Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
jelikož se v této oblasti absolutně nevyznám, chtěla jsem se někoho, kdo tomu rozumí, zeptat, jak to je pokud studuji VŠ dálkově, nepracuji a nikdy jsem ani nepracovala. Jak to budu mít s mateřskou a rodičákem? ![]()
Příspěvek upraven 02.05.11 v 23:21
No tak pokud dálkově studuješ a nepracuješ, tak podle mě pujdeš automaticky na 4.letý rodičák ode dne narození. Do 9. měsíce 7600 a potom 3800 až do 4. let.
Ale třeba se pletu a někdo ti napíše něco jinýho
lleennttiillkkaa píše:
No tak pokud dálkově studuješ a nepracuješ, tak podle mě pujdeš automaticky na 4.letý rodičák ode dne narození. Do 9. měsíce 7600 a potom 3800 až do 4. let.
Myslím, že tak to je. Je jedno pokud budeš studentka nebo na ÚP - jde o to, že sis neplatila pojištění. Takže automaticky dostaneš 4letou variantu, na mateřskou nárok nemáš.
jen doplním, nebudež žádat o mateřskou, ale po porodu spolu se žádostí o porodné (pokud na něj máš nárok) budeš žádat rovnou o rodičák
ynax píše:
jen doplním, nebudež žádat o mateřskou, ale po porodu spolu se žádostí o porodné (pokud na něj máš nárok) budeš žádat rovnou o rodičák
Děkuji za info, jinak žádost na porodné, kdy na něj můžu mít nárok?
lleennttiillkkaa píše:
Nepleteš, je to přesně tak.
Tohle mě vážně moc baví, nikdy nepracovala, ale po dávkách se shání.
Anonymní píše:
No, netvrdím, že je to úplně správně… ale na druhou stranu, ty jí nemáš co vyčítat, zas se neumíš pod svůj názor podepsat.
Anonymní píše:
Mě zase baví tyhle hloupý komentáře ještě od hloupějších lidí. Nezapojuj se do diskuze, když se pod to neumíš podepsat.
a ja ked mam deti (už skoro 3), atiež som nikdy nepracovala, ale len preto že nepretžite bez prestavky študujem, tak som tiež chudak?a to len preto, že ma zaujimaju dávky ? nerozumiem takýmto narážkam.. Aline, no je to tak, máš nárok jeidne na 4 ročnú variantu, ale nám na sociálke poradili, ako to „okašlať“ aby si mala nárok na 3 ročnú. ak by si mala záujem, vysvetlím, podminekou ale je, aby bol tvoj muž zamestnaný aspoň dva roky v tom istom zamestnaní..Tá 4 ročná varianta mi dojde fakt hodne nevýhodná ![]()
keliska píše:
a ja ked mam deti (už skoro 3), atiež som nikdy nepracovala, ale len preto že nepretžite bez prestavky študujem, tak som tiež chudak?a to len preto, že ma zaujimaju dávky ? nerozumiem takýmto narážkam.. Aline, no je to tak, máš nárok jeidne na 4 ročnú variantu, ale nám na sociálke poradili, ako to „okašlať“ aby si mala nárok na 3 ročnú. ak by si mala záujem, vysvetlím, podminekou ale je, aby bol tvoj muž zamestnaný aspoň dva roky v tom istom zamestnaní..Tá 4 ročná varianta mi dojde fakt hodne nevýhodná
Bohužel spousta pisatelek tady nepochopí, že také existují holky, které nehodlají čekat na to, až si dokončí školu, odpracují si pár let a pak se až vrhnou na práci, nebo ty kterým k životu nestačí jen učňák nebo maturita…
Ale zpět k tvému příspěvku, ta čtyřletá varianta je fakt hodně špatná, tak pokud poradíš jak na tu tříletou, budu moc ráda ![]()
Ahoj, tak ti to tak v „skratke“ napíšem.Podmienkou je aby tvoj muž-partner pracoval myslím aspoň dva roky. Ty si na začiatku normálne zažiadaš o rodičák, ktorý ti jediný náleží, čiže 4 ročná varianta. Cca po mesiaci, napíšeš žiadosť, že chceš rodičák ukončiť z dôvodu, že nastupuje naňho tvoj muž. Zároveň muž zažiada, že chce ísť na rodičák on, a kedže je pracujúci, môže si vybrať, či 3, či 4 ročná varianta. Na tento rodičák ale nastúpi len na jeden deň ( v práci by samozrejme vysvetlil, že by to bolo len na deň, čo si musí nejak vybaviť, u mojho muža to v rámci dobrých vzťahov nebol žiadny problém, normálne vysvetlil o čo mu ide, a že to bude len na deň).Následne si podáš (po tom dni, čo bude na rodičáku tvoj muž)zasa žiadosť, že žiadaš o rodičák ty a muž zažiada naoapk o zrušenie. nechápem prečo to tak funguje, ale táto 3 ročná varianta sa už potom nedá zmeniť, čiže vám ostane varianta, ktorú si vybral tvoj muž(na 3roky). Vyzerá to dosť zložito, ale zdání klame
. Bolo to v pohode, a poradili nám to samotné úradničky na sociálke, aj nám presne vysvetlili, čo máme robiť. ja teraz čakám tretie dieťa a máme v pláne to zase takto oklamať, dúfam že sa nič nezmenilo a stále to bude možné. Toto sme vybavili v januári minulého roku, takže snáď to pojde zas. neviem ako by som dokázala vyžiť s 3000 niečo kč na mesiac, a to už po roku aj pol dieťaťa.
ahoj já tě budu řešit něco podobného na sociálce mi řekly že mám donést do školy nějaké papíry co budu mít od doktora a že škola mi do těch papíru napíše zda mám nárok či nikoliv,pokud by mi vznikl nárok měl by být na 3 roky 7600,– pokud ne tak je ta 4letá varianta záleží na škole