom obchůdku s přípravkama deratizačníma a tam mi řekly, že šatní mol po bytě nelétá, ten prý nikdy ze skříně nevyleze.
Nejsu odborník na moly, ale tohle je blbost. Jen když to vezmu laicky (bez ohledu na zkušenosti, které s nimi mám), pokud by to bylo, jak Ti řekli, tak já osobně bych to tím pádem nemusela vůbec řešit. Zavřu skříň a moly nemám?
Asi ne.
Šatní mol hlavně vypadá jinak, takže pokud vám doma lítá, mohly byste poznat, jaký to je. Já jak koupila ty mololapky, tak na krabičce byly fotky molů, na které to působí (všechny potravinové, ale různé druhy asi podle toho, na co lítají).
Taky s nima momentálně bojuju, všechno mám v pisklích zaděláno, akorát u hloupých ořechů jsem s nevšimla, že byla špatně dovřená, to bych vám přála vidět ten pohled, mohlo jich tam být tak 30
Včera jsem koupila ty lepící nástrahy Raid proti molům, snad to zabere
Jinak mi doporučovali bobkový list a levanduli
To je můj plán B
Jsou to sv*ně okřídlený
![]()
No my máme ty potravinový a vůbec se mi nechtělo věřit že by tam mohli být,tak jsem ze srandy nalepila lepítko do komory a to tam nemáme nic otevřenýho to si nechávám v kuchyni a docela dost se jich tam uchytilo.Potvory jedny,ale určitě se tam dostanou i okýnkem protože tam občas větrám.Tak snad se nedožiju toho abych to měla někde v jídle. ![]()
Hezký večer, asi před týdnem jsem seděla u pc a najednou kolem mě začal poletovat mol. Asi to není mol šatní, páč ty prý ze skříně nevylezou. Chci se zeptat, máte doma taky moly? čím je likvidujete? A jak se vůbec domů dostanou? Myslím si, že jsem docela čistotná, úklid provozuju pravidelně, nikdy jsme je doma neměly, ani šatní ani ty „nešatní“. Koupily jsme na ně nějaké lepící proužky a pár se jich na ně chytlo. Docela jsem hleděla, že jsme jich měly tolik
. Jenže nějak se snad množí či co, pořád lítají další a další. Jakého stáří se vůbec mol dožívá? Přežívá zimu? Jak je definitivně zlikvidovat? Děkuji