Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zaujimalo by ma, ako vase deti(myslim deti vo veku1-2r) oslovuju babicky.
Ako mala(a vydrzalo mi to az do dospelosti) som mala jednu babku a jednu starku.
Dite krici na prarodicov babiii a deda(dedu ma len jedneho).
Ked sme boli s jednou babickou a prisla druha a my sa oytala kde je babi, tak dite ukazuje ze neni.Po par osloveniach a ukazaniach uz reaguje na babi spravne.
Ale je to furt dokola, pride mi, ze sa mu to pletie. Babi=2 osoby.
Jak to mate vy?
Moje děti mají babičky 4. Ještě nová partnerka mojeho taťky a moje babi - jejich prababička.
Rozlišujeme jménem ![]()
Babička Dana, babička Slávka atd.
Navíc můj i chlapův otec se jmenujou stejně, takže je to Děda X, co bydlí s náma a Děda X, co nemá zuby ![]()
@miisenka maly v tom veku jeste nemluvil. Nase babicky bydli v ruznych mestech, tak jsme mu pri oznacovani rikali „babicka xxxská“ a „babicka xxxcká“. No a kdyz zacal mluvit, zacal je sam oznacovat jmeny, jednu z toho zdrobnelinou jako napriklad „babicka Janča“ a „babicka Nela“.
U nás je to moje babička (ta je nejvíc hlídala), stará babička (to je prababička) a babička s dědou, zde vysvětlení netřeba…
Naše děti mají 2 babičky, 2 dědečky, 2 prababičky a 1 praprababičku, tak spojujeme je se jménem
Když byly děti menší, tak jsme říkali babička a dědeček, kteří mají slepičky a babička a dědeček, kteří mají pejska
Nyní už jen se jménem a v rámci rozvoje dětského mozku a asociací je vedeme k tomu, aby dokázali sami odpovědět, s kým bydlí babička M (odpověď s dědou H) nebo jak se jmenuje babička, která má pejska?
@miisenka Rozlišujeme dle místa bydliště. Malý nemluví, tak je mu to zatím fuk.
@monrom píše:
To príde vekom, že začnú rozlišovať a potom budú sami hovoriť: babi ze Slovenska a babi z Dlouhomilova
to mi je jasne.. ![]()
Ale nez ten vek bude, tak je babi pre 2 osoby..
Deti rozlisuji jak podle bydliste, lepe receno dle barvy domu, tak krestnim jmenem. Jedna babicka jim to teda trochu zkomplikovala prestehovanim a vymenou dedecka, ale berou to sportovne.
Ja jako mala jsem rozlisovala dle bydliste. Myslim, ze deti tohle chapou velmi rychle a presne, netreba se v tom stourat.
@Svistice píše:
@miisenka Rozlišujeme dle místa bydliště. Malý nemluví, tak je mu to zatím fuk.
nemluvi? tak to zavist..u nas sa mele furt..
Naše smečka už má jen jednu babičku a prababičku. Rozdělení na babička „kočičková“ (neb má kočky) a babička „rybičková“ (akvárko s rybama). ![]()
Já jako malá, měla „malou“ a „velkou“ babičku. Rozdělila jsem si je podle tělesných dispozic. ![]()
@Bibi239 píše:
Deti rozlisuji jak podle bydliste, lepe receno dle barvy domu, tak krestnim jmenem. Jedna babicka jim to teda trochu zkomplikovala prestehovanim a vymenou dedecka, ale berou to sportovne.
Ja jako mala jsem rozlisovala dle bydliste. Myslim, ze deti tohle chapou velmi rychle a presne, netreba se v tom stourat.
no ja mala obe babicky v miste bydliste, takze rozdelenie myslim ze bolo uzitocne..
Beriě ze starsie dieta to pochopi, ale nase dite ma 20M a z Babi je zmateny..by ma zaujimalo keby som postavila obe Babi a rekla mu nech ide k babi, kam by isiel..
@Pipet píše:
Moje děti mají babičky 4. Ještě nová partnerka mojeho taťky a moje babi - jejich prababička.
Rozlišujeme jménem
Babička Dana, babička Slávka atd.Navíc můj i chlapův otec se jmenujou stejně, takže je to Děda X, co bydlí s náma a Děda X, co nemá zuby
jezisi 4babicky… ![]()
My jako děti měly jednu babičku která bydlela s bratrancem Petrem, babičká- Péťová a druhou která bydlela s dědou babička¨-dědová. Naši děti mají jednu babi ze Skalky a druhou babi ze Střížkova:)
U nás se taky rozlišují jménem a odkud jsou:např děda a babí z kačerova a děda vláda, děda přemek, babička darina a babička jarča ![]()