Matematika help
- Fotoalbum (7)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Zuziky píše:
je z toho sama schopna vyvodit, ze 6 Eur je vlastne 20%, takze 1/5? pak se dostane na celou castku a od te odecte 5procent, takze 1/20…
ale teda…Mates to da z hlavy, jenze on to ma hozene jinak, obavam se, ze „obycejne“/* normalne bystre dite tohle na zacatku 4. tridy neda…![]()
jak z toho sestavíš rovnici s x jako neznámou? 1/20 třeba ze 30 jí nic neřekne. Je to zvláštní mají 16 úloh, z toho polovina jde do zlomků, které ale nebrali
Vyřešila by to rychle přes trojčlenku, mám do ní hustit trojčlenku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@monrom Moje děti rovnice braly rovnice ve čtvrté, ale nepočítalo se tam s desetinnými čísly. Nebo možná až koncem školního roku.
- Citovat
- Upravit
@Kobea píše:
@monrom Moje děti rovnice braly rovnice ve čtvrté, ale nepočítalo se tam s desetinnými čísly. Nebo možná až koncem školního roku.
oni jedou Hejnýho, my nemáme učebnici, napíšu jí SMS, ať tu učebnici vezme ze školy domů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kobea prosím tě, a jak tedy skládaly ty rovnice o té jedné neznámé x?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
oni jedou Hejnýho, my nemáme učebnici, napíšu jí SMS, ať tu učebnici vezme ze školy domů.
jo tak, říkala jsem si, že v normální matematice se to učí trochu jinak… tohle je spíš logika… takže už je mi to jasné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kobea píše:
Nějak to tady dneska blbne.
Spočítala jsem to 1,15 x cena CD - 0,95 x cena CD = 6 (ten rozdíl v cenách). Vyšlo mi 30. A 95% z toho je 28,50.Příspěvek upraven 02.11.16 v 08:25
jenže jak jí vysvětlí, že 95% ze 30 je 28,5? Když neberou zlomky a procenta
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
jo tak, říkala jsem si, že v normální matematice se to učí trochu jinak… tohle je spíš logika… takže už je mi to jasné…
logika, jenže je na to naše logika poněkud kratší no ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
A druhý úkol, já to hodila do trojčlenky, ale to je postup, na který ona kouká jak z jara, takže evidentně postup ne pro čtvrtou tžřídu, jaký je postup adekvátně čtvrté třídě?V obchodě prodávali dvě CD za stejnou cenu. Když snížili cenu jednoho o 5% a cenu druhého zvedli o 15%, jejich ceny se lišily o 6EUR. Kolik stálo levnější CD?
Je to 28,5, jenže prostě netuším postup, který by prostě nějak pochopila nebo ještě snad uměla sama vymyslet
1,5 nebo 6 nebo 28,5 nebo 30 nebo 34.5
a tady to je jednoduché, z toho jde udělat rovnice…
1,15× - 0,95× = 6
0,2× = 6 / :0,2
x = 30
Původní cena je 30 euro, takže 0,95. 30 = 28,50 (cena levnějšího CD)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Nemají takovou tu jinou matematiku od Hejného?
Jinak mi to připadá jako dost těžké zadání.
- Citovat
- Upravit
@terinka4444 píše:
a můžou používat kalkulačku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
Ahoj, jsem tu zase, tentokrát s asi půlkou úkolu nebo co. Zadání:
Magda a Terezka šly na houby. Celkem našly 70 hub, Magda zjistila, že mezi houbami, které našla, je 5/9 ( pět devítin, nejde mi napsat zlomek) bedel. Terezka zjistila, že mezi nalezenými houbami jsou 2/17 žampionů. Kolik hub našla Magda?
a)27
b)36
c)45
d)54
e)10Jak postup vysvětlím dítěti začátek čtvrté třídy?
Vypočítat se to dá, správná odpověď je b. Musíš u každé možnosti spočítat, kolik hub celkem nasbírá M a P a vyzkoušet, jestli z každého čísla je 5/9 i 2/17 celé číslo, protože nedává smysl, aby třeba Tereza nasbírala 2,94 žampionů.
Ale jak to vysvětlit dítěti, které neumí zlomky nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
To jí fakt nevysvětlím
. Přijde mi to jako zadání z jiného světa. A to mi matematika nedělala žádné problémy ani na gymplu
.
- Citovat
- Upravit
@Kobea píše:
@terinka4444 Nemají takovou tu jinou matematiku od Hejného?
Jinak mi to připadá jako dost těžké zadání.
mají, ale je to složité i na ně. Slabší děti jsou z toho jaksi mimo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
logika, jenže je na to naše logika poněkud kratší no
my jsme takové příklady (a různé jiné) mívali tenkrát ve Cvičeních z matematiky… ale to byl nepovinný předmět pro ty, kteří chtěli jít na střední školy, měli jsme to až od páté třídy… ale to byl skoro středověk, je to už 34 let… děs běs… to je ale číslo… fuj… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit