Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, prosím může mi někdo vysvětlit jak to budu mít s mateřskou a rodičákem.
Snažila jsem se to najít někde jednoduše vysvětlený, ale fakt tápu.
Takže, moje situace je takováto :
Na mateřskou nastoupím před porodem určitě ještě v roce 2011. Rodit ovšem budu až 2012. Zárověň si bude ještě před nástupem na MD vybírat dovolenou za mateřskou na které jsem byla se synem a za mateřskou která bude následovat. (Bohužel, jinak to nejde, leda že bych si dovolenou za mateřskou s miminem vybrala až po ukončení rodičáku s miminem).
Pokud to správně chápu měla by se mne ještě týkat dlouhá (stará) varianta mateřské. Na rodičák bych poté nastoupila až po půl roce..
Děkuji, fakt tomu nerozumím, ![]()
J.
Ne, bude se tě týkat už nová varianta, protože o rodičák budeš žádat až v roce 2012.
Plus nechápu proč by sis musela dovolenou za mateřskou vybrat předem, můžeš si ji vybrat v návaznosti na PPM.
Ahoj, já měla zato, že se některé změny týkají i mateřské (asi to, čemu říkáš PPM).
S dovolenou - takovou variantu nemám. Mohu si dovolednou vybrat bud před nástupem na mateřskou, nebo až po ukončení rodičáku - a to je pro mě nevýhodné, krátí mi několik dní.
janac píše:
Ahoj, já měla zato, že se některé změny týkají i mateřské (asi to, čemu říkáš PPM).
S dovolenou - takovou variantu nemám. Mohu si dovolednou vybrat bud před nástupem na mateřskou, nebo až po ukončení rodičáku - a to je pro mě nevýhodné, krátí mi několik dní.
Zaměstnavatel ti MUSÍ umožnit dovolenou vyčerpat v návaznosti na mateřskou dovolenou, před nástupem na rodičovskou dovolenou (rodičovský příspěvek budeš pobírat nezávazně na tom) a ne až po skončení rodičovské dovolené.
No to bych se hádala.
Dobře, vyčerpáš si tu letošní (taky jsem si jí vyčerpala v říjnu, než jsem nastoupila mateřskou dovolenou). Ale kdy budeš čerpat tu co ti vznikne při mateřské dovolené? Tady bych trvala na čerpání po skončení mateřské dovolené. Když požádáš písemně, tak ti to umožnit musí.
Mag, jak jsem psala, obě si vyčerpám před nastupem na následující mateřskou. ![]()
Přesně tak. Tu letošní budiž, tu si vyber před nástupem na MD. Ale pokud v roce 2012 odpracuješ (=jsi na MD, pozor ne RD) tuším 60dní, máš nárok na dovolenou za celý rok 2012 a tu si vybereš hned po skončení MD, jak nastoupíš na RD a prostě 20 dní (nebo 25 záleží co ti poskytuje zaměstnavatel) budeš na dovolené i RD. Na to máš nárok a on musí respektovat, možná o tom neví, ale jistě mu to ráda vysvětlíš ![]()
mateřská dle roku 2011 rodičák budeš žádat až v roce 2012 tudíž polde pravidel pro rok 2012 ![]()
Jak si můžeš vyčerpat tu,na kterou ti vznikne nárok až příští rok?
janac píše:
Mag, jak jsem psala, obě si vyčerpám před nastupem na následující mateřskou.
jak si můžeš vyčerpat dovolenou, na kterou ti ještě nevznikl nárok? jako na dovolenou za 2012 si prostě nemůžeš čerpat v 2011!! když nic jiného, je to nezákonné
Ok, díky, ještě to pořeším. Já to už nějak pozapomněla, ale vím, že u syna s tím byl nějaký problém a proto jsem si dov nemohla vybrat v „mezičase“ - mezi MD a RD. Možná tam byl problém jen v tom, že jsem o ni nepožádala před nástupem na MD..ale vím, že se cukali..
PPM bude teda trvat 22 týdnů? tam není změna?
Díky
Ahoj, já od zaměstnavatele dostala papír kde jsem vyplnila jestli chci čerpat dovolenou po mateřské nebo až po rodičovské, přičemž mi bylo doporučeno po mateřské. Dřív si ji vybrat nemůžeš.