Matematika help
- Fotoalbum (7)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@terinka4444 Ne ve smyslu jestli tam něco padne (jakože si tam dosazuješ náhodné číslice) - ale sečtěš ty známé číslice v jednom i druhém součtu a vidíš, zda je to možné - jeden z těch součtů je obvykle příliš velký.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Erzsébet Báthory Hele ale nemůžeš to psát jako rovnici, protože h není neznámá, nemusí to být vždy ta samá číslice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bořík:
měsíc_den
1_____34… nelze
2_____33… ne
3_____32… ne
4_____31… ne
5_____30… ano, a tak dále
6
7
8
9
10
11
12
Tedy Bořík má 8 kamarádů.
Vaše dcera si pravděpodobně neuvědomila, že duben má jen 30 dnů, ale jinak počítala správně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
@selia ahá, takže prostě zase typovat a zkoušet od začátku jestli tam něco padne. TVL to je něco na mě.Takže v tom případě:
Takže zase tipuju, vyberu taková data narození, která hodí nejmenší součet? Dceři vyšlo 9, může být?
Každý z Boříkových kamarádů sečetl čísla udávající den a měsíc svého narození. Součet těchto čísel je 35. Nikdo se nenarodil ve stejný den. Jaký je největší možný počet Boříkových kamarádů? Za předpokladu, že prosinec je za 12 a ne za 1+2.
Mně vyšlo 8:
12+23, 11+24, 10+25, 9+26, 8+27, 7+28, 6+29, 5+30.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nowuka2 Hele ale ono je to procvičování sčítání do 100, resp. asi do 20 a k tomu trocha představivosti a abstraktního myšlení, to by podle mě měla matematika být, ne (pouze) drvení vzorečků CHápu, že když někdo není tak zvyklý přemýšlet, tak ho to zarazí, ale mysl se vytrénuje. Jen počítejte s dětmi, aspoň snížíte šanci na střeckou demenci na stará kolena
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia píše:
@Nowuka2 Hele ale ono je to procvičování sčítání do 100, resp. asi do 20 a k tomu trocha představivosti a abstraktního myšlení, to by podle mě měla matematika být, ne (pouze) drvení vzorečků CHápu, že když někdo není tak zvyklý přemýšlet, tak ho to zarazí, ale mysl se vytrénuje. Jen počítejte s dětmi, aspoň snížíte šanci na střeckou demenci na stará kolena.
Ja mam dite zatim ve skolce, ale kurna, ja na logiku v matice nejsem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mam také dítě ve školce. Hrozně bych chtěla, aby měl ve škole dobrou matike, ideálně aby šli podle Hejného. A neboj, bude-li potřebovat pomoc, naučíš se to spolu s ním
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia Vlastně to je fakt, to nevíme. Pak už zbývá jen označit to tedy jako „h1“ a „h2“ (víc jich tam myslím nikde není), a že součet h1+h2 se musí rovnat něčemu (co vyjde po úpravě rovnice po převedení „háček“ na jednu stranu a číslic na druhou) a zároveň h1 i h2 náležet do intervalu [1;9] jako podmnožina přirozených čísel, přičemž obě podmínky lze splnit jen v případě 4. Uf… to se mi teda zdá na 4. třídu ZŠ dost hardcore.
Podle mě bude stačit správně zformulovat slovní vysvětlení, jako uznatelné řešení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Erzsébet Báthory Určitě, to nemusí zapsat nevím jak matematicky, ale pochopit. Stačí sčítat ty známé čísla a je to z toho jasné. Jak jsem psala výše, sčítání a abstraktní uvažování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia píše:
@Nowuka2 Hele ale ono je to procvičování sčítání do 100, resp. asi do 20 a k tomu trocha představivosti a abstraktního myšlení, to by podle mě měla matematika být, ne (pouze) drvení vzorečků CHápu, že když někdo není tak zvyklý přemýšlet, tak ho to zarazí, ale mysl se vytrénuje. Jen počítejte s dětmi, aspoň snížíte šanci na střeckou demenci na stará kolena.
Jo, to je fakt, jestli teda nemusejí vysvětlovat řešení matematickou hantýrkou, tak je to na procvičení mozku „jen tak“ velmi dobré. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia píše:
@Erzsébet Báthory Určitě, to nemusí zapsat nevím jak matematicky, ale pochopit. Stačí sčítat ty známé čísla a je to z toho jasné. Jak jsem psala výše, sčítání a abstraktní uvažování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia píše:
@terinka4444 Ne ve smyslu jestli tam něco padne (jakože si tam dosazuješ náhodné číslice) - ale sečtěš ty známé číslice v jednom i druhém součtu a vidíš, zda je to možné - jeden z těch součtů je obvykle příliš velký.
takže v podstatě za hvězdičku jakékoliv celé číslo, které není větší než devět a sečíst, jestli to vyjde, ona už všechny ty možnosti napsala na papír a šlo to jen do té čtvrté, díky. Už jsem to po SMS rozeslala ostatním rodičům ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia píše:
hele, já myslím, že stařeckou demencí nebudu trpět, ona těhle příkladů nosí vždycky zhruba 15-14 na dvě A4, vesměs to spočítá, jenže já to musím zkontrolovat…fuj, takže mně se asi stařecká demence vyhne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Erzsébet Báthory ne, takhle to vůbec nepočítala, má sečíst dny a měsíce, takže když se narodil 1.1. je to dva, dál hledala nejmenší možná data, co dají nejmenší možná čísla, aby těch kamarádů byo co nejvíc, takže 2.1. je za tři, 1.2. je za tři,3.1. 1.4. 2.2. je za čtyři a tak dál až do 35 a našla 9 nejmenších možných kombinací ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit