Matematika help

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
2.11.16 08:45
@terinka4444 píše:
mají, ale je to složité i na ně. Slabší děti jsou z toho jaksi mimo.

a to je nějaká výběrová škola pro nadané děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.16 08:46
@Regina Hero píše:
a můžou používat kalkulačku?

ne, už jí vidím, jak násobí a dělí necelá čísla. Stále mi přijde nejjednosušší naučit jí trojčlenku( nevím, jestli se to slučuje s metodami Hejného) 30 je 100%, 95% je x, hodit to do trojčlenky a 95*30 děleno 100. Ale abych jí v hlavě neudělala guláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.16 08:47
@Regina Hero píše:
Magda našla 36 hub, ale jak to vysvětlit dítěti, to nevím… já to prostě odvodila…
Terezka musela najít násobek 17, když měla 2/17 hub žampiony, protože houby jsou celé, tak musela najít nějaký násobek tohoto čísla, a zároveň po odečtení od 70 muselo zůstat číslo dělitelné 9, aby Magda mohla mít 5/9 ze svých hub bedly…

ciste teoreticky ( kdyz pouzijeme tvoji metodu), tak to povede k odvozeni spolecneho nasobku…ale jak toto vysvetlit ctvrtakovi? :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.16 08:48
@Regina Hero píše:
a to je nějaká výběrová škola pro nadané děti?

ne, je to jazykovka, žádná výběrová z matematiky. A ani ne pro nadané, taky jsme měla včera několik hovorů od rodičů, jak to Terka vyřešila :mrgreen: ona je na tu matematiku tam jedna z nejleších :mrgreen: ro je úkol od úkolu složitější, mám fakt sto chutí to podepsat nevyplněné, napsat nevěděla a nevymyslela a nechat jí to odevzdat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.16 08:50

Nooo, prolezla jsem Hejneho…a tim, ze je mala ve 4. tride, tak to vypada na ancvik algebrogramem… 8o proste budou zkouset cisla, ktere jim bude pasovat…
ale vysvetlit to neumim :D
https://ucebnice.fraus.cz/…-rodice3.pdf str. 59 dole
http://notysek0.webnode.cz/…a-prostredi/ tady je nejaky navod, ale…jak prevest slovni ulohu na tenhle tvar, to teda nemam tuseni :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.16 08:50
@Zuziky píše:
ciste teoreticky ( kdyz pouzijeme tvoji metodu), tak to povede k odvozeni spolecneho nasobku…ale jak toto vysvetlit ctvrtakovi? :think: :think: :think:

já ji navedu, že musí najít číslo, které je dělitelné i 17 i devíti, to najde, spíš jí asi budu muset vysvětlit, co je činitel a dělitel a proč má hledat číslo dělitelné 17, takže v podstatě podstatu zlomku, které ale nebraly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.11.16 08:54
@Zuziky píše:
ciste teoreticky ( kdyz pouzijeme tvoji metodu), tak to povede k odvozeni spolecneho nasobku…ale jak toto vysvetlit ctvrtakovi? :think: :think: :think:

jak to vysvětlit čtvrťákovi, to nevím… myslím, že naše Gabča by to pochopila tak, jak jsem to napsala, ale jestli je to správný způsob, jak něco takového vysvětlit a naučit, to nevím… prostě bych to zkusila takto podat a když to dítě pochopí, tak to pochopí, pokud ne, šla bych za učitelem a poprosila ho, aby to vysvětlil jak dítěti, tak rodiči… ;)
Ono je to spíš o trénování myšlení, aby děti neopakovaly jen naučené věci, ale uměly použít mozek a zapojily ho i jinak… což ovšem pro ty, kterým matematika a logika moc blízká není, bude problém… ti potřebují právě mít se čeho chytit (vzorečky, rovnice a naučené věci) :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.16 08:55
@Zuziky píše:
Nooo, prolezla jsem Hejneho…a tim, ze je mala ve 4. tride, tak to vypada na ancvik algebrogramem… 8o proste budou zkouset cisla, ktere jim bude pasovat…
http://notysek0.webnode.cz/…a-prostredi/ tady je nejaky navod, ale…jak prevest slovni ulohu na tenhle tvar, to teda nemam tuseni :oops: :mrgreen:

Hele, to je bomba, co? Matematiku nedostáváme domů, co se učí moc netušíme, jen z toho, co dostaneme na web vždycky v pondělí, co berou, polovina mi nic neříká, a pak prásk, a dostanou týdenní úkol na doma třeba 20 takových pěkných příkladů, čumí do toho a vy se doma postavete milí rodičové na hlavu.

Tenhle je dobrej, Papírový pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami o velikosti 6 a 8cm je přeložen podél spojnice středů dvou stran. Jaký bude mít obsah vzniklá lichoběžník? To je super :mrgreen: Já na to přes pythagorovu větu, ne? :mrgreen: A terka prej to dobrý, udělám z toho obdélníky, rozdělím to a odečtu to a je to :mrgreen: než já sesmolila pythagorovu větu, ona to měla hotový :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.11.16 08:58
@terinka4444 píše:
já ji navedu, že musí najít číslo, které je dělitelné i 17 i devíti, to najde, spíš jí asi budu muset vysvětlit, co je činitel a dělitel a proč má hledat číslo dělitelné 17, takže v podstatě podstatu zlomku, které ale nebraly

prostě jí říct, že když holčička našla dvě sedmnáctiny žampionů, musela najít 17 hub, nebo dvakrát 17, nebo třikrát 17, prostě aby se to dalo rozdělit na 17 dílků a z nich ty dva byly žampiony… to samé s devítinami… ta druhá musela najít násobky 9… a pak jen hledat, které ty násobky těch čísel dají v součtu 70… zlomky jako takové bych do toho netahala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.16 09:00
@Regina Hero píše:
prostě jí říct, že když holčička našla dvě sedmnáctiny žampionů, musela najít 17 hub, nebo dvakrát 17, nebo třikrát 17, prostě aby se to dalo rozdělit na 17 dílků a z nich ty dva byly žampiony… to samé s devítinami… ta druhá musela najít násobky 9… a pak jen hledat, které ty násobky těch čísel dají v součtu 70… zlomky jako takové bych do toho netahala…

jo, to máš pravdu, vezmu to přes násobky, to zná. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.16 09:02
@terinka4444 píše:
Hele, to je bomba, co? Matematiku nedostáváme domů, co se učí moc netušíme, jen z toho, co dostaneme na web vždycky v pondělí, co berou, polovina mi nic neříká, a pak prásk, a dostanou týdenní úkol na doma třeba 20 takových pěkných příkladů, čumí do toho a vy se doma postavete milí rodičové na hlavu.Tenhle je dobrej, Papírový pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami o velikosti 6 a 8cm je přeložen podél spojnice středů dvou stran. Jaký bude mít obsah vzniklá lichoběžník? To je super :mrgreen: Já na to přes pythagorovu větu, ne? :mrgreen: A terka prej to dobrý, udělám z toho obdélníky, rozdělím to a odečtu to a je to :mrgreen: než já sesmolila pythagorovu větu, ona to měla hotový :mrgreen:

ja se u Hejneho ztratila uz v prvni tride u tech stavbicek z krychli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to jde proste totalne mimo me a pritom si o sobe nemyslim, ze bych byla uplne matematicky tupa :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.11.16 09:03

@Regina Hero máš 108červených a 180 zelených kuliček. Všechny musíš roztřídit do sáčků tak, aby poměr červených ku poměru zelených byl v každém sáčku stejný. Jaký nejmenší počet kuliček může být v jednom sáčku?

musí to hodit do zlomku 108/180 a prostě pokrátit zlomky. Vůbec nevím, jak jí tohle vysvětlím. Nebo jakou logickou cestu najdu bez porozumění tomu, co je zlomek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.11.16 09:07
@Zuziky píše:
http://notysek0.webnode.cz/…a-prostredi/ tady je nejaky navod, ale…jak prevest slovni ulohu na tenhle tvar, to teda nemam tuseni :oops: :mrgreen:

ty jo, dívám se na tu učebnici a je to zajímavé… jen to chce přepnout mozek… začala jsem to chápat, až když jsem na to nehleděla jako matematiku… jako dítě by mě to asi bavilo… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.16 09:08
@terinka4444 píše:
@Regina Hero máš 108červených a 180 zelených kuliček. Všechny musíš roztřídit do sáčků tak, aby poměr červených ku poměru zelených byl v každém sáčku stejný. Jaký nejmenší počet kuliček může být v jednom sáčku?musí to hodit do zlomku 108/180 a prostě pokrátit zlomky. Vůbec nevím, jak jí tohle vysvětlím. Nebo jakou logickou cestu najdu bez porozumění tomu, co je zlomek :nevim:

zkus kouknout na toto: https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.16 09:09
@Regina Hero píše:
ty jo, dívám se na tu učebnici a je to zajímavé… jen to chce přepnout mozek… začala jsem to chápat, až když jsem na to nehleděla jako matematiku… jako dítě by mě to asi bavilo… ;)

jj, kdyz na to koukas „detskyma ocima“, jde to…jen je problem prepnout z toho dospelackeho videni sveta :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze