Matematika help
- Fotoalbum (7)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@terinka4444 píše:
@Erzsébet Báthory no my právě nepochopili, co znamená ta hvězdička v zadání, za ní tedy doplňujete nějaké číslo, prostě nějaký ten součet? Musím ten postup nějak vysvětlit dětem
Prosim te rekni mi ze je to ucivo mladsi sestry studujici matfyz a ne ucivo zakladni skoly ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Erzsébet Báthory aha, takže jsi za hvzdičku doplnila nějaké číslo a předpokládala jsi, že hvězdička je vždycky stejné číslo? Takže když zbylo 18, tak jsi ho rozdělila na dvě devítky? Ale proč, ze zadání nevyplývá, že by to muselo být stejné číslo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Jasně, hvězdička zadání je jakákovil číslice.
Tak napříkald první je 81hh61. Tudíž součet 1+něco+1 by měl být stejný jako 6+něco+8. Jelikož 8+6 je 14, v tom druhém součte jsou dvě jedničky, jenom do těch 14 bys potřebovala 12, což už není číslice (nejvíc tam můžeš dosadit 9). Takže to první to být nemůže. A tak dál vyloučíš všechny možnosti, zbývá jenom jedna možná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
@Erzsébet Báthory aha, takže jsi za hvzdičku doplnila nějaké číslo a předpokládala jsi, že hvězdička je vždycky stejné číslo? Takže když zbylo 18, tak jsi ho rozdělila na dvě devítky? Ale proč, ze zadání nevyplývá, že by to muselo být stejné číslo
Nemusí, ale v těch ostatních možnostech nevychází součty se žádným číslem (nemusíš je zkoušet všechny, vuz mnou nastíněný postup u první možnosti, tam je to jasné a tak jasné je to i uvšech ostatníc).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nowuka2 píše:čtvrtá třída základní školy
Prosim te rekni mi ze je to ucivo mladsi sestry studujici matfyz a ne ucivo zakladni skoly
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Ta hvězdička určitě znamená vynechanou číslici. Pojmeme-li teda postup nějak „rigorózně“, tak řešení je:
81hh61
8+h+6=1+h+1 / -h
8+6 = 1+1
14 = 2, nemá řešení
7h727h
7+7+7 = h+2+h /-2
19 = 2h
9,5 = h, nemá řešení, h musí být celé číslo.
4h4141
4+4+4 = h+1+1 /-2
10 = h, opět nevyhovuje
12h9h8
1+h+h=2+9+8 /-1
2h = 18
h = 9, správné řešení
181h2h
1+1+2=8+h+h /-8
h = -4, nevyhovuje
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 A ještě dodám, že ta správná možnost je součet 18, ale jelikož je to 2+něco+něco, tak ty dvě neznámé číslice jsou dohromady 16, tak to může být 8 a 8 nebo 9 a 7. To je ale jedno.
Edit, pardon, te´d jsem si spletla sloupec. Takže ano, je to 9a 9, ale kdyby ta čísla byla jinak, tj. 21h9h8 (tak jsem to přečetla teď podruhé), tak to h by nemuslo být stejné. Je to hvězdička, není to x jako v rovnici, jedno neznámé číslo.
Příspěvek upraven 06.03.17 v 19:27
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia ahá, takže prostě zase typovat a zkoušet od začátku jestli tam něco padne. TVL to je něco na mě.
Takže v tom případě:
Každý z Boříkových kamarádů sečetl čísla udávající den a měsíc svého narození. Součet těchto čísel je 35. Nikdo se nenarodil ve stejný den. Jaký je největší možný počet Boříkových kamarádů? Za předpokladu, že prosinec je za 12 a ne za 1+2.
Takže zase tipuju, vyberu taková data narození, která hodí nejmenší součet? Dceři vyšlo 9, může být?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Erzsébet Báthory @selia joholky dík, jdu navést dceru, aby našla řešení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Ne ve smyslu jestli tam něco padne (jakože si tam dosazuješ náhodné číslice) - ale sečtěš ty známé číslice v jednom i druhém součtu a vidíš, zda je to možné - jeden z těch součtů je obvykle příliš velký.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Erzsébet Báthory Hele ale nemůžeš to psát jako rovnici, protože h není neznámá, nemusí to být vždy ta samá číslice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bořík:
měsíc_den
1_____34… nelze
2_____33… ne
3_____32… ne
4_____31… ne
5_____30… ano, a tak dále
6
7
8
9
10
11
12
Tedy Bořík má 8 kamarádů.
Vaše dcera si pravděpodobně neuvědomila, že duben má jen 30 dnů, ale jinak počítala správně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
@selia ahá, takže prostě zase typovat a zkoušet od začátku jestli tam něco padne. TVL to je něco na mě.Takže v tom případě:
Takže zase tipuju, vyberu taková data narození, která hodí nejmenší součet? Dceři vyšlo 9, může být?
Každý z Boříkových kamarádů sečetl čísla udávající den a měsíc svého narození. Součet těchto čísel je 35. Nikdo se nenarodil ve stejný den. Jaký je největší možný počet Boříkových kamarádů? Za předpokladu, že prosinec je za 12 a ne za 1+2.
Mně vyšlo 8:
12+23, 11+24, 10+25, 9+26, 8+27, 7+28, 6+29, 5+30.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit