Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ewajs píše:
Syn bude mít dva a říká „baba“ a „deda“. Starší začala rozlišovat babičky až tak kolem třetího roku
@ewajs píše:
Syn bude mít dva a říká „baba“ a „deda“. Starší začala rozlišovat babičky až tak kolem třetího roku
@ewajs píše:
Jak byste vyřešily toto.
Já mám mamku a tatku (mamka Ema, taťka Láďa.).
Přítel (Martin)má otce (Martin), který má novou partnerku Veroniku. Mamka přítele je Veronika, babička Veronika. Sakra, jak to mám rozlišit??? (zatím jen teoretický problém
) - u mě problém není - naši budou babička Ema a děda Láďa, popř. babi a děda z Kroměříže. Bohužel, celá přítelova rodina bydlí v jednom městě, takže prababi a babi nelze rozlišit ani dle jména, ani dle bydliště… a nevím zda se prababi neurazí, že už je prababi ![]()
@miisenka veselé téma. Kdysi bývala stařenka - stařeček rodiče matky a bába, děd (babička dědeček) rodiče otce. Naše děti si taky babičky rozdělují - malá a velká, nevím proč, vysoké jsou stejně, malá je tedy o trošičku prostorově výraznější, takže to nechápu. (Ale asi jen o 2 konfekční velikosti.)
Příspěvek upraven 04.04.15 v 13:24
@sonjuletka píše:
Jak byste vyřešily toto.Já mám mamku a tatku (mamka Ema, taťka Láďa.).
Přítel (Martin)má otce (Martin), který má novou partnerku Veroniku. Mamka přítele je Veronika, babička Veronika. Sakra, jak to mám rozlišit??? (zatím jen teoretický problém) - u mě problém není - naši budou babička Ema a děda Láďa, popř. babi a děda z Kroměříže. Bohužel, celá přítelova rodina bydlí v jednom městě, takže prababi a babi nelze rozlišit ani dle jména, ani dle bydliště… a nevím zda se prababi neurazí, že už je prababi
Taky dobry… ![]()
Moja matka i tchyne maju rovnake meno a maju rovnake zvierata, byvaju v podobnom dome..u nas je rozlisenie tiez komplikacia a to to nemam domotane jak Ty..
Naše malá má zatím „baba“ a „děda“ a obojí platí pro obě ty osoby…
ale je jí teprve 16 měsíců.
starší kluk začal sám rozlišovat tak, že jeden děda je „malý děda“ a druhý je „velký děda“ - ten „velký děda“ má totiž asi 120kg, tak se to samo nabízelo a dítě na to rozlišení přišlo samo. posléze to kluk přenesl i na babičky, protože „velká babička“ je taky o něco větší než je ta „malá babička“ (i když nemá nadváhu, prostě je větší) a je to zrovna manželka „velkého dědy“. takže se to hodí.
Ta naše 16ti měsíční to zatím neumí říct, ale když se zeptám nad fotkou, kde je malý děda, tak ukáže správně.
@Takyjedna píše:
@miisenka veselé téma. Kdysi bývala stařenka - stařeček rodiče matky a bába, děd (babička dědeček) rodiče otce. Naše děti si taky babičky rozdělují - malá a velká, nevím proč, vysoké jsou stejně, malá je tedy o trošičku prostorově výraznější. Ale asi jen o 2 konfekční velikosti, tak to nechápu.
jj tak to bolo u nas, teda bavka bola z maminej strany, a starka z otcovej..
Mne len zmiatlo to, ze teraz sme boli par dni s jednou babi a otom riśa druha babi a dite nevedelo, vravelo Babi neni a babicka tam atala a bolo jej to lito, preto ma to rozdelenie napadlo..inak je este msly na nejake oslovovania menom, pojem maly/velky nechape..uvidim jak si to vyriesi sam..
@budi píše:
Naše malá má zatím „baba“ a „děda“ a obojí platí pro obě ty osoby…
ale je jí teprve 16 měsíců.starší kluk začal sám rozlišovat tak, že jeden děda je „malý děda“ a druhý je „velký děda“ - ten „velký děda“ má totiž asi 120kg, tak se to samo nabízelo a dítě na to rozlišení přišlo samo. posléze to kluk přenesl i na babičky, protože „velká babička“ je taky o něco větší než je ta „malá babička“ (i když nemá nadváhu, prostě je větší) a je to zrovna manželka „velkého dědy“. takže se to hodí.
Ta naše 16ti měsíční to zatím neumí říct, ale když se zeptám nad fotkou, kde je malý děda, tak ukáže správně.
tak to je dobre s tym maly velky..to by mohlo casom fungovat.. ![]()
Nase holcicky maji babicku a dedecka od Tapinky a babicku a dedecka z panelaku
@sonjuletka píše:
Jak byste vyřešily toto.Já mám mamku a tatku (mamka Ema, taťka Láďa.).
Přítel (Martin)má otce (Martin), který má novou partnerku Veroniku. Mamka přítele je Veronika, babička Veronika. Sakra, jak to mám rozlišit??? (zatím jen teoretický problém) - u mě problém není - naši budou babička Ema a děda Láďa, popř. babi a děda z Kroměříže. Bohužel, celá přítelova rodina bydlí v jednom městě, takže prababi a babi nelze rozlišit ani dle jména, ani dle bydliště… a nevím zda se prababi neurazí, že už je prababi
to je fakt dobrý ![]()
stejnou situaci měl asi manžel, když byl dítě… všecky ženy v jeho životě byly Heleny - mamka Helena, OBĚ babičky jménem Helena, jediná teta Helena… sestru nemá, jen bráchu. takže vlastně veškeré jeho ženské příbuzenstvo se jmenuje Helena ![]()
k tomu měli rodinu se dvěma klukama jako přátele, jezdili spolu na dovolené a tak - a máma z téhle rodiny taky Helena ![]()
@miisenka píše:
tak to je dobre s tym maly velky..to by mohlo casom fungovat..
jojo…
ale hlavně myslím, že by dítě mohlo na nějaké rozlišení těch osob přijít i samo… třeba podle bydliště, podle jména, podle vlasů, podle čehokoliv
@budi píše:
jojo…
ale hlavně myslím, že by dítě mohlo na nějaké rozlišení těch osob přijít i samo… třeba podle bydliště, podle jména, podle vlasů, podle čehokoliv
asi jo..asi to chce cas..mne tomlen bolo luto..ze babi tsm stala a on povidal ze babi neni..
@miisenka píše:
asi jo..asi to chce cas..mne tomlen bolo luto..ze babi tsm stala a on povidal ze babi neni..
Tak hned komentovat - No jo, babi Filoména už odešla, že? A hele, támhle je ještě babička Hildegarda!